Életmód

Fontos a megfelelő fogápolás a koronavírus elleni védekezésben

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz valamely testváladékkal. Ez lehet nyál, hurutos váladék, vagy akár csak a kilégzés során a tüdőből az elhasznált levegővel együtt távozó vízpára. Szabó László, a Fixfogsor Rendelők igazgatója elmondta, hogy fogápolás során mire figyeljünk.

Fontos a megfelelő fogápolás a koronavírus elleni védekezésben
A szájápolási eszközöket elkülönítve, higiénikusan tároljuk
Fotó: Pixabay

Most különösen veszélyes az elhanyagolt szájhigiénia!

Az elhanyagolt, gyulladt íny tulajdonképpen kaput nyit a fertőzések számára közvetlenül a véráram felé. Ha megfelelően ápoljuk a fogainkat, mentes lehet a szájüreg a gyulladásoktól, amely növeli az ellenállóképességet a koronavírus-fertőzéssel szemben is.

A szakember azt tanácsolja, otthon a szájápolási eszközöket elkülönítve tároljuk, köhögéskor, tüsszentéskor takarjuk el a szánkat és az orrunkat zsebkendővel. Ezt követően azonnal dobjuk el és mossunk kezet. Tartózkodjunk a száj, az orr és a szem megérintésétől, ezt csak kézmosás után tegyük.

A műfogsor is fertőződhet koronavírussal

A 65 éven felüli fogatlanságban szenvedők aránya Magyarországon 50% feletti. Ők a legveszélyeztetettebb korosztály. A fogsorról más személy által használt eszközre is átkerülhet a vírus. A fogápolás eszközeit és annak környezetét is fertőtlenítsük alaposan. Nyilvános helyen nem javasolt a fogsort kivenni. Fertőtlenítsük a fogsort műfogsortisztító tablettával, a tisztító eszközöket tartsuk zárt tartóban. Mielőtt a szánkba nyúlunk, alaposan mossunk kezet. Körmünket vágjuk kicsire, hogy a szennyeződések kevésbé tudjanak megtapadni alatta.

Miért nem mehetek a járvány időszakában fogorvoshoz?

A vízporlasztással hűtött fúrók vízpermetet képeznek, amely több órán keresztül a rendelő levegőjében maradhat. Koronavírussal fertőzött - a vízpermet által - fokozott a fertőzésveszélyt jelent. Tiltott beavatkozások a fogak fúrása, tömése, csiszolása, koronák, hidak eltávolítása, fogkőeltávolítás.

Mely sürgősségi kezelésekkel lehet mégis fogorvoshoz fordulni?

A sürgősségi beavatkozások a baleseti sérülések, állcsonttörés, gyulladások, tályog megnyitása, arcidegzsába és szájüregi vérzések csillapítása.

Kapcsolódó írásaink