Életmód

Hogyan védekezzünk a koronavírus ellen?

Bárki hordozhatja a vírust és bárkinek tovább adhatja a fertőzést

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést.

Hogyan védekezzünk a koronavírus ellen?
Bárki hordozhatja a vírust és bárkinek tovább adhatja a fertőzést
Fotó: AFP/Alexey Maishev

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az egyszerű influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre.

Tehát a vírus köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos a minimum  1,5 méter távolságtartása és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal is megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

A megelőzésben kiemelt jelentősége van a higiéniai szabályok fokozott betartásának. Így a rendszeres és hatékony, legalább fél percig tartó, meleg vizes, szappanos kézmosás, valamint a kézfertőtlenítő szerek alkalmazása is elengedhetetlen, főleg ha nincs lehetőségünk kezet mosni.

Továbbá kulcsfontosságú a zsúfolt, szűk, zárt terek kerülése, továbbá az otthoni gyakori, kiadós szellőztetés.

Fontos tudni: az arcmaszk nem véd meg a fertőzéstől, annak használatával kizárólag a már beteg ember tudja csökkenti a fertőzés továbbadását.

De az olyan apró dolgok is komoly segítséget jelentenek,ha köhögéskor és tüsszentéskor eltakarja az orrát és száját zsebkendővel.

Érdemes elkerülni a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget, valamint lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját.

A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.

A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.

Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek. De vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

Ha a fentiek közül tüneteket tapasztalt, tehát lázas, köhög, fáj a torka, mindenképp telefonon hívja a háziorvosát. Személyesen se a háziorvosát, se a szakrendelőt vagy se a kórházat ne keresse fel.

Kapcsolódó írásaink