Életmód

Ebből az arcvonásból kiszúrhat egy nárcisztikust

Nem kell messzebbre nézni, mint a szemöldökükre

A gyanúsan fehér fogakon és a telefonjukon lévő istentelenül sok szelfin kívül van-e mód arra, hogy kiszúrjuk a nárcisztikusokat? - írja az IFLScience.

Ebből az arcvonásból kiszúrhat egy nárcisztikust
Fotó: NorthFoto

A Torontói Egyetem új kutatása, amelyet a Journal of Personality című folyóiratban tettek közzé, azt sugallja, hogy a "jellegzetes szemöldökkel" rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel mutatnak nárcisztikus személyiségjegyeket.

A "nárcisztikus" szó az ókori görög történetből származik, amely a fiatal Nárciszról szól, aki beleszeretett a saját, egy tócsában tükröződő képmásába. Általánosságban elmondható, hogy az erős nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező emberek nagyon magas pontszámot érnek el az önszeretet spektrumán. Gyakran jó első benyomást keltenek, szimpatikusnak és elbűvölőnek tűnnek, de önző és önző viselkedést is tanúsítanak, gyakran saját képességeikről vagy megjelenésükről alkotott grandiózus véleményükkel.

Érthetetlen okból kifolyólag nagyszerű szemöldökük is van.

A kutatócsoport úgy jutott erre a következtetésre, hogy közel 40 egyetemi hallgatót fotóztak le semleges arckifejezéssel. Ezután a diákokkal elvégeztették a Narcissistic Personality Inventory nevű pszichológiai tesztet, hogy teszteljék az esetleges nárcisztikus vonások erősségét. A kutatók megmutatták a fényképeket a többi résztvevőnek, és megkérték őket, hogy a kinézetük alapján találják ki, mennyire nárcisztikusak az egyes személyek.

Az első eredményeik azt mutatták, hogy a résztvevők különösen jól tudták a szemöldök alapján megbecsülni a diák nárcizmusának mértékét. Különösen a szemöldök vastagságát és a nagy szőrsűrűséget használták leginkább a nárcizmus pontos megítélésére. Ezt kibővítették azzal, hogy megmérték, mennyire változott a nárcizmus megítélése, amikor a nárcisztikusok és a nem nárcisztikusok szemöldökét felcserélték az arcok között. Ez azt mutatta, hogy a nárcisztikusok arcát kevésbé nárcisztikusnak értékelték, amikor nem nárcisztikusok szemöldökét öltötték magukra, és fordítva.

Arra a következtetésre jutottak, hogy ez azt mutatja, hogy "a jellegzetes szemöldök a nárcisztikusok személyiségét tárja fel mások előtt", valamint erősen befolyásolja azt, hogy az emberek nárcisztikusnak tartanak-e valakit.

Miért lehet ez így? A kutatók nem kerestek olyan mechanizmust, amely megmagyarázná ezt a kapcsolatot, de megjegyzik, hogy a szemöldök rendkívül fontos a szociális funkciók és a nonverbális kommunikáció szempontjából, így különösen éles érzékünk van rá. Ráadásul a szemöldök egy személy tágabb megjelenésének és identitásának mikrokozmoszaként is használható.

A nárcisztikusok arra törekszenek, hogy csodálják őket, ezért magas szintű ápoltságot tartanak fenn. "A nárcizmus magas szintjéről beszámoló egyének hajlamosak divatosabb, elegánsabb és drágább ruhákat viselni; rendezettebb, rendezettebb a megjelenésük; és vonzóbbnak tűnnek" - írják a tanulmány szerzői.

A szemöldök az arcfelismerés és a párválasztás szempontjából is nagyon fontos (mind a nőknél, mind a férfiaknál), és egy aprólékosan ápolt szemöldök azt sugallja, hogy a tulajdonos tudja ezt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom