Életmód

Így viselkedhetünk felelősen a természetben

Országos jelenséggé vált, hogy a jó idő beköszöntével egyre többen választják a természetben történő időtöltést a pihenés egy formájaként, miután a koronavírus-járvány miatt a közösségi terek – így a többi között a parkok, a játszóterek, a sportpályák – látogatása korlátozott vagy nem lehetséges. A kirándulóknak azonban tudniuk kell azt is: ha nem viselkednek a természetben (amely szinte minden esetben vadászterület is) felelősen, veszélyeztetik annak élővilágát, a vadállományt, az okszerű és tervszerű vadgazdálkodást - írja az Országos Magyar Vadászati Védegylet tájékoztatója.

Így viselkedhetünk felelősen a természetben
Egyre többen választják a természetben történő időtöltést a pihenés egy formájaként (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Több vadászatra jogosult szervezet jelezte az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek, mint érdekképviseleti szervezetnek, hogy a természetjárók az elmúlt hetekben a korábbinál jóval gyakrabban térnek le az utakról, művelt mezőgazdasági területen bukkannak fel, sokszor sötétedéskor vagy azután is a vadászterületen tartózkodnak. Mindez több problémát is okozhat:

  • A vadállomány a jelenlegi, szaporodási időszakban a legsérülékenyebb. Igaz ez úgy a mezei nyúl, a fácán, mint az őz és a gímszarvas esetében. Az élőhelyek indokolatlan zavarása (különösen a szabálytalanul, póráz nélkül sétáltatott illetve elkóborolt vagy kóbor kutya) kárt okozhat a szaporulatban
  • Jelenleg a vadgazdálkodók egyik legfontosabb feladata a vaddisznóállomány gyérítése, az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megakadályozása, amely betegséget egyébként a vaddisznó lakta területekről a kirándulók is tovább vihetik (ennek megelőzése, mert az ASP a házisertés-állományt is veszélyeztetheti) 
  • A háborítatlan erdők és bokrosok napközbeni bolygatása könnyen balesetveszélyhez vezethet, mert a megriadt vad gyakran forgalmas utak felé, azokon keresztül menekül

Maximális megértéssel viszonyulunk mindenkihez, aki a hetekig tartó bezártság után a szabadban szeretne pihenni - írják. 

Az OMVV összegyűjtötte a fentiek tükrében, hogyan érdemes élvezni a magyar erdőket:

  • Ne térjenek le az utakról, ösvényekről!
  • Ne hangoskodjanak, különösen a kevésbé népszerű, látogatott kirándulóhelyeken, ne zavarják feleslegesen a vadon élő állatok nyugalmát!
  • Ha állatot észlelnek, ne közelítsék meg, hagyják elmenekülni! (A hazai erdőkben és mezőkön élő állatfajok szinte minden esetben kerülik az ember közelségét.)
  • Ha bármilyen faj kicsinyére – például őzgidára, szarvasborjúra – bukkannak, szintén ne menjenek a közelébe, és semmiképp ne érintsék meg! Ráadásul vadmalac esetében a kicsinyét védelmező koca ránk támadhat és súlyos sérüléseket is okozhat.
  • Amennyiben vadgazdálkodási vagy vadászati berendezést látnak (például etetőt, magaslest, csapdát), tartsák tiszteletben, hogy ezek a területen illetékes vadgazdálkodó tulajdonát képezik. Megrongálásuknak jogi következményei lehetnek.
  • Amennyiben kutyával kirándulnak, az ebet feltétlenül tartsák pórázon! Ellenkező esetben szabálysértést követnek el, de a kutya testi épségét is veszélyeztetik. (Súlyos sérüléseket okozhat neki egy malacait védő vaddisznókoca, jogszerűen telepített csapda amennyiben pedig vadat űz vagy ejt el, a vadászok lelőhetik.)
  • A kirándulásokat szervezzék úgy, hogy legkorábban a napkeltét követő egy órávallépjenek a természeti területre, és legkésőbb egy órával napnyugta előtt hagyják el azt! (Így nem lesz átfedés a kirándulás és a vadászat időszaka között.)

Kapcsolódó írásaink

Felpezsdült az élet vidéken

ĀAz óvintézkedések betartásával újra benépesültek a pihenőhelyek, a vendéglők kerthelyiségeibe pedig visszatértek a vendégek

Pest megyében enyhítik a korlátozásokat

ĀA fővárosban is enyhítések jöhetnek, erről napokon belül dönt a kormány - közölte Gulyás Gergely - A miniszter szerint az EP-ben boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen