Életmód

Egy hét múlva kiderül, ki képviseli hazánkat a nemzetközi szakácsversenyen

A barna csiperkegomba, a csicsóka, a karfiol, a káposzta vagy a cékla lesz az idei Bocuse d'Or magyar döntőjének kötelező alapanyaga - közölték kedden a szervezők.

Egy hét múlva kiderül, ki képviseli hazánkat a nemzetközi szakácsversenyen
Vajon az öt fináléba jutott chef közül melyik főzi meg a zsűrit?
Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Ak

A versenyt február 5-én rendezik meg a Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és HoRaCe szakkiállítás keretében Budapesten - adta hírül az MTI. A megmérettetést megelőző napon a Bocuse d'Or hazai döntősei egy csaknem ezer négyzetméteres stand piacteréről válogathatják össze versenyfogásaikhoz a friss alapanyagokat és akkor derül ki sorsolással az is, öt kiválasztott zöldség közül, - amelyek végleges listáját most kedden hozták nyilvánosságra,- melyik lesz az, amelyet kötelezően használniuk kell a fináléba jutott a verseny során.

A döntősök névsorát az Arany Kaviár étteremben hirdették ki
A döntősök névsorát az Arany Kaviár étteremben hirdették ki
Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or hu

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a Sirha Budapest elnöke elmondta, hogy a Bocuse d'Or magyarországi döntőjének győztese képviseli majd az országot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban.

Veres István jelentős előnnyel nyerte a selejtezőt
Veres István jelentős előnnyel nyerte a selejtezőt
Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Ak


A Bocuse d'Or versenyek két témája közül a hús idén a fürj és a kacsamáj, a másik téma a hal, amely a budapesti versenyen a pisztráng lesz. Az egyes témákhoz választott élelmiszerek Tallinnban még változhatnak - tette hozzá Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

 

A döntőbe jutott séfek egyetlen női versenyzője Palágyi Eszter a második helyen végzett
A döntőbe jutott séfek egyetlen női versenyzője Palágyi Eszter a második helyen végzett
Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Ak

A Bocuse d'Or selejtezőjét jelentős előnnyel Veres István nyerte, második helyen Palágyi Eszter, a harmadikon pedig Haraszti Zsolt végzett. A verseny történetében először két olyan séf szerepel az első két helyen, aki jelenleg vagy a közelmúltban Michelin-csillagos étterem konyháját vezette. A további három továbbjutó között van Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland.

Ezzel egy időben, február 4. és 6. között rendezik meg Budapesten a Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és HoRaCe szakkiállítást is, amelyen több mint 300 kiállító mutatkozik be - jelentette be Ganzer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója.

A 2014-ben indult, kétévente megrendezett szakkiállítás idén már negyedik alkalommal várja az érdeklődőket. A Sirha Budapest 2020-as rendezvényre Olaszországból, Németországból, Belgiumból, Romániából, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, valamint Indiából is érkeznek kiállítók.

Ahogy eddig, idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban rendezett Sirha Budapest ad otthont olyan rangos eseményeknek, mint például a már fent említett Bocuse d'Or magyar döntője, a Közétkeztetési Szakács verseny, valamint a Jeunes Chefs Rotisseurs fiatal szakácsok versenyének magyarországi döntője. Utóbbi érdekessége, hogy ez most először kap helyet a februári szakkiállítás programjában.

Ez a szakkiállítás kiváló lehetőség arra, hogy az élelmiszeripar, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, csomagolóipar és gasztronómia területén a legfrissebb iparági trendekkel is megismerkedhessenek a szakemberek. A mostani rendezvényen a 2018-as eseményhez hasonlóan, idén is több mint 21 000 látogatóra számítanak.

Tihanyi Klára, a Sirha Budapest kiállításigazgatója elmondta, hogy a kiállítások, versenyek megtekintése mellett az érdeklődők szakmai konferenciákon is részt vehetnek. Utóbbiak közül példaként említette a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos szövetség által szervezett Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában című rendezvényt.    Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a Sirha Budapest elnöke is elmondta, a Bocuse d'Or magyarországi döntőjét a szakkiállítás második napján rendezik. A magyar döntő győztese képviseli majd Magyarországot a világ legjelentősebb szakács versenyének májusi európai döntőjében Tallinnban.

Palágyi Eszter tányérja az elődöntőben a második helyhez volt elég
Palágyi Eszter tányérja az elődöntőben a második helyhez volt elég
Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Ak

A Bocuse d'Or versenyek két témája közül a hús idén a fürj és a kacsamáj lesz, a másik téma a hal, amely a budapesti versenyen a pisztrángra korlátozódik. Bár az egyes témákhoz választott élelmiszerek Tallinnban még változhatnak - tette hozzá Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Nem bonyolította túl a tányérját Veres Pál, mégis ő nyerte az elődöntőt
Nem bonyolította túl a tányérját Veres Pál, mégis ő nyerte az elődöntőt
Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Ak

Zoltai Anna, a közétkeztetési szakácsverseny főszervezője arról számolt be, hogy az idei verseny kiírásban a nyári ételekre fókuszáltak, így előtérbe került például a lecsó és a méz is. A Közétkeztetési Szakács versenynek - amelyet 2011-ben indítottak el - az a célja, hogy a közétkeztetés szereplőinek szakmai irányt mutasson, hogy valamiféle gasztronómiai forradalom a közétkeztetésben is beinduljon - mondta a szakember.
Ma Magyarországon a közétkeztetés 1,5 -2 millió embert érint, és durván 3500 helyszínt jelent, mindezek miatt a közétkeztetési szakács versenyben azt is be szeretnék mutatni, hogy ezen a területen is vannak nagyon magasan képzett szakácsok és szakemberek.

Gasztronómiai forradalmat szeretnének a közétkeztetésnem is
Gasztronómiai forradalmat szeretnének a közétkeztetésnem is
Fotó: Facabook/Sirha

A versenyt a Közétkeztetők Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség közösen szervezték - tette hozzá Zoltai Anna.     

Kovács Lázár, a Jeunes Chefs Rotisseurs verseny igazgatója elmondta, ebben a versenyben a fiatal séfek kapnak lehetőséget, 27 év a felső korhatár. A résztvevőknek 3 óra alatt egy meglepetés kosárból kell egy három fogásos ételsort - előétel, főétel, desszert - készíteniük. A Sirha Budapesten rendezett versenyen 6 döntős méri össze tudását, a győztes pedig képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn, ami ez esetben Párizsban lesz.

Kapcsolódó írásaink

Ez történt Párizsban

ĀMiután a francia fővárosban a 11 kiváló magyar formatervező mutatkozott be és aratott nagy sikert a 25. párizsi Maison&Objet elnevezésű nemzetközi lakberendezési kiállításon, megrendezték a francia divat évi rendes seregszemléjét is.

A világpiacra is ki kell juttatni a magyar pálinkát

ĀA pálinka fogalmának törvénybe foglalása, minősítése a Kiválóság programon belül, továbbá a nemzeti márkaépítés megújította az ital fogyasztási szokásait, újrafogalmazta a helyét a gasztronómiában