Életmód

Engedjük át magunkat a borkóstolás élményének

Mindig találhatunk egy jó apropót elbújni egy hűs borospincében, részt venni egy kellemes borkóstolón. A Szupermenta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt oldala összegyűjött pár hasznos tippet a borkóstoló élmény maximalizálásához.

Engedjük át magunkat a borkóstolás élményének
A bor első kortyával öblítsük ki a szánkat
Fotó: Pexels

Általában borospincében vagy külön erre a célra készített kóstolótermekben, kisebb létszámú csoport számára rendeznek borkóstolókat annak érdekében, hogy minél személyesebb hangulatot tudjanak teremteni. Belépéskor fehér abroszokkal takart asztalok tárulnak elénk, rajtuk víz a szájöblítéshez, kisebb csésze az első korty kiköpéséhez, és szalvéta, valamint a borospoharak különböző típusai.

Ha megoldható, a kóstoló napján ne fogyasszunk erősen fűszeres ételeket, mert rontják az ízlelési érzékünket. A legjobb, ha félig üres gyomorral érkezünk, viszont erősen személyfüggő, hogy ez kinek mit jelent. Mindenesetre semmiképpen se érezzük magunkat jóllakottnak, sem éhesnek. Ugyanakkor üres gyomorral se kóstoljunk bort!

Kerüljük az illatosított kozmetikumok használatát, mivel orrunk érzékenységét jelentősen befolyásolják.

A bor első kortyával öblítsük ki a szánkat, esetleg köpjük ki. Az első benyomás is nagyon fontos lehet a kóstolásnál. A második kortyot már ízlelhetjük, részleteiben elemezzük.

A kóstoló napján ne fogyasszunk erősen fűszeres ételeket, mert rontják az ízlelési érzékünket
A kóstoló napján ne fogyasszunk erősen fűszeres ételeket, mert rontják az ízlelési érzékünket
Fotó: Pexels

Az egyik legfőbb tanács a mértékletesség. Jó tudni, hogy körülbelül hányféle bor szerepel a listán. Ha tizenötnél kevesebb, egy-egy kis korty lenyelhető, hosszabb kóstolási sor esetén a már elfogyasztott kis kortyok következtében homály fedheti a borkóstoló értékesebb részeit.

Kóstolás közben, egy-egy tétel között törekedjünk a szénsavmentes vízbevitelre, íz és illatérzékelő rendszerünk semlegesítésére.

Az emberi tényező befolyásolhatja az észlelést, fontos hatással lehet, hogy épp milyen hangulatban vagyunk, mennyire tudunk a borra koncentrálni.

Nem mindegy természetesen az sem, hogy milyen fizikai állapotban vagyunk (betegség, levertség, fáradtság).

Hatással van az élményre az érzékszerveink épsége is.

Érdemes tisztázni, hogy öröm- vagy ismeretszerző célból érkeztünk. Persze a két cél együttesen is érvényesülhet, a jó bor ugyanis elvarázsol így is, úgy is…

Kapcsolódó írásaink