Életmód

Ezek a leginkább függőséget okozó ételek

Elgondolkozott már azon, hogy bizonyos ételek miért bírnak ellenállhatatlan hatással az ízlelőbimbóinkra? Vajon mi van azzal a szelet csokoládétortával vagy a ropogós burgonyachipssel, amiből mindig többet kérünk? Bár mindenkinek megvannak a maga preferenciái, ha ételről van szó, ám az „ételfüggőség” nem erre utal. Mindez valójában elég kényes téma a tudósok körében, ahogy azt a legújabb kutatások is mutatják – számolt be az Origo.

Ezek a leginkább függőséget okozó ételek
Csokitorta
Fotó: NorthFoto

A Michigani Egyetem egyik tanulmányában a szakemberek rangsorolták a leginkább függőséget okozó de az egyben legkevésbé függőséget okozó ételeket is. A kutatók több száz embert kérdeztek meg a Yale Food Addiction Scale (YFAS, magyarul Yale Étel Függőségi Skála) alapján, amely egy széles körben elismert eszköz, és amelyet az élelmiszerekkel kapcsolatos addiktív jellegű viselkedések jelenlétének és súlyosságának felmérésére használnak – írják.

Az első tanulmány szerint a leginkább függőséget okozó élelmiszer a csokoládé. Ahogy kiderült, több mint minden negyedik embernek függőségi jellegű kapcsolata van a csokoládéval. A listát a fagylalt, a sült krumpli és a pizza zárta, ami egyáltalán nem meglepő. Akadtak azonban meglepetések is: a reggeli gabonapelyhek jobban függőséget okoztak, mint az üdítő vagy a sült csirke – áll a tanulmányban.

A portál szerint az önkéntesek a vizet problémásabbnak tartották, mint az uborkát vagy a babot. A Michigani Egyetem első tanulmánya szerint a legtöbb függőséget okozó élelmiszerek listájára felkerült még többek között a pizza, az aprósütemények, a popcorn, a sajtburger, de a diófélék is.

Kapcsolódó írásaink