Életmód

Mit fogadjunk meg jövőre? – INTERJÚ

A sikeres és sikertelen újévi fogadalmak okait kerestük

Dr. Rusz Edit klinikai szakpszichológus a Magyar Hírlapnak adott interjút, amelyben elmondta azt is, hogy miért nem működik a legtöbb fogadalom.

Mit fogadjunk meg jövőre? – INTERJÚ
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Sokan búcsúztatják az óévet azzal, hogy „holnaptól azaz újévtől minden megváltozik, jobb, több, szebb vagy más lesz”.

Sokan kezdenek fogyókúrába, és még meg is vásárolják a kondibérletet egy közeli teremben. Mások ígérik, hogy leteszik a cigit, nem bontanak ki több üveg sört, kevesebbet dolgoznak, soha többet nem drogoznak, és sorolhatnánk a végtelenségig a fogadalmakat, amelyek egy-két hónap elteltével szépen lassan feledésbe merülnek, és minden megy a megszokott kerékvágásban.

– Érdemes újévi fogadalmat tenni?

– Az emberekben benne van a felajánlom, megcsinálom azt, ami kimaradt eddig az életemől. Itt azonban nem szabad nagyon nagy dolgokra vagy egyelőre elérhetetlennek tűnő célokra gondolni. Amit elképzelni sem tudunk, azt elutasítja az agy, így egy eleve vesztes helyzetbe hozza saját magát az ember.

– Ezért történhet, hogy a legtöbb újévi fogadalomból aztán nem lesz semmi?

Igen, mert amikor az emóciókon múló történetbe kezd valaki, és nem biztos abban, hogy rajta múlik a megvalósulás, akkor könnyebben talál egy külső okot, tényezőt vagy személyt, amiért nem jöhetett létre.

– Ilyenkor a sikertelenség érzete is felerősödhet, ami a további célok elérését is veszélybe sodorhatja?

Ez mindig a személyiségen múlik. Aki ambiciózus, az tovább megy, és van olyan is, aki kedvét veszti és feladja. Leginkább a függőségeknél nehéz ez a helyzet. Ott mindig kell egy segítő közeg, egy társ, a család vagy a baráti kör, ők nem hagyják, hogy lemondjon a céljairól. Ezért kell kis lépésekben gondolkodni, és lépésről lépésre haladni. Az apróságoknak is hatalmas erejük van.

Amikor egy fiú látja, hogy a szerelme arca boldogabb a cél felé haladva, annál nincs motiválóbb. Konzervatív vagyok, a praxisomban is azt szoktam mondani a hozzám érkezőknek, hogy a nő a motorja minden kapcsolatnak. A mai lányoknak ez nem nagyon tetszik, de idővel rájönnek, hogy vagy elfogadják ezt a dinamikát, vagy baj lesz a kapcsolattal.

– Mikor jó egy fogadalom?

A mai felgyorsult világban egy szilveszterkor jött hirtelen gondolat, amely fogadalommá növi ki magát néhány óra alatt, lássuk be, nem egy megfontolt, régóta áhított cél.

Akkor jó a fogadalom, ha régóta trenírozza a szervezetét, az agyát és a mentális életét is az egyénnek, azaz szinte már elvárás önmagával szemben.

Sokat kell ezen gondolkodni, naponta többször kell erre az elérendő célra fókuszálni.

Olyan kívánságot fogalmazzon meg mindenki önmagának, ami felemelő.

Egyfajta akadályt kelljen átlépni, mert a sikerélmény segít továbblendülni a nehézségeken vagy a kezdeti elakadáson.

Amikor egyfajta lelki kielégültség érzettel jár a lépésről lépésre haladás, akkor garantált a siker.

Semmi és senki ne tudja eltántorítani a céljától, még önmaga sem!

Kapcsolódó írásaink