Életmód

Egy felmérés szerint a karantén miatti többletterhek nagyobb része a nőkre jut

A koronavírus-járvány miatt bevezetett vesztegzár ideje alatt a nőkre jut a házimunka és a gyereknevelés nagyobb terhe, és sokuknak nagyon nagy erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy megbirkózzanak vele - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott nemzetközi felmérésből.

Egy felmérés szerint a karantén miatti többletterhek nagyobb része a nőkre jut
A kutatásból kiderült, hogy az anyák és a gyerekek 65 órát töltenek együtt egy héten „fizetetlen házimunkaként”, megközelítőleg egyharmaddal többet, mint az apák
Fotó: Pexels

A Boston Consulting Group (BCS) nemzetközi tanácsadó társaság öt országban végzett összeállításából - amelyet a Thomson Reuters Foundation hírszolgáltató ismertetett - kiderült, hogy az anyák és a gyerekek 65 órát töltenek együtt egy héten „fizetetlen házimunkaként”, megközelítőleg egyharmaddal többet, mint az apák.

A felmérésbe háromezer, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Németországban és Franciaországban élő, alkalmazásban álló szülőt vontak be.

Az eredményekből kitűnt, hogy a nők, akik általában is több munkát végeznek otthon, viselik a karanténnal járó pluszterhek túlnyomó részét, az otthon végzett „fizetetlen munkaórák” hetente kétszeresükre nőttek.

A felmérés megállapításaira Rachel Thomas, az egyesült államokbeli székhelyű LeanIn.Org nevű, a nők jogaiért kiálló csoport képviselője azt mondta, hogy „a nők túl sok és túl sokáig tartó házimunkát végeznek, a válság miatt pedig eljuthatnak egy pontig, ahol a helyzet már tarthatatlanná válik”.

Hozzátette, hogy jelentős kultúraváltoztatásra lenne szükség az otthonokban és munkahelyeken. „Ki kellene használnunk ezt az alkalmat arra, hogy jobb megoldást találjunk a munkaszervezésre és a mindennapi életre, olyat, amely mindenki számára tisztességes mértéket biztosít” - fogalmazott.

A kutatásból kiderült, hogy az anyák és a gyerekek 65 órát töltenek együtt egy héten fizetetlen házimunkaként, megközelítőleg egyharmaddal többet, mint az apák
A kutatók szerint a világjárvány okozta következmények számos szempontból a nőkre terhelődnek leginkább 
Fotó: Pexels

A kutatók szerint a világjárvány okozta következmények számos szempontból a nőkre terhelődnek leginkább, legyen az a családon belüli erőszak, az alacsonyabb bérek vagy az, hogy a nők teljes munkaidőről részmunkaidőre váltanak, hogy újabb munkát vállaljanak, illetve el tudják végezni a megnövekedett házimunkát.

Éppen ezért az egyesült államokbeli Georgia államtól egészen Mexikóig terjedően arra szólították fel a férfiakat, hogy vegyék ki részüket a házimunkából a vesztegzár alatt, amikor zárva vannak az iskolák, és az emberek kénytelenek otthon maradni.

A felmérésbe bevont nők kétharmada azt is mondta, hogy aggódik szellemi és lelkiállapota miatt. Ugyanerre a férfiaknak csupán a fele panaszkodott.

Egy másik, az Ipsos MORI közvélemény-kutató és a The Fawcett Society nőjogi jótékonysági szervezet által elvégzett, a héten ismertetett elemzésből az derült ki, hogy a brit nők, miközben támogatnak másokat a Covid-19-járvány idején, sokkal nehezebben tudnak „pozitívak maradni”. Jacqui Hunt az Equality Now jogvédő világszervezettől ezzel kapcsolatban úgy vélte, nem meglepetés, hogy a nőknek a napi munkájuk mellett most többet kell foglalkozniuk a gyerekekkel és a háztartással.

Nyugat-Afrikában viszont „biztató jelei” mutatkoznak a társadalmi normákban bekövetkezett elmozdulásnak, mert ott a világjárvány idején a férfiak nagyobb mértékben osztoztak a gyereknevelés terhéből - derül ki a CARE International segélyszervezet frissen megjelent gyorsfelméréséből.

Kapcsolódó írásaink