Életmód

Gyógynövényekkel az allergia ellen

A tavasz érkeztével az allergiaszezon is beköszöntött, amely egészen nyár végéig keseríti meg a pollenre érzékenyek életét. Hazánkban három kiemelt szezont különíthetünk el: kora tavasszal a virágzó fák, nyár elején a fűpollen, nyár végén pedig a gyomnövények okoznak kellemetlenséget. Megannyi gyógyszer közül válogathatunk, ám a természet széles tárházát végigböngészve olyan gyógynövényekre is bukkanhatunk, amelyek hatóanyagai szintén enyhülést hozhatnak. Összegyűjtöttük, hogy milyen gyógynövényeket vethetünk be az allergiás tünetek kezelésére.

Cickafarkfű

Csökkenti a szervezetben az allergiával is együtt járó gyulladást. A megfelelő hatás érdekében napi két bögrével érdemes meginni belőle. Hatékonyabb kamillával együtt alkalmazva.

Eukaliptusz

Segíti a könnyebb légzést, de érzéstelenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, mindezek mellett pedig kiváló méregtelenítő.

Gyermekláncfű

Gyökere rendkívül jól használható az allergia ellen. Készítsünk belőle teát és igyuk naponta. Akik azonban érzékenyek a virágporára, óvatosan fogyasszák.

Csalán, a csípős csodanövény
Csalán, a csípős csodanövény
Fotó: Pixabay

Borsmenta

Erős fertőtlenítő hatású növény, így az allergia mellett a nátha és a megfázás ellen is kiváló. Természetes nyugtató hatásának köszönhetően segít ellazulni testileg és lelkileg egyaránt.

Csalán

A csalán olyan összetevőket tartalmaz, amelyek csökkentik az allergiás gyulladást és a hisztaminszintet. A leghatásosabb, ha fagyasztott vagy szárított formában használjuk. Az allergiás időszakban kúraszerűen ajánlott a fogyasztása.

Lándzsás útifű

Tisztítja a légutakat, csökkenti a váladékképződést, könnyíti a légzést, oldja a letapadt nyákot.

Homoktövis

Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszer működését, ellenállóbb lesz szervezetünk a betegségekkel szemben. Laboratóriumi kísérletek szerint, aki fogyasztja, annak immunrendszere olyannyira megerősödik, hogy a betegség tünetei megszűnnek. Szinte mindenfajta allergia egy-két hét alatt megszüntethető, legyen az pollen-, fém- vagy napfényallergia.

Kapcsolódó írásaink