Életmód

Egyedülálló porcelán-kiállítás nyílik hamarosan Győrben

Közel négyszáz Herendi tárgy érkezik a városba

Egyedileg készített herendi porcelánból készült tárgyat mutat be a Herendi Porcelánmanufaktúra azon a kiállításon, amely pénteken nyílik meg a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának Triangulum Galériájában. Csaknem négyszáz tárgyban gyönyörködhetnek majd a látogatók.

Egyedülálló porcelán-kiállítás nyílik hamarosan Győrben
A kiállításon számos szakrális tárgyból is láthatunk válogatást
Fotó: Wikipedia

A Herend ölelésében című tárlaton először lesznek láthatók az 1826-ban Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjai – mondta Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója.

Hozzátette, hogy a kiállított tárgyak négy teremben kapnak helyet. Az elsőben a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabokat, a másodikban szakrális tárgyakat, a harmadikban pedig minták szerint válogatott porcelánokat mutatnak be. A negyedik teremben egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal lesz látható.

A kiállított étkészletek, dísztárgyak, szobrok, figurák, vázák, lámpák közül kiemelkedő egy, a Szent László-hermát ábrázoló dísztálat, egy 1847-es szőlőleveles csemegetányért, egy "pate sur pate" technikával készült 20. század eleji váza valamint egy, az 1870-es évekből való Esterházy-mintás porcukorszórót is.

MAJD' KÉTSZÁZ ÉVES A HERENDI

Az üzemet Stingl Vince alapította 1826­-ban és a hosszú évek alatt megtartott egyedi és kézzel készített termékeknek köszönhetően, világhírnévre tett szert. A porcelán egykor olyan értéknek számított, mint bármelyik arany vagy drágakő ékszer, és igazi státuszszimbólumként kezelték a Herendi porcelánt. A mai manufaktúrában is rendkívül fontos a termékfejlesztés, így szinte mindennap születik egy új termék.

De a tárlaton megismerhetjük a porcelánmanufaktúra közel kétszáz éves múltját számos korabeli tárgyon keresztül.
Az Esterházy mellett az Apponyi-, a Rothschild- és a Victoria-minták is megismerhetők lesznek.

A kiállításon további szakrális tárgyakból is láthatunk válogatást, így kiállítják még a Szent Korona tökéletes mását Szent István 40 centiméteres lovas szobrát, a Madonnát, valamint szenteket ábrázoló tárgyakat és, porcelánból készült kereszteket.

Ha testközelből is meg szeretnénk ismerni ezeket az örökértékű, időtlen szépségű tárgyakat, érdemes elmenni a Triangulum Galériába. Az ünnepélyes megnyitón a megjelenteket dr. Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszönti, a tárlatot dr. Veres András győri megyés püspök nyitja meg, közreműködnek a Concerto Budapest művészei. A kiállítás március 8­ig látogatható naponta 10 és 18 óra között.

Óra és váza
Óra és váza
Fotó: Facebook/Herendiporcelan