Életmód

Péntek 13: Az utolsó vacsorától a horrorfilmekig

Mindenkinek vannak babonái: van, akit már egy fekete macska látványától is kiráz a hideg, van, aki sót dob a háta mögé, ha az kiborul, és van, aki péntek 13-án ki sem mozdul otthonról. Cikkünkben annak járunk most utána, hogy hogyan lett egy szám és egy nap együttállásából hivatalosan is a világ egyik legrettegettebb napja.

Péntek 13: Az utolsó vacsorától a horrorfilmekig
Sokan még otthonról se mozdulnak ki ezen a napon
Fotó: Dreamstime

Nem kell messzire mennie annak, aki babonás embereket akar találni. Fejlett világunkban makacsul tartja magát a prekoncepció, miszerint babonáink egy jelentős részét magunk mögött hagytuk, mióta törzsek helyett városokba szerveződünk, ez azonban nyilvánvalóan nem igaz.

Hiába az elképesztő sebességű információáramlás, a Holdra szállás és az atomerőművek, sokan még most is megtorpannak, ha egy fekete macska megy el előttük, kényszeresen nem ülnek le az asztal sarkára, vagy esetleg halálra rémülnek, ha véletlenül kiborítják a sót. A rengeteg hasonló, mondhatni ősi babona között azonban kiemelkedik egy, ami szó szerint megbénítja az embereket, ez pedig nem más, mint péntek 13-a.

No de mi a képlet?

Ha az ember elkezd számolni, nehezen jön ki a matek. Ugyan a viking mondakörben már balszerencsés számként szerepel a tizenhárom, hiszen épp tizenkét vacsorázó isten közé érkezett meg a legenda szerint Loki, aki tizenharmadikként akkora kalamajkát okozott, hogy végül az étkezés Odin fiának, Baldrnak a halálával zárult.

Ennek ellenére a legtöbb kultúrában a tizenhárom nem feltétlenül egy alantas, balszerencsés szám. A katolicizmusban például – sok más mellett – Páduai Szent Antaltallal, a szegények szentjével azonosítják, akinek halála június 13-ra esett. Ha a judaizmust nézzük, ott még inkább jelentős, hiszen a zsidó kultúrkörben a fiúk tizenhárom évesen lépnek be a férfikorba, ennek megünneplésére tartják meg a Bar Mitzvah-szertartást.

A péntek mint nap azonban már egy merőben más tészta. A modern ember felfogásában a péntek a szabadság napja, hiszen a legtöbb országban ekkor ér véget a hagyományos ötnapos munkahét. Ennek fényében nehezen érthető, de mégis, a péntek hagyományosan balszerencsés nap volt a világ számos helyén. A tengerészek például ősidők óta ódzkodnak a pénteki vitorlabontástól.

Nehezen lehetne írásos emlék hiányába rámutatni, de valamikor az idők folyamán a tizenhármas szám fölött elkezdtek gyülekezni a fekete felhők. A középkor keresztény kultúrája mély hatást gyakorolt a emberekre minden tekintetben, akik így elkezdték a tizenhármas számot az utolsó vacsorához kötni, ahol, mint tudjuk, Jézussal együtt 13-an vettek részt, ez pedig, úgy néz ki, meg is tette a hatását.

A balszerencse halmozása

Egészen a 19. századik kellett várni arra, hogy valaki a két balszerencsét összemossa. Gioachino Rossini olasz zeneszerző életrajzi portréjában H. S. Edwards leírja a művész utolsó napjait, megemlítve, hogy Rossini, sok olaszhoz hasonlóan, balszerencsésnek gondolta a pénteki napot és a tizenhármas számot is. A sors fintora volt hát Edwards szerint, hogy Rossini épp egy novemberi péntek 13-án halt meg barátai és családja körében.

A nap nem túl kellemes kultuszának fényét aztán tovább emelte Thomas William Lawson amerikai üzletember Péntek 13-a című novellája, amiben egy bróker megpróbál tőzsdepánikot indukálni épp a legszerencsétlenebb napon.

Innen már csak pár lépés, és el is jutunk az 1980-as évek ikonikus horrorfilm-sorozatához, a Péntek 13-hoz és ahhoz a temérdek borzongató horrorhoz, városi legendához és miegymáshoz, amit ennek a napnak a kultusza azóta kidolgozott magából.

A hírhedt hokimaszkos gyilkosról azóta is készülnek a remake-ek
A hírhedt hokimaszkos gyilkosról azóta is készülnek a remake-ek
Fotó: IMDB

Az abszurditás felé

A félelem eredete után azonban mindenképpen érdemes megvizsgálni a társadalmi hatásokat. Rengetegen vannak, akik ilyenkor babonából nem szállnak repülőre, nem utaznak, de sokan még az üzleti ügyeik intézését is szüneteltetik erre a napra, biztos ami biztos. Olyan extrém félősök is vannak, akik a lakásból sem hajlandók kimozdulni.

Az észak-karolinai Asheville-ben található Stresszkezelő és Fóbia Kutatóközpont korábbi mérései alapján csak az Egyesült Államokban mintegy 21 millióra tehető azoknak a száma, aki félnek ettől a naptól. Ez a félelem pedig gazdaságilag is kimutatható, hiszen a felmérés alapján 900 millió dollárra tehető az az összeg, amit ilyenkor az emberek babonából nem költenek el repülőjegyre, hajójáratra stb.

Vannak olyan hotelek, amelyek előszeretettel hanyagolják a 13-as számot, ha szobáról van szó, de olyan extrém eset is akad, amikor nemes egyszerűséggel az egész 13-as emelet hiányzik. Repterek vannak szerte a világon 13-as kapu nélkül, kórházak 13-as kórterem nélkül, bármerre is néz az ember, a babona nagyon is él.

Sok hotel és kórház liftjébe hiába keresi az ember a 13-as emeletet
Sok hotel és kórház liftjében hiába keresi az ember a 13-as emeletet
Fotó: Shutterstock

Természetesen mindenkit meg kell nyugtatni, kutatások bizonyítják, nem történik több szerencsétlenség péntek 13-án, mint bármely más napon, sőt. Egy 2008-as német kutatás a biztosítási statisztikák felhasználásával kimutatta, jóval kevesebb káreset történik ezen a napokon, mint az év bármely másik pénteki napján. Ez részben annak is köszönhető a felmérést készítő cég szerint, hogy az emberek óhatatlanul is óvatosabbak ilyenkor. Ami pedig a gépjárművel való közlekedést illeti, egy holland tanulmány szintén igazolta, ha nem is sokkal, de kicsivel biztonságosabbak az utak ezeken a balszerencsés napokon.

Akár hisz valaki a szerencsétlen péntek 13 babonájában, akár nem, annyi biztos, hogy idén már csak egyet kell átélni a mai napot leszámítva, szeptemberben.

Kapcsolódó írásaink