Életmód

Nem elég testünket, szánkat is védeni kell az UV sugaraktól

Az égési sérülések csak a rövid távú következményei annak, ha nem védi az ajkát

Legyen szó túrázásról, hegyikerékpározásról, vagy csak a medence partja melletti pihenésről, fontos, hogy megelőzzük a nap káros UVB sugarainak túlzott kitettségét. Azt már könnyű megjegyeznünk, hogy testünket fényvédő krémmel kenjük be mielőtt elindulunk otthonról, de ugyanolyan fontos az arc, illetve az ajkak védelme is. Beszéljünk arról, miért olyan fontos védeni ajkait a naptól, és hogyan teheti ezt meg.

Nem elég testünket, szánkat is védeni kell az UV sugaraktól
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Miért védjük a szánkat a naptól?

Az ajkaink nagyon vékony bőrréteggel rendelkeznek, ami automatikusan sebezhetőbbé teszi őket az égési sérülésekkel szemben, mint a testünk többi része. Az alsó ajak különösen nagy veszélynek lehet kitéve alakja és felfelé néző szöge miatt. Az ajkakon lévő leégés különösen fájdalmas, ha enni vagy csupán csak mosolyogni próbálunk. A súlyos égési sérülések akár kicsi, fehér, folyadékkal teli hólyagokhoz is vezethetnek.

Az égési sérülések csak a rövid távú következményei annak, ha nem védi az ajkát. Az évek során ismétlődő leégés nagymértékben növelheti a bőrrák vagy a szájüregi rák kialakulásának kockázatát az ajkakon vagy környékén. Az alsó ajak különösen veszélyeztetett, kutatások kimutatták, hogy 12-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki rák, mint a felső ajaknál.

Hogyan védje meg ajkait?

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtehet az ajkai védelmében, ha SPF-et tartalmazó ajakbalzsamot ken fel. Sok balzsam SPF 15-ös, ami kiszűri a káros UVB sugarak 93 százalékát. Ez jó, de ha talál 30-as SPF-értékű ajakterméket, azt használja inkább, mivel az SPF 30 az UVB sugarak 97 százalékát kiszűri. Vigye fel az ajakbalzsamot, mielőtt kimenne a napra, majd kétóránként ismételje meg (vagy ha az ajka ivás, fürdős vagy egyéb tényezők miatt nedvessé válik).

Íme néhány további tipp az ajkak napsugárzás elleni védelméhez:

- A nap legmelegebb részében tartózkodjon a közvetlen napfénytől. Ez általában 11:00 és 16:00 között van.

-Viseljen kalapot. A széles karimájú kalap elegendő árnyékot biztosíthat az ajkak védelméhez.

Ha végül mégis leég az ajka, próbálja meg távol tartani magát a közvetlen napfénytől, amíg meg nem gyógyul. Addig is csillapíthatja az égést aloe verával vagy helyi gyulladáscsökkentőkkel. Ha súlyos duzzanatot vagy fájdalmat tapasztal, érdemes lehet orvoshoz fordulni, hogy megbeszélje a problémát.

Ha mindent megteszünk, hogy megvédjük szánkat ezen a nyáron, szorgalmasságunk megkímél a fájdalmas égési sérülésektől, és a komolyabb bőr betegségektől.

Kapcsolódó írásaink