Életmód

Meghalt a filmsztárok fodrásza

Számos híres kliensét túlélte a francia figaró

Meghalt 94 éves korában Jacques Dessange, Marlene Dietrich, Liz Taylor, Ava Gardner és más filmsztárok legendás fodrásza - közölte ügyvédje az AFP hírügynökséggel.

Meghalt a filmsztárok fodrásza
Brigitte Bardot sajtószóvívőjét vette el feleségül
Fotó: Facebook / DESSANGE Paris

A nemzetközi hírű fodrász és vállalkozó január 7-én este hunyt el. Dessange-ot nemcsak a filmsztáronak készített frizurái tették híressé: miután saját márkát alapított, világszerte kezdték el árulni hajápolási termékeit, mai napig 43 országban több mint 1700 szalon viseli a nevét. Ő honosította meg a fodrászatban a „coiffé-decoiffé” vágástechnikát, amitől a frizura modernül természetesnek, „rendetlennek” hat.

Sok színősznőnek ő újította meg a külsejét
Sok színősznőnek ő újította meg a külsejét
Fotó: Facabook / Ava Gardner hivatal

A szakmát apja üzletében tanulta ki Souesmes-ben, majd 1945-ben Párizsba költözött, ahol - a nehéz kezdet után - Hubert-ről Jacques-ra változtatta a nevét. Később 1954-ben saját szalont nyitott a híres Champs-Élysées sugárút közelében.

Olyan filmcsillagok jártak hozzá, mint a francia Brigitte Bardot, Jeanne Moreau vagy az amerikai Jeas Seberg.

A divatipar hamar felfedezte magának a tehetséges hajszobrászt, először a Dior ház kérte fel, hogy ő készítse el a modelljeinek frizuráját, aztán pedig a Chanel is megbízta, hogy felügyelje a divatbemutatók kifutóin vonuló manökenek hajkoronáját.

Bardot a frizuráját, a figaró a feleségét köszönheti neki
Bardot a frizuráját, a figaró a feleségét köszönheti neki
Fotó: Pixabay

A mozi világának ajtaja 1984-ben nyílt ki előtte, amikor a Cannes-i filmfesztivál hivatalos fodrásza lett. Onnantól kezdve minden filmcsillag és híres énekesnő hozzá akart járni. Igaz, már a hatvanas években olyan világsztárok frizurájit készíthette, mint Liz Taylor, Marlene Dietrich és Ava Gardner vagy Brigitte Bardot.

A kuncsaftja volt Elizabeth Taylor is
A kuncsaftja volt Elizabeth Taylor is
Fotó: Pixabay

Későbbi házassságát is ennek köszönhette, miután beleszeretett BB, a francia szexszimbólum sajtószóvívőjébe, Corinne Francoise André de Valeton de Boissière-be. Két közös gyermekük is született, Cyril és Benjamin.

2004-ben átengedte birodalma vezetését kisebbik fiának, ám eltérő elképzeléseik miatt összevesztek és különváltak. Az idősebb Dessange 2011-írt könyvet a szakításukról Le Complot - Az összesküvés - címmel.

A sztárfodrász akkor is magára irányította a sajtó figyelmét, amikor a francia Le Monde újság azzal vádolta meg, hogy 1,6 millió eurónyi be nem fizettet adót rejteget svájci bankszámláján.

A mai napig számtalan híresség jár a nevét viselő szalonokba

Kristen Stewart
Kristen Stewart
Fotó: Facebook / DESSANGE Paris

Kapcsolódó írásaink