Életmód

Ezek a jelei annak, hogy érett-e a sárgadinnye

Élelmi rostban gazdag, és egyensúlyban tartja a vércukor szintet

Jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Jótékony egészségi hatásai közé tartozik, hogy fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet – írja a tudatosvasarlo.hu.

Ezek a jelei annak, hogy érett-e a sárgadinnye
Fotó: NorthFoto

A sárgadinnye szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminnak. Tartalmaz még vasat, kalciumot, foszfort. Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét. Védhet a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen.

Ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Antioxidáns flavonoidjai (zeaxanthin és kriptoxanthin) csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának esélyét.

Várandós anyáknak különösen hasznos, mert elősegíti a felesleges nátrium kiválasztását; ezáltal csökkenti a vizenyősödést. Gazdag béta-karotinban, az A-vitamin előanyagában. C-vitamin tartalma révén hatékonyan segíti a szervezet természetes védekezőrendszerét. Újra aktiválja a szabadgyökök semlegesítésében átalakult E-vitamint.

Ködbe vesző múlt…

Egyes vélemények szerint a sárgadinnye őshazája Ázsia és India, mások szerint az ősi Perzsia, Örményország, a Kaukázus, esetleg Afrika. A legrégebbi írásos feljegyzés a perzsa származást támasztja alá, a genetikai vizsgálatok eredményei viszont az indiai őshonosság mellett szólnak.

Európába az első magvakat örmény kereskedők hozták. Megjelenik az egyiptomi freskókon, említi Vergilius, sőt Homérosz is az Iliász című eposzban. Az akkori sárgadinnye jóval kisebb volt a ma ismertnél.

Rendszeres termesztése Spanyolországban, a 8. században kezdődött, ahova az arabok juttatták el. Az amerikai földrészre Kolumbusz második utazásával került. Napjaink jelentős sárgadinnyetermesztő országai az Egyesült Államok, Törökország és Irán.

Ha a dinnyék között válogatunk, óvatosan forgassuk, emelgessük a sérülékeny gyümölcsöt. A méret nem jelzi az érettséget: a dinnye termőhelyére utal. Jobb körülmények között nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye.

A méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét.

Mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli egyedet régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele – ez a dinnye lehet, hogy elkezdett belülről erjedni.

Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne. Hűvös helyen 5–6 napig tarthatjuk el. Csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát.

A zöld húsú fajták általában édesebbek, a pirosas-sárgás dinnyék viszont gazdagabbak karotinban és flavonoidokban.

Kapcsolódó írásaink