Életmód

Már mindenhol áll a bál

Nincsen farsang fánk nélkül

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vigadozás, mulatozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje. Ezt viszont majd a böjt követi. Alig léptünk át az új esztendőbe, január 6-án - azaz vízkereszt vagy háromkirályok napján - máris kezdetét vette a lakomázás, szórakozás 46 napos időszaka.

Már mindenhol áll a bál
Nagy sláger a színes cukorkával díszített fánk
Fotó: Pixabay

Országszerte egymást érik a különféle bálok, mulatságok. A farsangi vigadalomnak majd csak a húsvét előtti negyvenedik nap, vagyis a húshagyókeddet követő hamvazószerda vet véget. A farsangi ünnepkör egyik legizgalmasabb mozzanata hazánkban éppúgy, mint más európai népeknél, a jelmezes-álarcos mulatozás.

A XV. század óta szólnak az írásos emlékek a férfiak és nők közötti ruhacseréről, álarcviselésről, az állatokat mintázó jelmezek különböző formáiról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak már a középkorban is. Mátyás király idejében a királyné itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba a magyar rokonoknak.

Nagy farsangolás folyt a tragikus sorsú II. Lajos udvarában is, egészen a mohácsi ütközetig. 1525-ben húshagyókedden álarcos menet jelent meg az udvarban, maga II. Lajos is jelmezesen, ördögálarcban jelent meg az ünnepségeken. Az 1700-as évektől említik a cibere és konc, vagyis a böjti ételek és a húsételek tréfás küzdelmét is. Ezt sok európai nép megszemélyesítve adta elő. Erdélyben még a közeli múltban is született feljegyzés a szalmabábokkal eljátszott tréfás viadalról.

Különleges szerepet játszott az ördög a téli ünnepkörben. A szarvakkal díszített ördögmaskarák az erkölcsi tilalmakat semmibe vevő farsangolók nélkülözhetetlen kellékei voltak. A maszkokhoz főleg kecskeszarvat használtak, a kecskebak pedig a hiedelem szerint ördög állata volt. Ezért is volt, hogy az egyház kíméletlen ördögűző harcot vívott a farsangi szokások ellen. Mindent, ami komolytalan és világi, amúgy is pogánynak, az ördög művének nyilvánítottak, a „táncoló” farsangot meg egyenesen az ördög ünnepének. A böjtben is folytatott mulatozást pedig a Sátán kísértésének tartották.

Az ördög különleges szerepet játszott a farsangi mondakörben
Az ördög különleges szerepet játszott a farsangi mondakörben
Fotó: Pixabay

A busójárás eredetét tekintve mohácsi farsangi népszokás. Farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel a mai napig. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A műsor fő elemei közé tartozik a partraszállás, melynek során a túlparti „Szigetből” - ahogyan a helybeliek mondják, eveznek át ladikokon a busók. Aztán a maskarás felvonulás elindul a városban, majd a a télbúcsúztató koporsó vízre bocsátása következik. Sötétedéskor az egybegyűltek elégetik a telet egy nagy máglyagyújtással, és a főtéren járnak körtáncokat.

A busójárás sokác eredete miatt nem csak a városban, de a környékbeli sokác falvakban is megtartották. Az utóbbi években Eszék-Baranya megyében található néhány faluban is újjáélesztették ezt a népszokást.

A farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok is jellemzik: sok a különféle húsokból készített leves és sült, sok az édesség, de legfőképpen a fánk.

Farsangi fánk

Nem lehet teljes a farsangi menü, ha nem készítünk hozzá farsangi fánkot is. Talán ez a legismertebb karneváli étel, egyben pedig természetesen egy isteni édesség is, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak.

Az igazi szalagos fánk zsírban sül
Az igazi szalagos fánk zsírban sül
Fotó: Pexels

A régi farsangi szalagos fánkok szigorúan zsírban sültek. Persze, ha úgy gondoljuk, olajban is süthetjük.

Hozzávalók 4 adaghoz:

 • 500 g finomliszt

 • 2.5 dkg friss élesztő

 • 1 ek cukor

 • 1 ek rum

 • 3.5 dl tej

 • 1 db tojás

 • A sütőzsiradék 75 dkg sertészsír

Elkészítés:

 1. A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.

 2. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez.

 3. Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük kavarni-dagasztani, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk.

 4. A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

 5. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.

 6. Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.

 7. Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk. Ha elég ügyesek vagyunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk.

 8. Amint szépen megsültek, lecsöpögtetjük a zsíradéktól és még melegen fogyasztjuk őket.

Pihe-puha fánk sütőben sütve

Diétázóknak kedvez ez a recept, hosz kevés cukorral és olaj nélkül az igazi.

Hozzávalók 6 adaghoz:

 • 50 dkg finomliszt

 • 5 dkg margarin

 • 7 dkg cukor

 • 3 dkg friss élesztő

 • 2 db tojássárgája

 • 3 dl tej

 • 15 teáskanál lekvár vagy dzsem

Zsíradék nélkül sütőben is készülhet finom fánk
Zsíradék nélkül sütőben is készülhet finom fánk
Fotó: Pexels

Elkészítés:

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és dagasztjuk. Ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele.

Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Körülbelül 30 db leszebből a mennyiségből.

Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk szellősen, mert még kelni fog. Stampedlis pohár aljával mélyedéseket nyomunk a közepébe, ebbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt. Előmelegítjük a sütőt, közben még a tepsiben hagyjuk kelni a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon körülbelül. 20 perc alatt lesz kész.

Teljeskiőrlésű fánk, ami egészséges

Igaz, a klasszikus fánk nem egy diétás étel, de ki tudna ellenállni egy pihe puha, könnyű, frissen sütött szalagos fánknak, ami ráadásul nem fehér lisztből készül és nem csöpög az olajtól?

Készíthetjük teljes kiőrlésű lisztből is
Készíthetjük teljes kiőrlésű lisztből is
Fotó: Pexels

A hagyományos fánktól eltérően ez egy egészségesebb, kalória- és szénhidrátszegényebb összetevőkből álló recept amit nyugodt szívvel fogyaszthatunk mértékkel.

Hozzávalók 4 adaghoz

 • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt

 • 10 dkg kókuszzsír

 • 1 dl mandulatej

 • 3 dkg friss élesztő

 • 1 csipetsó

 • 1 dbtojás

 • 3 ek xilit vagy más édesítő

 • Sütőzsiradék: 1.5 dl kókuszzsír

Elkészítés:

 1. A teljes kiőrlésű búzalisztet mély tálba helyezzük, és a közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés langyos xilites, mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk, majd beleöntjük a mélyedésbe, és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk, és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a langyos, élesztős tejet hozzáöntjük. Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk.

 2. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk, és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.

 3. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és átgyúrjuk. Kinyújtjuk, de vigyázunk, hogy ne legyen túl vékony, majd egy bögre segítségével kiszaggatjuk a tésztát. Egy serpenyőbe 1-1,5 dl kókuszolajat vagy kókuszzsírt olvasztunk.

 4. Ha már elég forró a kókuszolaj, beletesszük a tésztát, de nagyon figyeljünk, nehogy odaégjen. Amikor aranybarna, a másik oldalát is megsütjük.

Csokis fánk

A gyerekek imádják a fánkot, de a csokisat még jobban. Tényleg nem lehet abbahagyni.

Hozzávalók 8 adaghoz:

A tésztához

 • 1 kg finomliszt

 • 3 db tojás

 • 10 dkg cukor

 • 10 dkg olvasztott margarin

 • 1 kk só

 • 5 dl tej

 • 5 dkg élesztő

 • 0.5 dl rum

A bevonáshoz

 • 20 dkg étcsokis tortabevonó

 • 1 ek napraforgó olaj

 • 2 ek színes cukorka

A sütéshez

 • 10 dl napraforgó olaj

Gyerekeknek a csokis fánk mellé adhatunk egy pohár tejet
Gyerekeknek a csokis fánk mellé adhatunk egy pohár tejet
Fotó: Pexels

Elkészítés

 1. Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

 2. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a cukrot, sót, a margarint, a rumot, majd a felfuttatott élesztőt. Az egészet konyhai robotgéppel vagy kézzel fényesre dagasztjuk.

 3. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

 4. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk - a kis lyukakatt pici szájú üveggel is szaggathatjuk, de lehet műanyag flakonnal is.

 5. Az olajat felforrósítjuk, közepes lángon, de ne nagyon forróra, mert akkor megég.

 6. Az újra megkelt fánkokat az olajba tesszük.

 7. A lisztes felük kerüljön felülre. Egyszerre keveset tegyünk a lábosba. Az első oldalnál fedjük le a lábast. Aranysárgára süssük, majd fordítsuk meg.

 8. A másik oldalt fedő nélkül süssük. Papírtörlőre kiszedve megvárjuk, míg kihűl.

 9. Vízgőz felett 1 evőkanál olajjal olvasszuk fel a csokoládét és mártsuk bele a fánkok egyik felét.

 10. Szórjuk meg cukordarával és tegyük tálcára.

Kapcsolódó írásaink