Életmód

Furcsa és kissé bizarr szépségtrükkök a múltból

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a nők a történelem során mindig kiemelt figyelmet fordítottak a szépítkezésre, fiatalságuk megóvására. Ennek érdekében számtalan furcsa és bizarr fortélyt kipróbáltak és próbálnak ki mind a mai napig. Ha kell, a fájdalom sem szabhat gátat az áhított végeredménynek, gondoljunk csak például a szőrtelenítés cseppet sem kellemes módszereire. Összeállításunkban a nem hétköznapi kozmetikai trükkökből szemezgetünk. 

Furcsa és kissé bizarr szépségtrükkök a múltból
A nők a történelem során mindig kiemelt figyelmet fordítottak a szépítkezésre, fiatalságuk megóvására
Fotó: Pexels

A szépségideál időről időre változik, így ennek megfelelően a szépészeti beavatkozások is jelentős átalakuláson mennek keresztül. Mai szemmel nézve egyenesen riasztónak tűnhetnek, amik korábban a nők mindennapi életének részét képezték.
 

Szőrtelen arc, magas homlok

A középkorban úgy vélték, hogy a csupasz, teljesen szőrtelen arc a tisztaságot és a gyermekiséget szimbolizálja. Ennek érdekében leborotválták a szemöldököt, sőt a szempillákat is mind egy szálig kitépték, hogy elérhessék a vágyott magasnak tűnő homlokot. Ha még ezek után sem volt elég tetszetős a végeredmény, nem riadtak vissza a hajtő vonalának borotválásától vagy a hajszálak kihúzogatásától sem. Emellett bizarr alapanyagú, ecetes, macskaürüléket tartalmazó pakolásokat is bevetettek a cél érdekében.

A középkorban az asszonyokat annál szebbnek, előkelőbbnek találták, minél kevesebb szőr csúfította el az arcukat, és minél magasabb volt a homlokuk
A középkorban az asszonyokat annál szebbnek, előkelőbbnek találták, minél kevesebb szőr csúfította el az arcukat, és minél magasabb volt a homlokuk
Fotó: MH

Szemöldök rágcsálók szőréből

Saját magunkon is tapasztalhatjuk, hogy a szemöldökdivat is folyamatosan változik. Emlékezzünk csak vissza a 2000-es évek vékony szemöldökeire és vessük össze napjaink bozontos ideáljával. A középkornál maradva, de előző példánkhoz képest kissé később,  az 1700-as években már kifejezetten divatosnak számított a vastagabb szemöldök. Hogy az áhított végeredményt elérjék, egérszőrrel pótolták ki a szemöldök természetes ívét, és csak később tértek át az emberi hajból készített pótlásokra.
 

Minél fehérebb, annál nőiesebb

A középkorban a hófehér bőr rendkívül nőiesnek és finomnak számított, így mindent be is vetettek azért, hogy még fehérebbnek tűnjön. Leggyakrabban fehér ólmot használtak, de előkerült olykor a higany, a karbolsav és a higany-klorid is.

Egy másik hatásosnak vélt módszer a tojásfehérje pakolás volt, a himlő és a pattanások okozta hegeket pedig különféle kencékkel igyekeztek halványítani. Gyakran horzskővel próbálták ledörzsöli magukról az enyhe barna színt, de az sem volt ritka, hogy vizelettel mostak arcot.

Bizarr kozmetikai eljárások
A középkorban a hófehér bőr rendkívül nőiesnek és finomnak számított
Fotó: MH

A ruha által szabadon hagyott bőrfelületeket fehér porral hintették be, és a hatás fokozása érdekében kék tintával ereket rajzoltak magukra. Ezzel a technikával azt a látszatot keltették, hogy a bőr leheletvékony, szinte átlátszó.

A 18-19. században a nők egyik kedvelt szépségápolási terméke a kréta volt. Akkoriban úgy hitték, hogy némi krétapor orron át felszívva garantálja az alabástrom bőrszínt. 
 

Szőrtelenítés fecskéből készített főzettel

Az 1500-as évekből számtalan olyan könyv maradt fenn, amely betekintést enged a kor női szépségápolási trükkjeibe. Egy ilyen könyvecske szőrtelenítésre arzén és mész összemelegítését és bőrre való felpakolását javasolja. A forrás szerint amint a keverék égetni kezdte a bőrt, meleg vízzel le kellett mosni. Ezen kívül javasoltak még disznózsírt, mustármagot, borókabogyót is a nem kívánt szőrszálak eltávolításához. Némely recept rendkívül bizarr módon fecskéből készített főzetet is tartalmazott.


Piócákkal a sápadtság ellen

A középkorban a sápadt bőr felélénkítésére a köpölyözést alkalmazták egy kis csavarral: piócákat vetettek be, többnyire az orcákon. 

Kapcsolódó írásaink