Életmód

7 tipp, hogy ne vesszen kárba a sárgarépa zöldje

A magyar gasztronómiában nagy hagyománya van a sárgarépának, felhasználása rendkívül sokoldalú. Levelét azonban méltatlanul elhanyagoljuk, pedig magasabb a tápanyag tartalma, mint a gyökérrészének, ráadásul több, izgalmas felhasználási módja is van. Lássuk, mit is kezdhetünk vele!

A sárgarépa zöldjének alapvetően keserű az íze, többnyire ezért is nem esszük meg, noha fogyasztásával igazi vitaminbombát juttathatunk a szervezetünkbe – mutat rá a Szupermenta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termékteszt oldala.

A sötétzöld levél tele van klorofillal, ennek köszönhetően vértisztító hatású, méregteleníti a májat, fokozza a vörösvértestek képződését, sőt, javítja a vérzékeny betegek állapotát. C- és K- vitaminban valamint káliumban és rostban gazdag.

Antioxidáns, amely segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, gyorsítja a véralvadást és a sebgyógyulást, emellett megőrzi a szív és érrendszer egészségét, továbbá könnyíti az emésztési folyamatokat.

Adunk néhány tippet, hogy egészségünk érdekében milyen módon tudjuk – keserű íze ellenére – elfogyasztani:


Főzzük bele ételeinkbe!

Ha szeretnénk elnyomni a kesernyés ízt, akkor azt főzéssel megtehetjük. Levesbe, főzelékbe, omlettbe egyaránt felhasználható.


Készítsünk belőle pesztót!

A zöld szószt tésztára, salátára vagy akár pirítósra is tehetjük.


Legyen salátáink állandó szereplője!

Kesernyés ízével különösen pikánssá tehetjük salátánkat. Ízlésünknek megfelelően válasszuk ki a megfelelő arányokat.


Forrázzuk le, fogyasszuk teaként!

Két csésze friss répalevélhez adjunk 8 csésze forró vizet. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és már ihatjuk is.


Tegyük gyümölcslébe!

Gyors megoldás vitaminraktárunk feltöltésére. Fogyasztását megkönnyíthetjük azzal, hogy nyersen, apróra vágva, gyümölcslébe tesszük, így csökkenthető a keserűsége.


Fertőtlenítsünk vele!

Magas klorofill tartalmának köszönhetően fertőtlenítő hatású. Használhatjuk tehát sebekre, hiszen pusztítja az elszaporodó baktériumokat. Alkalmas a kellemetlen lehellet és a fogínygyulladás megszűntetésére, emellett enyhíti a torok-, illetve mandulagyulladást is.


Komposztáljuk!

Saját egészségünk megőrzése mellett bolygónkért is tegyünk! Kidobás helyett komposztáljunk!

Kapcsolódó írásaink