Életmód

Elindultak a januári leárazások

Ezeket a hibákat ne kövesse el, amikor bevásárló körútra indul a leértékelt holmikért

Karácsony után a legtöbb üzlet kirakatában megjelentek azok a bizonyos hatalmas feliratok, melyekre sokan egész évben várnak, legyen szó megrögzött spórolósokról vagy elszánt divatbolondokról. Ilyenkor vitathatatlanul nagy a csábítás, ám ha nem akarja teljesen lenullázni magát már január közepére, érdemes megfogadni egy-két tanácsot!

Elindultak a januári leárazások
Ilyenkor még bőven akad választék a leárazott holmik között
Fotó: Pexels

Nem azt mondjuk, hogy ne vásároljon, sőt, vannak olyan holmik, amelyeket ilyenkor - ha tehetjük - mindenképp érdemes lenne beszerezni.

Egy jó farmer mindig kell!

Télen-nyáron viselhetjük a kedvenc farmerünket, főleg, ha egy minőségi darabot választunk. Ezek viszont teljes áron komoly összegekbe kerülnek. Épp ezért érdemes a leárazások alkalmával a farmervásárlást felírni a listára! Ilyenkor gondoljunk a tavaszra, a nyárra is, ezért ha találunk vékonyabb, világosabb darabot, ami jó lesz napsütésben is, érdemes megvenni a vastagabb, télies darabok mellett.

Minden szezonban jól jön egy klasszikus farmer
Minden szezonban jól jön egy klasszikus farmer
Fotó: Pexels

Vigyázzon a filléres holmikkal!

Lehet, hogy sokszor csábítóak a 70 százalékkal leértékelt, tényleg olcsó holmik, ám ezek legtöbbször pont azok, amik eddig se kellettek valamiért senkinek. Vagy a minősége, vagy a kihasználhatósága tántorította el a vevőket eddig. Ezért azt javasoljuk, hogy alaposan nézzük meg, hogy mi az, amit megveszünk és jól gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e rá! Inkább egy valamit válasszunk, ami nagyon jó darab, mint sok rossz minőségű holmit.

Fókuszáljon az alapdarabokra!

Klasszikus szövetkabát, meleg, de csinos pufi dzseki, egy kis fekete ruha, egy klasszikus alkalmi cipő, egy szép téli csizma, na meg egy fehér blúz – az alapdarabokba mindig megéri befektetni. Hisz valószínűleg még a következő szezonban, vagy szezonokban is jó szolgálatot tesznek.

Egy jóminőségű bőrcipő remek befektetés
Egy jóminőségű bőrcipő remek befektetés
Fotó: Pixabay

Válasszon pár minőségi kiegészítőt!

A jó minőségű, márkás bőrtáskák, bőrkesztyűk is lényegesen olcsóbbak ilyenkor. És pont ezek azok a darabok, amelyekkel tényleg hosszú távra tervezhet, egy minőségi táska még öt év múlva is a ruhatára ékköve lehet.

Túl feltűnő és extrém holmik? Inkább hagyja ott!

Nem kérdés, már előre felkészülhetünk arra, hogy belefutunk egy-két olyan holmiba, legyen az ruha vagy lakberendezési tárgy, amit egyébként nem vennénk meg, de hát olyan „jópofa” és különben is, most olyan olcsón kínálják… Csakhogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy pont ezek a darabok azok, amelyekről a végén aztán még a címke se kerül le soha és vagy a szekrény mélyén, vagy egy bátrabb ismerősnél landolnak.

Hiába olcsó, ha túl estrém: nem fogja gyakran hordani
Hiába olcsó, ha túl estrém: nem fogja gyakran hordani
Fotó: Pixabay

Húzzon egy határt!

Érdemes előre eltervezni, hogy körülbelül mekkora az az összeg, amit el szeretnénk, vagy el tudunk költeni, és ezt a limitet be is tartani! És ha elkapja az az érzés, hogy még egyszer, utoljára körbenéz, hátha... Ne tegye! Főleg, ha nem akarja magát valóban lenullázni és olyan költségekbe verni, amit később megbán. 

Kicsit kicsi, kicsit nagy?

Sokan esnek abba a hibába, hogy bepakolnak a bevásárlókosarukba ilyenkor olyasmiket is, ami ugyan nem pont a méretük, de még abból a felsőből még pont volt egy számmal kisebb, vagy nagyobb. Így abban reménykedve, hogy belefogynak, vagy esetleg egy varrónővel bevetetnek belőle, megveszik mégis. Higgye el, nem érdemes! Csak a soha fel nem vett holmik számát szaporítaná, illetve ha el is jut vele a szabóhoz, annak is van költsége és akkor máris nem éri meg annyira!

Csak azt vegye meg, amire tényleg szüksége van!

Felesleges beruházni a huszadik szürke pólóba vagy a hatodik csíkos szoknyába, még akkor is, ha ilyenkor nagyon kedvezően juthatunk hozzá. Kivéve abban az egy esetben, ha csak ezekben jár állandóan, mert akkor tényleg kell.

Még egy szürke póló? Gondolja át!
Még egy szürke póló? Gondolja át!
Fotó: Pexels

Időtálló darabok: ne hagyja ott!

Cipőt venni nem olcsó mulatság, különösen akkor, ha minőségi, bőrből készült holmit szeretnénk. Egy jó bőrcsizmáért pedig az üzletek nagy részében egy havi fizetés nagy részét is otthagyhatjuk máskor, ám ha a leárazásokra időzítjük a csizmavásárlást, jelentős összegeket spórolhatunk. Ez valóban az a ruhadarab, amit ilyenkor érdemes megvenni, hiszen eleve drága holmiról van szó, és ha 30-50 százalékkal leárazzák, egy nagyobb összeget lehet spórolni. Ha lehet, válasszunk valami klasszikus, bőrből készült fazont, mondjuk egy barna lovaglócsizmát, amit évek múlva is viselhetünk, és biztosan nem megy ki a divatból. Persze egy bokacsizma is mindig jól jön, a lényeg, hogy minőségi darabot válasszunk.

Piros és fekete: klassszikus színek és formák
Piros és fekete: klassszikus színek és formák
Fotó: Pexels

A másik ilyen hasznos és klasszikus ruhadarab egy szép blézer vagy zakó, amit szinte minden évszakban lehet viselni. Nem csak fazonban, de színben is érdemes valami klasszikusra, mondjuk sötétkékre vagy szürkére voksolni, de egy feketét is viselhet egész évben.

Szintén jó befektetés egy ing vagy egy szép blúz. Figyeljünk oda, hogy kellemes, puha legyen az anyag, a színe pedig világos: fehér, krémszínű, bézs vagy törtfehér. Ez is egy nagyon jól kihasználható ruhadarab, nem fogja megbánni, ha beszerez belőle legalább egyet. A hölgyek egy szemrevaló nyaklánccal a legegyszerűbb blúzt is feldobhatják, és ha az ékszerek is le vannak ilyenkor árazva, akár érdemes a blúzhoz már egy szép nyakéket is választani! Az uraknak ugyanilyen célt szolgálhat a nyakkendő vagy egy divatos sál.

Kapcsolódó írásaink