Életmód

A hercegnének sem volt új a ruhája

Katalin, ugyanazt viselte, mint nyolc évvel ezelőtt

Nem arról van szó, hogy a Cambridge-i hercegné ne lenne tisztában az öltözködési szabályokkal és az etikettel, a mostani BAFTA-díjátadóra mégsem vett új ruhát. Egyszerűen csak benyúlt a szekrényébe, és előhúzott egy már régebben bevált darabot.

A hercegnének sem volt új a ruhája
Katalin hercegné Renée Zellweger színésznőnek gratulál
Fotó: Facebook

„A legfenntarthatóbb ruhadarab az, ami már eleve a szekrényünkben van.„ – mondta Orsola de Calso divataktivista segítségként a dress code értelmezéséhez a vendégeknek. És úgy tűnik Katalin ezt meg is fogadta.

Katalinon ugyanúgy állt a ruha, mint nyolc évvel ezelőtt
Katalinon ugyanúgy állt a ruha, mint nyolc évvel ezelőtt
Fotó: Facebook

Karbonsemlegesen rendezték meg a brit filmakadémia múlt vasárnapi díjátadó gáláját is Londonban. A ceremóniára újrahasznosított anyagokból készült a vörös szőnyeg is, amelyen a sztárok bevonultak.

A BAFTA azon kivételes díjátadók közé tartozik, amelyen az angol királyi család tagjai is előszeretettel részt vesznek. Ez idén sem volt másképp! Viszont a meghívón szereplő ajánlott viselet, vagyis a dress code az dress code, és a hercegi párra is ugyanúgy vonatkozik. Márpedig a 2020-as BAFTA-díjátadó dresscode-ja a „fenntarthatóság” volt, és arra kérték a résztvevőket, hogy próbálják meg minél inkább erre helyezni a hangsúlyt, amikor öltözéket vélasztanak az eseményre. Ennek pedig a hercegné is eleget tett. Katalin úgy döntött, hogy vadonatúj ruha helyett egy régi kedvencét veszi elő a szekrényből, a választása pedig egy Alexander McQueen darabra esett amit 2012-ben már láthattunk rajta. Az más kérdés, hogy micsoda szerencse, hogy még mindig tökéletesen állt rajta.

Minden a régi, a hercegi pár, a ruha és a vörös szőnyeg is újrahasznosított anyagból készült
Minden a régi, a hercegi pár, a ruha és a vörös szőnyeg is újrahasznosított anyagból készült
Fotó: Facebook

De minden más szempontból is arra törekedtek a 73. BAFTA-díjátadó ceremónia szervezői, hogy a rendezvény a lehető legzöldebb legyen. A Royal Albert Hallban a gáláról kitóduló vendégeket főleg növényi alapú fogások várták, de azért csirkét is választhattak.
Ugyanakkor azok a vendégek, akik ragaszkodtak a tisztán növényi alapú étkekhez - hasonlóképpen ahhoz a menühöz, amelyet a Golden Globe-gálán és az Oscar-jelöltek ebédjén szolgáltak fel - csirke helyett a vegán előétel és a vegán desszert között illatos lencsét falatozhattak karfioltortával, ír burgonyapürével és sült zöldségekkel.

A BAFTA emellett számos más lépést is tett a ceremónia karbonsemlegességének biztosításáért.
A sztárokat elektromos autóval szállították a gálára, a vörös szőnyeg megvilágítását pedig első ízben cserélték le teljesen energiatakarékos LED-lámpákra. Maga a vörös szőnyeg is száz százalékban újrahasznosított anyagból készül.
A sztároknak szánt szokásos ajándékokat – máskor általában pezsgőt és drága kozmetikai cikkeket - rejtő csomagokat pedig vékony pénztárca méterű – fenntartható módon készült - borítékokra cserélték, amelyben csak utalványok voltak.

A szervezők tényleg olyannyira biztosra akartak menni, hogy a ceremónia minden részletét környezetvédelmi szakértőkkel elemezték, még a belépők is száz százalékban újrahasznosított anyagból készültek, a szokásos brossúrák számát pedig radikálisan csökkentették, és mindenkit a digitális változatok felé tereltek.
„A többszöri felhasználhatóságon, újrahasznosításon és a fenntarthatóságon van a hangsúly. De a kirakós utolsó darabja, hogy azokat a dolgokat is ellensúlyozzuk, amelyekre nincs hatásunk” – nyilatkozta Pippa Harris, a szervezet elnöke.

Ez utóbbi okán a BAFTA felvette a kapcsolatot a Mossy Earth szakértőivel, hogy a rendezvény szénlábnyomát egy erdő ültetésével is csökkentsék. A skóciai fatelepítéssel egyebek mellett a filmakadémia stábjának utazásai és a vendégek légi forgalma okozta szénkibocsátást szeretnék semlegesíteni.

„Már nem elég, ha csak többet teszünk. Mindenkinek össze kell fognia. Éghajlati vészhelyzet van, és mindenkinek meg kell hoznia ezeket a döntéseket, és kiállni mellettük.”

Joaquin Phoenix a Joker sztárja, állatvédő és vegán aktivista végig ugyanazt a Stella McCartney öltönyt viseli az egész díjátadó szezonben
Joaquin Phoenix a Joker sztárja, állatvédő és vegán aktivista végig ugyanazt a Stella McCartney öltönyt viseli az egész díjátadó-szezonban
Fotó: Facebook/BAFTA

Daisy Ridleynek, a Star Wars csillagának smaragdzöld Oscar de la Renta ruhája nem csak különleges és látványos, de fenntartható alapanyagok felhasználásával készült.

Objektum doboz

Saoirse Ronan a Kisasszonyok sztárjának fekete Gucci estélyije eldobott szatén anyagfeleslegből készült.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink