Életmód

Öt tipp a fehérebb fogakért: hétköznapi dolgok, amelyekre biztosan nem is gondolt

A zománc az évek során hajlamos elkopni, felfedve a fog belsejében lévő dentin sárgásabb színét

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy az öregedés során ősz lesz a hajunk vagy megjelennek ráncok az arcunkon. De senki sem beszél arról, hogy az öregedés mit tesz a fogakkal.

Öt tipp a fehérebb fogakért: hétköznapi dolgok, amelyekre biztosan nem is gondolt
Fontos, hogy figyeljünk a fogainkra, hogy minél tovább megőrizzük az egészségüket és a fehérségüket
Fotó: Northfoto

A Cleveland Clinic szakembere a bestlifeonline.com nyomán a Blikk.hu cikkében elárulja, hogy a zománc az évek során hajlamos elkopni, felfedve a fog belsejében lévő dentin sárgásabb színét. Nézzük, mivel lassíthatjuk ezt a folyamatot.

A zöldségek és gyümölcsök segítenek megőrizni a fogaink fehérségét, mivel természetes módon tisztítanak rágás közben. Próbálja ki a sárgarépát, almát, brokkolit, zellert és bármilyen más ropogós zöldséget, amelyet szeret, és használja ki azok előnyeit.

A szakemberek szerint a túlzott fluorid a csapvízben felelhet a fogak elszíneződéséért vagy sárgulásáért. Ha kíváncsi a víz minőségére, a lakóhelyéhez tartozó szolgáltató segíthet ebben.

Óvatosan a citrommal és minden savas, citrusos étellel. Nyilvánvaló, hogy az olyan finomságok, mint a citrom vagy a narancs nagyszerű vitaminforrások, ezért ne kerüljük el őket, csak igyuk – és együk – okosabban, hogy a savasságuk ne sértse a fogzománcot.

A szakemberek szerint az a legjobb, ha fogat mosunk savas ételek és italok fogyasztása előtt, ha használunk szívószálat a fogak védelmére, utána pedig kiöblítjük a szánkat sima vízzel.

Egy 2004-es tanulmány összehasonlította a manuális és az elektromos fogkeféket, és azt találta, hogy az elektromos kefék előnye, hogy jobban csökkentik a lepedéket a szájban, ezáltal könnyebb megelőzni az ínygyulladást és a fogkőlerakódást is.

Tudnia kell, hogy egyes gyógyszerek – például az antihisztaminok, az antipszichotikumok és a vérnyomáscsökkentők – felelősek lehetnek a fogak elszíneződéséért.

A mai, modern műfogsorok már egész nap viselhetők, így sok esetben az éjjeli pohárban áztatásra nincs szükség. Ugyanakkor érdemes a műfogsort minden étkezés után megtisztogatni, mert ugyanúgy képződhet rajta lepedék, de baktériumok és gombák is megtelepedhetnek benne, amelyek ínygyulladást és rossz leheletet okozhatnak.

Ehhez kaphatóak speciális fogsortisztító kefék, amelyek a nagyobb ételdarabokat eltüntetik. Az alaposabb tisztításhoz legalább hetente egyszer ajánlott a fogsortisztító tabletta, amely segít a baktériumokat elpusztítani, a színeződéseket eltüntetni, és fehéríteni a fogsort.

A hosszabban tartó egészséges, fehér fogakért, a foltok és a sárgás elszíneződés megelőzése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy legalább naponta kétszer két percig mossuk a fogunkat, beleértve a külső felületeket, a belső felületeket és a rágófelületeket is. A fogselyem és a szájvíz is segítség lehet abban, hogy a fogaink minél tovább fehérek maradjanak.

Kapcsolódó írásaink