Életmód
7 tipp, hogy ne vesszen kárba a sárgarépa zöldje
A sárgarépa zöldjének alapvetően keserű az íze, többnyire ezért is nem esszük meg, noha fogyasztásával igazi vitaminbombát juttathatunk a szervezetünkbe – mutat rá a Szupermenta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termékteszt oldala.
A sötétzöld levél tele van klorofillal, ennek köszönhetően vértisztító hatású, méregteleníti a májat, fokozza a vörösvértestek képződését, sőt, javítja a vérzékeny betegek állapotát. C- és K- vitaminban valamint káliumban és rostban gazdag.
Antioxidáns, amely segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, gyorsítja a véralvadást és a sebgyógyulást, emellett megőrzi a szív és érrendszer egészségét, továbbá könnyíti az emésztési folyamatokat.
Adunk néhány tippet, hogy egészségünk érdekében milyen módon tudjuk – keserű íze ellenére – elfogyasztani:
Főzzük bele ételeinkbe!
Ha szeretnénk elnyomni a kesernyés ízt, akkor azt főzéssel megtehetjük. Levesbe, főzelékbe, omlettbe egyaránt felhasználható.
Készítsünk belőle pesztót!
A zöld szószt tésztára, salátára vagy akár pirítósra is tehetjük.
Legyen salátáink állandó szereplője!
Kesernyés ízével különösen pikánssá tehetjük salátánkat. Ízlésünknek megfelelően válasszuk ki a megfelelő arányokat.
Forrázzuk le, fogyasszuk teaként!
Két csésze friss répalevélhez adjunk 8 csésze forró vizet. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és már ihatjuk is.
Tegyük gyümölcslébe!
Gyors megoldás vitaminraktárunk feltöltésére. Fogyasztását megkönnyíthetjük azzal, hogy nyersen, apróra vágva, gyümölcslébe tesszük, így csökkenthető a keserűsége.
Fertőtlenítsünk vele!
Magas klorofill tartalmának köszönhetően fertőtlenítő hatású. Használhatjuk tehát sebekre, hiszen pusztítja az elszaporodó baktériumokat. Alkalmas a kellemetlen lehellet és a fogínygyulladás megszűntetésére, emellett enyhíti a torok-, illetve mandulagyulladást is.
Komposztáljuk!
Saját egészségünk megőrzése mellett bolygónkért is tegyünk! Kidobás helyett komposztáljunk!