Életmód

Ez történt Párizsban

Ma ér véget a francia dizájnerek seregszemléje

Hétfőn kezdődött a Schiaparelli bemutatójával a párizsi divathét, ahol a szakma és az érdeklődők megtekinthették a francia divatipar legfontosabb szereplőinek következő, 2020-as tavaszi-nyári kollekcióját. 

Ez történt Párizsban
Utolsó bemutatóján körberajongták a modellek a híres francia tervezőzsenit.
Fotó: Facebook/Jean Paul Gaultier

Miután a francia fővárosban a 11 kiváló magyar formatervező mutatkozott be és aratott nagy sikert a 25. párizsi Maison&Objet elnevezésű nemzetközi lakberendezési kiállításon, megrendezték a francia divat évi rendes seregszemléjét is.

Az olasz származású Elsa Shciaparelli, aki a saját nevével alapított divatházat majd 100 évvel ezelőtt, a két világháború között Coco Chanel legnagyobb riválisának számított. De mivel nem tudott alkalmazkodni a második világháború után a divatban bekövetkezett változásokhoz, 1954-ben bezárta a boltot. Ám pont 60 év múlva feltámadt a márka és újra kinyitották a szalont ugyanazon a helyen, ahol a tervezőlegenda egykor rázárta a kulcsot. Az azóta eltelt években a Schiaparelli modelljei minden évben megméretettnek a francia dizájnmustrán. Híres sztárok is előszeretettel mutatkoznak a ruháikban, az idei Golden Globe díjátadón például Beyoncé és Emilia Clark is Schiapparelliben jelent meg.

Schiaparelli
Schiaparelli
Fotó: indigital.tv

Nincs Párizsban Divathét a Dior nélkül, akik szintén a hétfői napon kápráztatták el közönségüket azzal a kollekcióval, amit az ikonikus Judy Chicago amerikai művésznő inspirált. 

A Dior kollekcióját visszafogott színek jellemezték
A Dior kollekcióját visszafogott színek jellemezték
Fotó: Facebook/Dior

A keddi napot a Chanel divatház indította, egymás után két bemutatóval is – nyilván a nagy érdeklődésre való tekintettel – ám az osztatlan siker elmaradt. Virginie Viard, aki Karl Lagerfeld után vette át a patinás divatház irányítását tudatosan szembe ment azokkal az irányelvekkel, amelyeket mestere életében szívesebben hangsúlyozott. „Tudom, hogy Karl ezt nem szeretné!” mondta, de mégis a kifutóra küldte a modelljeit egy olyan kollekcióban, amit bevallottan iskolás lányok fekete-fehér uniformisa inspirált. Még a fehér bokazoknik fekete lakkcipőkkel sem maradtak el. 

Chanel
Chanel
Fotó: indigital.tv

A szerdai napon is több bemutatót rendeztek, de ez a nap egyértelműen Jean Paul Gaultierről szólt, aki előre bejelentette, hogy az utolsó divatbemutatóját tartja Párizsban. "2020. január 22-én szakmai pályafutásom 50. évét ünneplem a divat világában a Chatelet Színházban tartandó divatbemutatóval, amely egyben az utolsó bemutatóm lesz" - tudatta közleményében a francia tervezőzseni múlt pénteken.

Gaultier titkolózik egyelőre a folytatásról
Gaultier titkolózik egyelőre a folytatásról
Fotó: Facebook/Jean Paul Gaultier

"Nyugodjanak meg, a párizsi Gaultier-ház folytatja a munkát, egy új projekttel, amelynek én vagyok a kezdeményezője, és amelyről később számolunk be" - tette hozzá titokzatosan.

A 67 éves dizájner, aki Pierre Cardin mellett kezdte a pályafutását, megkerülhetetlen figurája a kortárs divat művészetnek azóta, hogy a nyolcvanas években felforgatta az öltözködési normákat. Több híressé vált ruhadarabot alkotott, ezek között volt Madonna ikonikussá vált rózsaszín fűzője is.

A mostani, utolsónak mondott bemutatóján a világ leghíresebb modelljei lejtettek a kifutón, mint például Bella Hadid vagy Irina Shayk, de a közönség elé lépett Dita von Teese glammodell és táncosnő, sőt Amanda Lear franci énekesnő is, aki az 1970-es években volt az európai diszkók királynője.

Gaultier
Gaultier
Fotó: indigital.tv

Akinek viszont meredeken ível felfelé a karrierje, az Iris van Herpen, a 35 éves holland származású divattervező 2011 óta kap minden szezonban lehetőséget, hogy bemutassa semmivel sem összetéveszthető ruháit a párizsi divathéten.

Iris van Herpen
Iris van Herpen
Fotó: indigital.tv

Kapcsolódó írásaink