Életmód

Vasárnap este adják át a Golden Globe-díjakat

Helyi idő szerint vasárnap este adják át 77. alkalommal Los Angelesben a Golden Globe-díjakat. A nyertesek jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is.

Vasárnap este adják át a Golden Globe-díjakat
Filmes óriások versengenek ismét az arany glóbuszokért
Fotó: Facebook/Goldenglobe

Az első gálát 1944 januárjában tartották: akkor látogattak először amerikai filmcsillagok és producerek a 20th Century Fox stúdióba, hogy együtt megtekintsék az előző év filmtermésének legjavát, amelyet külföldi újságírók választottak ki, és átvegyék a testület által akkor öt kategóriában adományozott elismeréseket.

A színésznők között az első kitüntetett Jennifer Jones lett a Bernadette című dráma főszerepéért, a színészek között Lukács Pált (Paul Lukas) díjazták az Őrség a Rajnán című antifasiszta háborús drámában nyújtott alakításáért, utóbb mindketten megkapták az Oscart is. A Golden Globe-ot azóta is úgy emlegetik, mint az Oscar előszobáját.

A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt minden évben megrendezik ezentúl, mégpedig - függetlenségüket bizonyítandó - az Oscar-díjkiosztó előtt. 1945-ben még annyira kevés volt erre a pénzügyi keret, hogy az ünnepi asztalra Joan Bennett színésznő kertésze szívességből szállította a virágokat. A győzteseknek járó szobrocska is 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül. Az átadást először 1964-ben közvetítette országos televízió, a helyszín 1971 óta a Beverly Hilton Hotel, ahol a sztárok fehér asztal mellett ülve élvezik a szórakoztató gálát.

Ma már a Hollywoodba akkreditált külföldi tudósítók szervezete, a HFPA mintegy 90 tagja 25 kategóriában dönt, ezek közül 14 mozifilmes, 11 tévés produkciót ismer el. A legjobb filmeket több műfajban is - dráma, vígjáték/musical, animációs, illetve idegen nyelvű alkotások – díjazzák. Ám az egész estés animációs filmek kategóriáját csak 2007-ben vezették be, akkor a Verdák nyert.

Az idei díjátadón Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza hat, Noah Baumbach Házassági történet című válási drámája pedig öt jelöléssel izgulhat, mindkettő a Netflix produkciója. De a jelöltek között van a nálunk is nagy sikerrel futó Joker és A két pápa is.

A legjobb színésznőknek járó díjért ringbe szállt Scarlett Johanson, Charlize Theron és Renée Zellweger, aki Judy Garland életének utolsó szakaszáról készült filmben nyújt felejthetetlen alakítást.

Renée Zellweger zseniális alakítást nyújt, mint Judy Garland
Renée Zellweger zseniális alakítást nyújt, mint Judy Garland
Fotó: MH

A férfiak listáján nem meglepő módon ott van a Jokert alakító Joaquin Phoenix, de Antonio Banderas és Jonathan Pryce is.

Tarantino filmjét, a Volt egyszer egy Hollywoodot a Columbis Pictures a vígjáték kategóriában indította, ami egy kicsit meglepő, hisz a film alapsztoriját egy megtörtént tragikus esemény adja, de így ebben a kategóriában lett jelölve Leonardo DiCaprio is, mint legjobb férfi főszereplő és Brad Pitt is, mint a legjobb férfi mellékszereplő. 

Arcok az 1960-as évek álomgyárából: Cliff Booth (Pitt) és Rick Dalton (DiCaprio)
Arcok az 1960-as évek álomgyárából: Cliff Booth (Pitt) és Rick Dalton (DiCaprio)
Fotó: Intercom

A műsor vezetése és az este lebonyolítása egészen 1958-ig az újságírók dolga volt, ám ekkor történt egy váratlan fordulat: a hírhedt „Rat Pack” néhány tagja, Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezükben a színpadra rohantak, és egyszerűen „ellopták a show-t”. Produkciójukat a következő évben megismételték, de már nem spontán akcióként, hanem a szervezők kifejezett kérésére.

Azóta minden évben hírességek vezetik a műsort, idén - immár ötödik alkalommal - Ricky Gervais brit komikus lesz a házigazda. De a Szívek szállodájából ismert Lauren Graham és Antonio Banderas is a vendég prezentátorok között lesz. 

Lauren Graham-et és Antonio Banderast is láthatjuk majd a színpadon
Lauren Graham-et és Antonio Banderast is láthatjuk majd a színpadon
Fotó: Facebook/GoldenGlobe

A díj történetében eddig Meryl Streep a jelölések és a díjak terén is csúcstartó: idén 32. alkalommal terjesztették fel, és mindeddig nyolc szobrocskát vihetett haza, három éve pedig megkapta az életműdíjat is. Szintén kilenc díjjal büszkélkedhet Barbra Streisand, aki színészi elismerései, különdíjai és életműdíja mellett a Csillag születik című film betétdaláért is kapott egy Golden Globe-ot és akit - eddig egyedüli nőként - rendezőként is díjaztak a Yentl című filmért.

Hármas befutóra eddig egyetlen példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. Weaver akkor a legjobb mellékszereplő kategóriában is győzött, a díj történetében addig nem volt példa arra, hogy valaki egyazon évben két színészi kategóriában nyerjen. Azóta Joan Plowright (1993), Helen Mirren (2007) és Kate Winslet (2009) is „duplázott”. Mirren mellett Jamie Foxx az egyetlen, aki egy évben három jelöléssel is büszkélkedhet.

Helen Mirren is duplázott 2007-ben
Helen Mirren is duplázott 2007-ben
Fotó: MH

A színészek között a legfiatalabb kitüntetett 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroder (A bajnok), a legidősebb győztes 1990-ben a nyolcvanéves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt, őt idén jó eséllyel lekörözheti Anthony Hopkins A két pápa szerepéért.

Az abszolút korrekorder Ennio Morricone zeneszerző, akit 2015-ben 87 évesen ismertek el az Aljas nyolcasért. A filmek között 2017-ben a Kaliforniai álom váltotta díjra mind a hét jelölését, mindaddig a Száll a kakukk fészkére volt az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában (legjobb film, színésznő, színész, rendező, forgatókönyv) győzött.

Öt díjjal büszkélkedhet a Doktor Zsivágó, a Love Story, A Keresztapa és a Csillag születik is.

A másik végletet a Nem félünk a farkastól, az Óvakodj a törpétől és A Keresztapa III. képviseli, amelyek hét jelölés után maradtak egyetlen díj nélkül. A legtöbb, kilenc jelölést 1976-ban a Nashville című film kapta, de végül csak egy díjat nyert, a legjobb betétdal kategóriában.

Első magyar alkotásként Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat 2016-ban.

Első magyarként Nemes Jeles László vehette át a Golden Globe-ot
Első magyarként Nemes Jeles László vehette át a Golden Globe-ot
Fotó: MH

Két alkalommal viszont nem vették át az arany földgömböt: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői azt nehezményezték, hogy a legjobb film helyett „csak” a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az „amerikai imperializmus és rasszizmus” ellen tiltakozott, a színész abban az évben az Oscar-gálára sem ment el.

A Golden Globe gála eddig egy alkalommal maradt el: 2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja idején a munkabeszüntetéssel szolidaritást vállaló sztárok sem fogadták el a meghívást, így csak díjkiosztó sajtótájékoztatót rendeztek. 2018-ban pedig a hollywoodi sztárok feketébe öltöztek, hogy jelezzék szolidaritásukat a szexuális zaklatások áldozataival.

A két pápa szintén a Netflix produkciója
A két pápa szintén a Netflix produkciója
Fotó: Facebook/Thetwopopes

Ami az idei díjátadót érdekessé teszi, hogy a Netflix sokszorosan beelőzte a nagy múltú filmforgalmazókat, összesen 17 jelölés közhető hozzá, míg a a sorban a második a Sony Pictures csak 8, a Walt Disney és Warner Bros 6-6 jelölést tudhat magáénak.

A HFPA 1952-ben alapította a filmes életműért járó díjat, amelyet az első kitüntetettről, Cecile B. DeMille rendező-producerről nevezték el, s amelyet idén Tom Hanks kap. A kitüntetés televíziós megfelelőjét tavaly osztották ki először, az első díjazott, Carol Burnett tévés személyiség nevét viselő elismerést ebben az évben Ellen DeGeneres veheti majd át.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom