Életmód

Dolgozzunk hatékonyan otthonról is!

Az élet szinte minden területén újratervezésre kényszerített minket a koronavírus-járvány okozta helyzet. Legfőképpen a társas érintkezéseket kellett minimálisra csökkenteni, amely így a munkavégzés folyamatát alapjaiban alakította át. Most azok is megtapasztalhatják, milyen otthonról dolgozni, akik korábban sóvárogva tekintettek a home office-ban tevékenykedőkre.

Dolgozzunk hatékonyan otthonról is!
Teremtsük meg a feltételeket ahhoz, hogy megfelelően tudjunk koncentrálni a teendőink elvégzésére
Fotó: Pexels

Elsőre úgy tűnhet, hogy az otthonunkból dolgozni nagyon jó dolog, hiszen magunk oszthatjuk be a teendőket. Ez a végtelennek tűnő szabadság azonban kétélű fegyver, ha nincs kellő önfegyelmünk, könnyen elúszhatunk a feladatokkal. Néhány praktika alkalmazásával azonban hatékonyak maradhatunk.

Válasszuk szét a magánéletet és a munkát

A lehetőségekhez mérten különítsük el a magánszférát a munkakörnyezetünktől. Teremtsük meg a feltételeket ahhoz, hogy megfelelően tudjunk koncentrálni a teendőink elvégzésére. Legyen egy kis kuckónk, ahol dolgozhatunk. Érdemes a lakás napos területét választani erre a célra, ugyanis a természetes fény megkönnyíti a munkát. Ha megvan a kiválasztott terület, akkor fontos, hogy tartsuk is rendben. Ha rend és tisztaság van körülöttünk, jobban tudunk koncentrálni, mivel kevesebb dolog vonhatja el a figyelmünket.

Öltözzünk fel a munkához

Nem kell túlzásba esni és öltönyben vagy kosztümben ülni a gép előtt, de a pizsamát mindenképpen cseréljük le. Az átöltözéssel saját magunknak jelezzük, hogy kezdődhet a munka és ezáltal jobban rá tudunk hangolódni az előttünk álló napra.

Priorizáljuk a feladatokat

Közvetlen ellenőrzés hiányában nagyobb az esély az elkalandozásra. Készítsünk napi munkatervet, és tartsuk az ütemezést. A nap végén mindig értékeljük ki az aznapi munkát. Így láthatjuk, hogy a listából mit sikerült elvégezni, és mire kell a későbbiekben még időt szánni.

Iktassunk be szüneteket

Az agyunknak bizonyos időközönként szüksége van egy kis szünetre, hogy újratöltődjön. Lépjünk ki a munkatérből, mozogjunk kicsit, igyunk frissítőt vagy kávét. Ez segít kikapcsolni egy rövid időre, hogy utána újult erővel térhessünk vissza a feladatainkhoz.

Tartsuk a kapcsolatot a kollégákkal

Attól függetlenül, hogy a munkavégzés helyszíne áthelyeződött az otthonunkba, még egy csapat tagjai vagyunk. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a kommunikációt. Rengeteg különböző platform biztosít ehhez lehetőséget, válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

Munka után édes a pihenés

A munkaidő lejárta után zárjuk le az aznapi teendőket, és térjünk vissza rájuk másnap. A hatékony és magas minőségű munkához fontos, hogy feltöltsük az energiaraktárokat, ehhez viszont elengedhetetlen a pihenés. 

Kapcsolódó írásaink

Maszkoljunk!

ĀSokan házi maszkgyártásba fogtak, hogy így óvják magukat és környezetüket - mutatjuk, hogyan kell!