Életmód

Újra fellendülhet a magyar bútorgyártás

Elsődleges célja a modern magyar bútoripar, illetve a divat- és dizájnipar hazai szereplőinek szakmai támogatása annak határozatlan idejű együttműködési megállapodásnak, amit a a Magyar Divat és Design Ügynökség (MDDÜ) kötött a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel.

Újra fellendülhet a magyar bútorgyártás
Szeretnék elérni, hogy a nagymúltú magyar faipar és bútorgyártás újra fellendüljön
Fotó: Facebook / Magyar Faipari Szöv

A Magyar Divat & Design Ügynökség vezetőjének Bata-Jakab Zsófia és a és a Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnökének, Wilheim Gábor megállapodásának célja, hogy megerősítse és stabilizálja a magyar divat- és dizájn ipart, a bútor- és faiparral való szakmai kapcsolat szorosabbá fűzésével. Az együttműködés nagyban hozzájárul majd a magyar divat- és dizájnipari szereplők és vállalkozások nemzetközi piacra lépésének előkészítésében, illetve annak végrehajtásában és támogatásában is. 

A Magyar Bútor és Faipari Szövetség legfőbb célja, hogy elősegítse és támogassa az összefogást a modern magyar bútoriparért, továbbá szeretné hosszútávú és sokrétű, izgalmas projektekkel felfrissíteni a nagy múlttal rendelkező magyar faipart, amelyből kifolyólag szorosabbá kívánja fűzni a dizájnipar és az ipar közötti együttműködést. 

A Magyar Divat & Design Ügynökség integratív és koordinatív szakmai szervezetként az iparág fejlesztését támogatja, elsődleges célja pedig, hogy elősegítse a magyar divat- és dizájnipar fellendülését, így a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel kötött megállapodása nagyban elősegíti majd az iparági szereplők közti párbeszédek kialakítását, illetve a magyar formatervezői szcéna részletesebb feltérképezését. A magyar divat- és dizájniparhoz kapcsolódó háttéripari tevékenység megszervezése, fejlesztésének és stratégiai építkezésének támogatása is az együttműködés célját képezi, valamint akár közös továbbképzési programok, kiállítások és egyéb rendezvények létrejöttét is támogatják. 

Az együttműködésnek köszönhetően a magyar divat- és dizájniparhoz kapcsolódó tudásbázis és intézményrendszer építése és fejlesztése is várható, továbbá erős hangsúlyt fektetnek majd a felső- és a középfokú oktatási kapcsolatok erősítésére, képzések elindítására, a kapcsolattartásra és együttműködésre az oktató intézményekkel. 

Mindezek mellett pedig megfelelő publicitást szeretnének biztosítani a divat- és designipar már befutott szereplőinek és pályakezdőknek egyaránt, amelyből kifolyólag további reputációnövekedésre lehet majd számítani. Ennek a közvetett célja pedig nem más, mint a hazai export bővítése, a divat- és dizájnipari sikerek eléréséhez történő hozzájárulás, valamint a magyar formatervezők kimagasló kreativitásáról alkotott kép erősítése ország- és Európa szerte.

„Az MDDÜ nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi és hazai szakmai szervezetekkel való együttműködésre, ennek fényében kötöttük meg a mostani megállapodást is a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel. A közös munka által reményeink szerint még sikeresebbek lehetünk az iparági szereplőkkel való kapcsolattartásban, hiszen a szövetség több ezer hazai kis- közép és nagy méretű vállalkozást egybefogóan képvisel. Előbbi mellett a szövetség javaslataira és meglátásaira is számítunk az iparági stratégia fejlesztésével kapcsolatban.” – mondta Bata-Jakab Zsófia, illetve hozzátette, hogy ehhez hasonló együttműködések létrejöttére számítanak a jövőben is. 

„A Bútorszövetség 2019-ben hiánypótló kutatásba fogott, melynek célja az ágazati stratégia, a kitörési pontok meghatározása volt. Egyértelmű az adatok és kutatások alapján, hogy csakis a dizájntartalom és nagyobb hozzáadott érték jelentheti a jövőt a magyar bútor és faipar számára. A dizájn szemlélet, az oktatás és képzés, a 21. századi technológiák használata és a generációváltás jelenti a szakma számára a legnagyobb kihívásokat. Fontos az együttműködés és a közös gondolkodás mindenkivel, aki hozzásegítheti a faipart a nemzetközi élvonalhoz való csatlakozást. Stratégiát nem lehet egyedül írni és megvalósítani.” – emelte ki Wilheim Gábor, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke.

Kapcsolódó írásaink