Életmód

Veszélyes lehet a nőknek a vega étrend

Nagyobb a csípőtörés kockázata a húst nem fogyasztó hölgyeknél

Rossz híreket kaptak a vegetáriánus életmódot folytató hölgyek. A Leedsi Egyetem kutatói arra jutottak, esetükben nagyobb a csípőtörés kockázata, mint a rendszeres húsevőknél.

Veszélyes lehet a nőknek a vega étrend
A Hamburgi Egyetem kampuszának közelmúltban megnyitott vegetáriánus étkezdéje
Fotó: Christian Charisius / DPA via

Rendkívül érdekes kutatás eredményét közölte szerdán a Leedsi Egyetem. Mint honlapjukon olvasható, egy több mint huszonhatezer középkorú (35-69 éves) nő bevonásával készült tanulmány arra jutott, a vegetáriánus nők 33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek el életük során csípőtáji törést, mint húst fogyasztó társaik.

Az anyagot jegyző James Webster, Darren C. Greenwood és Janet E. Cade szerint mindennek az lehet az oka, hogy az érintettek kevesebb olyan tápanyagot visznek be a szervezetükbe, amelyek a csontok és az izmok egészségéhez kapcsolódnak. A szakemberek emiatt azt javasolják, a vegetáriánusok dúsítsák menüjüket olyan kulcsfontosságú tápanyagokkal, amelyeket a húsfogyasztás hiányában mellőznek, illetve mellőzni kényszerülnek.

A kutatócsoport előzetesen azt is felfedezte, hogy a vegetáriánusok átlagos testtömeg-indexe (BMI) csekélyebb, mint a rendszeres húsevőké, amely alátámaszthatja a kutatók mostani megállapítását. Ugyanis egyes korábbi tanulmányok összefüggést mutattak ki az alacsony BMI és a csípőtáji törés magasabb kockázata között.

Kapcsolódó írásaink