Életmód

A nagymama gyöngysora újra reneszánszát éli

Egyetlen kiegészítővel bármilyen viseletet elegánssá és ünnepivé lehet varázsolni

A nagy divatházaktól kezdve egészen a kézműves ékszereket kínáló kis üzletekig, most mindenhol ismét a kirakatok leghangsúlyosabb pontjára került a klasszikus fehér gyöngy, illetve az abból készült kiegészítők. 

A nagymama gyöngysora újra reneszánszát éli
Van, ami soha nem megy ki a divatból, ilyen a gyöngy
Fotó: AFP / ABU DHABI DEPARTMENT OF

Ezeket az eredetileg tengeri vagy folyami kagylók belsejébe került pici homok vagy egyéb anyagra rakodó kalcium-karbonátból megkövesedő csillogó kis gömböket semmiképpen sem tudjuk úgy bemutatni, mint valami egészen új divattrendet, hisz ismert, hogy már Julius Caesar idejében viselték őket. Amikor is az ókori Róma uralkodója úgy rendelkezett, hogy a Köztársaság elöljárói - de csakis ők - viselhetik ezt a nemes díszt, mely ma már akár üvegből vagy műanyagból készülhet. 

Az idei szezonban a gyöngyszemes kiegészítők nem csak a kifutók, de az utcai szettek szembeötlő darabjai. Sőt, nem csak ékszerként viselhetjük, de övek, táskák és frizurák dísze is lehet. 

Egy egyszerű fekete ruhával is csodát művel
Egy egyszerű fekete ruhával is csodát művel
Fotó: Facebook/Chanel

De vajon mi lehet a titok, hogy szó szerint évezredek óta tudja tartani státuszát a viseletek eszköztárában? Lehet, hogy egészen Caesar szigorú diktátumaihoz vezethető vissza, amelyek a státuszszimbólumok közé emelte? Vagy csupán annyi, hogy viseljünk bármit, elég egy sima gyöngysor és máris elegánsnak, céltudatosnak és megfontoltnak tűnhetünk. 

Nem volt ideje beszáríttatni a haját? Elég, ha kéznél van egy-két gyöngyökkel díszített hajcsat és máris úgy tűnhet, mintha direkt ezt a frizurát terveztük volna viselni már hetek óta. De ha nincs ideje munka után hazaugrani, átvenni a napközben viselt farmert és gyapjúpulcsit, elég egy mutatós gyöngyökből készült fülbevaló és/vagy nyaklánc és máris szalonképesek leszünk az esti prog

Ajándéknak is tökéletes egy gyöngyből készült ékszer
Ajándéknak is tökéletes egy gyöngyből készült ékszer
(Rienne Nagy ékszertervező alkotása)
Fotó: Facebook/Rienne Creations

ramhoz. És még folytathatnánk a sort, mert az idei szezonban tényleg rengeteg módon viselhetjük őket.

És, ha az uraknak végképp nincs ötletük, hogy karácsonykor mivel lepjék meg hölgyismerőseiket, garantálhatjuk, hogy egy klasszikus fehér gyöngysorral biztosan nem nyúlnak majd mellé.

Kapcsolódó írásaink