Életmód
Mutatjuk a tudományosan legjobb böjtöt a fogyáshoz!
Időszakos böjt vagy kalóriaszámlálás?

A kutatók az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált tanulmányban igyekeztek megtalálni a választ a felvetett kérdésre. Kimutatták, hogy a két módszer egyformán hatékony lehet, ha szakszerű tanácsadással együtt alkalmazzák őket.
Az egy éven át tartó vizsgálatba a chicagói Illinois egyetem kutatói 90 elhízott, 18 és 65 év közötti felnőttet vettek fel. A résztvevőket véletlenszerűen osztották be a három csoport egyikébe: egy időkorlátos étkezési csoport, akiknek minden kalóriájukat minden nap dél és este 8 óra között el kellett fogyasztaniuk, egy napikalória-korlátozó csoport, akiknek 25 százalékkal kellett csökkenteniük kalóriabevitelüket azáltal, hogy szorosan követik étrendjüket és egy kontrollcsoport, amely a vizsgálat során végig fenntartotta korábbi étkezési szokásait.
A résztvevők az első hat hónap alatt mindkét diéta mellett a kiindulási testsúlyuk körülbelül 5 százalékát veszítették el.
Az étrendeket ezután úgy állították be, hogy a következő hat hónapban segítsenek fenntartani ezt a súlycsökkenést.
Az időkorlátos étkezésű csoport tíz órára (10 órától 20 óráig) hosszabbította meg az étkezési ablakot, a napi kalóriabevitelt korlátozó csoport pedig a súlyuk, magasságuk, életkoruk és aktivitási szintjük alapján kiszámított kalóriaszükségletüknek megfelelően növelte a kalóriabevitelt. A kontrollcsoport megtartotta ugyanazt az étkezési mintát.
A kutatók azt feltételezték, hogy az étkezési órák számának csökkentésére összpontosító résztvevők jobban elérik és fenntartják a fogyást, mint a kalóriaszámlálásra összpontosítók. A két diéta testösszetételre (izom-, zsír- és csonttömeg), derékkörfogatra és egy sor egészségügyi markerre gyakorolt hatását is felmérték.
Nem okozott változást az egészségügyi markerekben.
A tanulmány megállapította, hogy az étkezési idő korlátozása és a kalóriák számának korlátozása egyaránt hatékony a fogyás szempontjából. A résztvevők mindkét csoportban 12 hónap után a kiindulási testsúlyuk körülbelül 4 százalékát veszítették el.
Mindkét diéta hasonló mértékben csökkentette a derékkörfogatot és a zsírtömeget is.
A feljegyzésekből kiderült, hogy a kalóriabevitel mindkét diéta esetében hasonló mértékben csökkent, az eltérő megközelítések ellenére.
Egyik étrend sem mutatott semmilyen változást az egészségügyi markerekben, például a glükóz-, inzulin- vagy koleszterinszintben.
Ennek egyik oka lehet a késői, időben korlátozott étkezési ablak (12 órától 20 óráig) alkalmazása, amelyet a résztvevők számára elfogadhatóbbnak tartottak.
„Bizonyított, hogy a korai, időben korlátozott étkezési ablak (például 8 órától 16 óráig) nagyobb súlycsökkenést eredményezhet, és javíthatja a vércukorszint szabályozását – mondta David Clayton, a Nottingham Trent Egyetem táplálkozás- és gyakorlatélettanának vezető oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Azt azonban nem tudjuk biztosan, hogy miért van ez így."
A kutatások azonban azt sugallják, hogy anyagcserénk a nap korábbi szakaszában hatékonyabb, és igazodik a természetes ébrenléti és alvási szokásainkhoz. Ez azt jelenti, hogy a szervezet jobban hasznosíthatja a nap elején elfogyasztott tápanyagokat.
Ezek az eredmények alátámasztják azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek hasonló súlycsökkenést találtak, amikor az időkorlátos étkezés és az időszakos böjt más népszerű változatait (például az 5:2 diétát) a napi kalóriakorlátozással hasonlították össze.