Életmód

Karácsonyi kacsavacsora

Kezdődhet a lakoma!

Halászlé, töltött káposzta, kocsonya – ezek a tipikus magyaros  karácsonyi menü alapfogásai. De sokan vannak, akik egyszerűen nem kedvelik a halasételeket, ódzkodnak a hideg, rezgő húslevestől és a töltött kápi sem a kedvencük. Nekik lehetnek ízletes alternatívák a kacsa húsából készült finomságok.

Karácsonyi kacsavacsora
Sülve, főve finom a kacsa
Fotó: Pixabay

Egy megtermett szárnyasból egy egész menüt el lehet készíteni, úgy hogy minden alkatrészét, beleértve a belsőségeket is felhasználjuk.

Előétel: sült kacsamáj bundázott kalácson, mézes vörösbor mártással

Tökéletes előétel a libamáj
Tökéletes előétel a libamáj
Fotó: Pixabay

A kacsa mája egy értékes alapanyag, de nem a legdrágább szárnyasmájak közé sorolható. Első fogásnak kiváló és jól mennek hozzá az édeskésebb ízek.

Hozzávalók:

1 kg pecsenye kacsamáj

50 dkg kalács (lehet picit szárazabb is)

3 tojás

só, pici liszt

A mártáshoz:

1 üveg vörösbor

10 dkg méz

10 dkg áfonyalekvár

2 evőkanál keményítő       

1 fürt szőlő

Elkészítés:

A felszeletelt kalácsot a felvert tojásba áztatjuk és hagyjuk, hogy egy kicsit megszívják magukat a szeletek. Közben egy kisebb edényben  mézet hevítünk, ez lesz a mártás alapja. Közben a kalácsokat is kisütjük kevés zsiradékon, mindkét oldalán. Ha a méz kissé karamellizálódott, hozzá keverjük az áfonyalekvárt. Ezután hozzáöntjük a 0.7 liter vörösbort.

A kész kalácsokat félrerakjuk pihenni. Az előre besózott kacsamájat csak ekkor kezdjük el kisütni olajban.

Ha a mártás felforrt, nagyon kicsi keményítőt hideg vízzel összekeverünk, majd a forró mártásba öntjük és újra felforraljuk. Tálaláskor a kész mártásból rakunk először a tányérra, ezután ráhelyezzük a bundás kalácsot, amire majd a frissen kisütött májszeletek kerülnek. A szőlőt díszítésnek használjuk.

Leves: Tárkonyos kacsaragu

Tartalmas laktató krémes leves készülhet
Tartalmas laktató krémes leves készülhet
Fotó: Pixabay

Hozzávalók:

0,5 kg kacsahús (kacsaaprólék, szárnya, lába, nyak, zúza, szív, fej, nyelv)

2 közepes db sárgarépa

1 közepes db fehérrépa

1 kis db karalábé

1 kis fej vöröshagyma

1 tk tárkony (szárított)

só ízlés szerint

ételízessítő ízlés szerint

2 dl tejföl

fél citrom

Elkészítés:

A kacsa aprólékot (szárnyak, farhát, zúza, nyak) feltesszük hideg vízben főni sóval, ételízesítővel és szárított tárkonnyal. Lassú tűzön, kb. 1 órát főzzük.

A meghámozott zöldségeket is beletesszük a levesbe, majd tovább főzzük lassú tűzön, amíg a zöldségek is megfőnek.

Ha már a hús és a zöldség is puha, a tejfölt a levesből kiszedett lével elkeverjük, hogy csomómentes legyen, és beletesszük a levesbe. Végül egy fél citrom levét is belefacsarjuk.

Kacsasült édesburgonyával, és almával

Az alma és a lilakáposzta is passzol a sülthöz
Az alma és a lilakáposzta is passzol a sülthöz
Fotó: Pixabay

A kacsasülthöz

2 db kacsacomb, egy egész bőrös kacsa mell két részre vágva

só, bors

4 - 6 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma (nagy)

3 - 4 szem szilva

2 ek méz

2 - 3 ág kakukkfű

3 ág rozmaring

150 ml víz

Az édesburgonya-püréhez

2 - 3 db édesburgonya

60 g vaj

40 ml tejszín

só, bors

1 csipet szerecsendió

1 szál újhagyma

Az almaraguhoz

500 g alma

120 ml fehérbor

4 rúd fahéj

1 tk őrölt fahéj

1 tk gyömbér

1 tk szerecsendió

só, bors

1 db citrom reszelt héja

2 csipet cukor

A kacsa húsdarabok mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, majd egy sütőtálba rakjuk őket. A fokhagymákat megroppantjuk, a vöröshagymát cikkekre vágjuk, és pár szelet almával mehetnek is a kacsa mellé. Rácsorgatjuk a mézet, megszórjuk a kakukkfűvel és az apróra vágott rozmaringgal, aláöntjük a vizet, és először 240 fokos sütőben 15-20 percig sütjük, majd további 1 óra 20 percen át, 150 fokon. Ha nagyobbak a húsdarabok, növeljük a sütési időt! 

Az édesburgonyát kisebb kockákra vágjuk, és enyhén sós, forró vízben puhára főzzük. Leszűrjük, visszarakjuk az edénybe, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, és még melegen összetörjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd belekeverjük az apróra vágott újhagymát is, és félrerakjuk A ropogósra sült kacsa combját és mellét az édesburgonya-pürével és a fűszeres sült almával és szósszal tálaljuk.

Kapcsolódó írásaink