Életmód
Gyermekkorunk felidézője, a bodza

A népi hagyományok szerint hatásosan veszi fel a harcot a légúti megbetegedésekkel, a székrekedéssel és a gyomorfájdalommal is. Immunrendszerünk erősítésére virágából gyógyteát készíthetünk.
A bodza C- vitamin tartalma duplája a citrusokénak, amelyhez A-, és B- vitamin, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak.
Gasztronómiai szempontból két részre bonthatjuk felhasználását: nem csupán virágzatából, de a bogyóiból is készíthetünk különlegességeket.

A friss virágzatot sűrű palacsintatésztába fogatva kisüthetjük, bogyójából más gyümölcsökkel, például szilva vagy körtedarabokkal együtt elkészítve kellemes ízű kompótot, lekvárt készíthetünk. Egyes vidékeken pedig még bort és pálinkát is főznek belőle.
Bármelyik felhasználási módot is választjuk, nagyon fontos azonban, hogy az alapanyagok beszerzése során kerüljük el a forgalmas utakat.
Virágzatát májusban-júniusban, érett bogyóit augusztusban-szeptemberben gyűjthetjük be.
Bodzás üdítőital
Hozzávalók 10 liter vízhez:
3 tenyérnyi friss, vagy 6 szárított virág
1 kg cukor
1 citrom vagy lime
1,5 evőkanál citromsav

A hozzávalókat egy 12 literes fazékba tesszük, felengedjük 10 liter hideg vízzel. 3-4 napig állni hagyjuk, naponta egyszer keverjük. 4 nap után leszűrjük, 2 literes műanyag flakonokba öntjük, lezárjuk. 1 hónap után pezsgős lesz.
Bundás bodzavirág
Hozzávalók:
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj

A bodzavirágot alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. Sűrű palacsintatésztát készítünk a tojásból, lisztből, cukorból és tejből. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.
Bodzavirág tea
Egy kanál bodzavirágot tegyünk egy edénybe, majd öntsük le 250ml forrásban lévő vízzel. Fedjük le az edényt és 10 percig hagyjuk ázni. Ha meghűlt, mézzel édesítve fogyaszthatjuk.