Életmód

Egészségmegőrző gyógy- és fűszernövények télire

A hideg beköszöntével bizony ráfér szervezetünkre egy kis erősítés. Ehhez azonban nem kell feltétlenül drága pirulákhoz nyúlnunk, elég csak körbe néznünk a konyhában, hiszen ott igazi kincsekre lelhetünk. Cikkünkben egy csokorba szedtük azokat a gyógy- és fűszernövényeket, amelyeket bevethetünk a leggyakrabban előforduló téli betegségek megelőzésére, enyhébb panaszok esetén pedig akár kezelésre is.

Fahéj

A fahéj valóban a „fa héja”, hiszen vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készült jellegzetes ízű és illatú fűszerről van szó. Utánozhatatlan aromája miatt úgy gondolhatjuk, csak és kizárólag a karácsonyi időszakban használható fel, de erről szó sincs. Több jótékony hatása miatt ajánlott rendszeres fogyasztása.

Antiszeptikus, görcsoldó, nyugtató hatású és fogyasztása csökkentheti a vér cukor-, triglicerid- és LDL-koleszterin szintjét is. Emellett fokozza a nyálkahártya vérbőségét is, ezért torokgyulladás, felső-légúti megbetegedés esetén érdemes alkalmazni, de használhatjuk puffadás és menstruációs görcsök enyhítésére is.

Nem véletlen, hogy az ókori Egyiptomban a fahéj még az aranynál is drágább volt.

A szegfűszeg rózsaszín, alig fél centis rügyeit kézzel gyűjtik be, és addig szárítják, míg el nem éri az általunk is ismert színét és állagt
A szegfűszeg rózsaszín, alig fél centis rügyeit kézzel gyűjtik be, és addig szárítják, míg el nem éri az általunk is ismert színét és állagt
Fotó: Pixabay

Szegfűszeg

Az Indonéziában őshonos örökzöld növény szárított bimbója erőteljes illatú, íze pedig kimondottan különleges, hiszen egyszerre édeskés és enyhén csípős.

Fokozza a nyálkahártya vérbőségét, ezért torokgyulladás, felső-légúti megbetegedés esetén hasznos alkalmazni, illetve fog- és ínybántalmak esetén is jó szolgálatot tesz, valamint görcsoldó, fájdalomcsillapító, emésztést elősegítő, antiszeptikus, mikrobaellenes hatása is ismeretes. Ízületi fájdalmakra pedig kiváló lehet a szegfűszegolaj.

Gyümölcsös ételek és téli sütemények ízesítése mellett tea is főzhető belőle. Fogínybántalmak enyhítésére óvatosan elrágva, vagy őrült formában az ínybe dörzsölve ajánlják.


Gyömbér

A feltehetően Indiából származó gyömbérnek különleges, enyhén pikáns íze és szintén jellegzetes illata van. A növény gumós gyökerét frissen reszelve vagy őrölt formában, fűszerként alkalmazhatjuk, hogy kiélvezzük pozitív egészségügyi hatásait, amiből több is van: görcsoldó, köhögéscsillapító, hányingercsillapító, gyulladáscsökkentő, mikrobaellenes és izzasztó.

A gyömbérben vírus- és baktériumellenes hatóanyagok találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést
A gyömbérben vírus- és baktériumellenes hatóanyagok találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést
Fotó: Pixabay

Ennek megfelelően bevethetjük a gyömbért például megfázás, köhögés, hányinger, emésztési zavarok és menstruációs görcsök enyhítésére.

Előnye, hogy rendkívül változatosan felhasználható, többek között a karácsonyi sütemények nélkülözhetetlen fűszere is.

A fűszerként történő alkalmazás mellett nagyon hatásos a gyömbérből készült tea. 1-2 cm gyömbért reszeljünk, majd forrázzunk le, vagy vékony szeletekre vágva hagyjuk főni a teavízben 10-15 percig. A reszelt gyömbért mézzel keverve is fogyaszthatjuk, szeletelt formában pedig pácolással is enyhíthetjük az ízét.

Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít
Ha tehetjük, a kardamomból egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít
Fotó: Pixabay

Kardamom

A kardamom nem csak édeskés és enyhén csípős íze miatt közkedvelt, hanem azért is, mert több emésztési zavarra nyújthat megoldást, pl. gyomorégés, székrekedés, túlzott gáz- vagy savképződés, ezen kívül praktikus lehet köhögésre, fejfájásra és húgyúti fertőzésekre is. Ha ez mind nem lenne elég, akkor a kardamomot a szív fűszerének is nevezik, erre utal a neve is, mely a kardia (szív) és az amomum (fűszer) szavakból tevődik össze.

Ez a fűszer, azért is jó választás télen, mert kutatók arra jutottak, hogy a szív- és érrendszeri betegségek egyértelmű szezonális tendenciát mutatnak: a legtöbb előfordulás a hidegebb téli hónapokban van.

Izgalmas íze jól érvényesül keleties fogásokban, például curryben, de süteményeket is ízesíthetünk vele. Szintén fogyasztható tea formájában is.

Egyiptomi tekercsek és görög orvosi feljegyzések is megemlékeznek a fokhagymagyógyító hatásáról, amelyet számos betegség kezelésére alkalmaztak
Egyiptomi tekercsek és görög orvosi feljegyzések is megemlékeznek a fokhagymagyógyító hatásáról, amelyet számos betegség kezelésére alkalmaztak
Fotó: Pixabay

Fokhagyma

Vannak, akik jellegzetes illata és íze miatt imádják, de olyanok is, akik éppen ezért hanyagolják fogyasztását.

Számtalan jótékony hatása van: antibakteriális, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, a benne lévő allicin és szaponin nevű hatóanyagok miatt.

Nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban régóta ismerik és használják a fokhagymát, méghozzá minden formában: nyersen, sütve, főve stb., de manapság már kapszula formájában is kapható, így aki a fokhagyma szaga miatt rosszul van, annak ez az alternatíva kiváló lehet.

Kimondottan ajánlott a fokhagyma fogyasztása nátha és felső-légúti megbetegedés esetén, elsősorban nyersen.

Zúzott formában ízesíthetjük vele ételeinket (pl. sültek), de pirítósra dörzsölve egy meleg tea kíséretében szintén remek választás. Ha szeretnénk elvenni az erős ízét és illatát, sütőben megsüthetjük az egész fokhagyma fejet egyben, és az így kapott krémet kenjük a kenyérre.

Kapcsolódó írásaink