Életmód

Mosási kisokos kezdő háziasszonyoknak, férfiaknak

Valószínűleg mindannyiunk átélt már mosási baleset: amikor a fehér ruhák közé belekeveredett az a fránya piros zokni, vagy éppen a kelleténél magasabb hőfokú program miatt bizonyos ruhadarabok összementek. A 40 fokos mosással ugyan nagyon mellélőni nem lehet, ám bizonyos esetekben mégis a magasabb hőmérséklet az ajánlatos. Kezdő háziasszonyok, férfiak figyelem! Mosási kisokosunk – kis túlzással – életmentő lehet. 

Mosási kisokos kezdő háziasszonyoknak, férfiaknak
A beszürkült fehér darabokat könnyedén újjávarázsolhatjuk, ha szódabikarbónás vízben mosás előtt beáztatjuk néhány órára
Fotó: Pexels

Első, de ugyanakkor talán legfontosabb tanács, hogy mindig tartsuk be a ruha címkéjén a hőfokra utaló jelzést! Ne essünk kétségbe, ha ez már nincs meg, mutatjuk, mikre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy ruháinkat minél tovább tudjuk használni! 


30 fok

A kevésbé piszkos ruhadaraboknak bőven elég a  30-40 fok. Az ingek, blúzok, de a kötött ruhák, a függönyök, sötétítők, a műszálakat tartalmazó ruhák is ebbe a kategóriába tartoznak. Figyelem, a selyem ruhaneműket soha ne mossuk mosógépben!


60 fok

A fehérneműket, zoknikat, törölközőket, ágyneműket, pamutruhákat és melegítőket nyugodtan moshatjuk 60 fokon. Ha valami különösebben foltos, piszkos lenne, akkor azt áztassuk be, és csak azt követően indítsuk el a programot!


90 fok

Ilyen magas hőfokon csak azt szabad tisztítani, aminek a címkéjén fel van tüntetve a 90 fokot engedélyező jelzés. A nagyon piszkos, olajos, vagy fűfoltos, rozsdás munkaruhákat viszont egészen nyugodtan moshatjuk magas hőfokon. Esetleg a foltos, piszkos ágyneműket, konyharuhákat is, de csak akkor, ha pamutból készültek. 


Jó, ha tudjuk – tippek, praktikák mosáshoz

Színek szerint szétválogatva mossunk, így elkerülhetjük azt, hogy egymást befogják a textíliák. 

Ha valamilyen okból kifolyólag nem szétválogatva mosunk, mindenképpen használjunk színfogó kendőt, amely magába szívja a mosás közben kioldódó festékanyagokat.

A folyékony mosószerhez egy kevés – egy-két evőkanálnyi – ecetet is adhatunk. Az ecet biztosítja a ruhák puhaságát, és megakadályozza a szöszök megtapadását az anyagon.

Mosás előtt minden zsebet ürítsünk ki, hiszen nem sok bosszantóbb dolog van annál, mint amikor egy papírzsebkendő apró darabkáit kell szedegetni a tiszta ruhákról.

Fordítsuk ki a ruhákat! A mosógép forgó mozgása miatt a szövetszálak roncsolódhatnak, azonban így a kopás a nem látható, belső részben következik majd be.

Színenként szétválogatva mossuk a textíliákat!
Színenként szétválogatva mossuk a textíliákat!
Fotó: Pixabay

A cipzárakat minden mosás előtt ajánlott behúzni, mivel ha a fogaik beleakadnak más ruhákba, azok könnyen elszakadhatnak.

Gomboljuk ki a gombokat!  Ha ezt elmulasztjuk, szinte biztos, hogy néhány ki fog bújni magától, és ettől a ruhák rendezetlenek és gyűröttek lesznek.

A kényes textíliákat – mint például a vékony szálú harisnyanadrágok – tegyük külön mosózsákba.

A sötét ruhákat lehetőség szerint bent vagy árnyékban teregessük ki, így megóvjuk őket a direkt napfény fakító hatásától.

A beszürkült fehér darabokat könnyedén újjávarázsolhatjuk, ha szódabikarbónás vízben mosás előtt beáztatjuk néhány órára. Függönyanyagokon is alkalmazható a szódabikarbóna fehérítő ereje, sőt, nagyon látványos hatást érhetünk el vele.

A mosási program lejárata után a lehető leghamarabb vegyük ki és teregessük ki a ruhákat!


Szimbólumok jelentése

Az, hogy megvan a ruhadarab címkéje, önmagában még csak félsiker. Ugyanis néhány jelzés első ránézésre nem tűnik egyértelműnek. Összegyűjtöttük a leggyakoribb ábrákat és azok magyarázatát. Ezek figyelésével garantáltan megússzuk a kisebb-nagyobb mosási baleseteket.

Mosási szimbólumok
Mosási szimbólumok
Fotó: Pinterest

1. Csak kézi mosás.
2. Ne tisztítsuk otthoni körülmények között. A ruha speciális tisztítást igényel. Vigyük tisztítóba.
3. Kézi mosás. Kézmeleg (maximum 30 °C-os) vízben óvatosan dörzsöljük.
4. Kézi vagy gépi mosás a megadottnál (jelen esetben maximum 30 fok) nem magasabb hőmérsékleten.
5. Kézi vagy gépi, de mindenképpen kíméletes mosás a megadottnál (jelen esetben maximum 30 fok) nem magasabb hőmérsékleten, lassú visszahűtés az öblítésnél. Csak alacsony fordulatszámon centrifugázzuk.
6. Kézi vagy gépi, de mindenképpen felettébb kíméletes mosás a megadottnál (jelen esetben maximum 30 fok) nem magasabb hőmérsékleten, lassú visszahűtés az öblítésnél, alacsony fordulatszámon centrifugázzuk. Tilos dörzsölni kézzel facsarni!
7. Az adott textília fehéríthető klórtartalmú termékekkel. Csak hideg vizet használjunk és kísérjük figyelemmel a por teljes feloldódását.
8. Mosáskor a klóros fehérítés nem megengedett.
9. A ruha vasalható.
10. A ruha vasalható maximum 110 fokos hőmérsékleten. Ugyanezek a szabályok érvényesek akkor is, ha szintetikus anyagból készült a ruha, például nylonból, poliészterből, acetátból stb. Használjunk szövetkendőt, de a vasalás során a gőzt mellőzzük!
11. A ruha vasalható maximum 150 fokos hőmérsékleten, ha gyapjú és vegyes (gyapjú és poliészter vagy viszkóz) anyagú. Használhatunk nedves ruhát ezek vasalásakor.
12. A ruha vasalható a legmagasabb, 200 fokos hőmérsékleten. A ruha anyaga len, illetve pamut, melyeket kissé be is nedvesíthetünk vasalás előtt.
13. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással.
14. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, bármilyen oldószerrel.
15. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogénnel, perklór-etilénnel vagy fluor-triklórmetánnal.
16. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogén és trifluor- triklórmetán használatával.
17. Ruhatisztítóban tisztítható, de csak szénhidrogénnel, perklór-etilénnel vagy fluor-triklórmetánnal. Lehetőség van korlátozott mennyiségű víz hozzáadására, a mechanikai beavatkozás és a szárítási hőmérséklet szabályozásával.
18. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogén és trifluor- triklórmetán használatával. Lehetőség van korlátozott mennyiségű víz hozzáadására, a mechanikai beavatkozás és a szárítási hőmérséklet szabályozásával.
19. Mosógépben centifugázható, valamint szárítógépben szárítható.
20. Tilos mosógépben centrifugálni, illetve szárítógépben szárítani.
21. Szárítógépben szárítható, de csak alacsony hőfokon, kímélő fokozaton.
22. Szárítógépben szárítható, akár magasabb hőfokon is.
23. Ez esetben felakasztva is szabad szárítani az adott ruhadarabot.
24. Ez a szimbólum azt jelenti, hogy a ruhát felcsíptetve is szabad szárítani, de kicsavarás vagy centrifugálás nélkül.
25. Csak fekve szárítható a ruha.

Kapcsolódó írásaink