Életmód

Ezért fogyasszunk matcha teát!

Bár a matcha leveleket ma már inkább japánhoz kötjük, eredetileg Kínában őshonos a csoda tea

A leginkább élénk, zöld színéről felismerhető tea számos jótékony tulajdonsággal bír, változatos felhasználásának köszönhetően akár a kávéval is felveheti a versenyt, mint napindító forró ital.

Ezért fogyasszunk matcha teát!
Matcha tea, az igazi csodaszer
Fotó: NorthFoto

De mit érdemes igazából tudni a matcha teáról?

Rendkívül magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, amely segítheti megelőzni a sejtkárosodást és számos krónikus betegség kockázatát csökkentheti. Emellett fokozza az agyműködést és hozzájárul a máj védelméhez is.

Bár a matcha leveleket ma már inkább japánhoz kötjük, eredetileg Kínában őshonos a csoda tea. Feldolgozása precíz és gondos procedúrát igényel, mely borsosabb árában is megmutatkozik, főleg, ha igazán jó minőségűt szeretnénk vásárolni. A teanövény levelét finom porrá őrölik, és mi magunk dönthetjük el, miként fogyasztjuk.

Tradicionálisan egy kifejezetten erre alkalmas tálkában keverik el forró vízzel, az 1-2 gramm tea port, egy speciális, külön erre alkalmas bambusz seprűvel. Bár elkészítése megnyugtató folyamat – és sokan ezért is kedvelik, mert egyfajta rutin kapcsolódik hozzá – a rohanó mindennapokban is elkészítheti bárki otthon, a tradicionális kellékek nélkül is, például bármilyen fajta tejhabosító készülék segítségével.

A kicsit kesernyés alapízű teát, ha valaki önmagában nem kedvelné – vagy nem nagy zöldtea–rajongó – latte formájában is fogyaszthatja: csak öntse fel tejjel, a vízzel már gondosan elkevert matchát. Ez melegen, kávé helyett, de nyáron a hőségben, hidegen is ugyanúgy ideális ital. Mézzel, cukorral édesíthetjük ízlésünk szerint.

Ha valaki nem kedveli a kávé által nyújtott, hirtelen koffein sokkot, annak is kifejezetten ajánlott, hogy megismerkedjen a japán teával, ugyanis a matcha lassabban, fokozatosan emeli fel a koffein szintünket, és ráadásul sokkal tovább is kitart a nap folyamán. Fél teáskanálnyi (kb. 1 gramm) matcha por már 35 milligramm koffeint tartalmaz.

Nem csak italokhoz ajánlott, főzésnél is kísérletezhetünk a zöld porral. Remekül használható süteményekben, de a reggeli müzlinket is meghinthetjük egy kis plusz energiáért cserébe.

Kapcsolódó írásaink