Életmód

Egészséges és finom adventi sütemények zöldségekből

Süssön nyalánkságot céklából, cukkiniből

Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de az utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.

Egészséges és finom adventi sütemények zöldségekből
Édes szószokat is készíthet a zöldségekből, vagy a sütemények tésztájába is keverheti
Fotó: AFP

Helyette inkább egy másik szokás terjedt el jobban, amikor az adventi vasárnapokon valamilyen sütemény kerül az asztalra. Ezek inkább aprósütemények, kekszek, mintsem torták, habos desszertek. Ezek a finomságok is gyorsan ünnepi illattal lengik be a lakást, különösen ha használjuk a tipikus karácsonyi fűszereket, a fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, szegfűszeget, mézet. 

Hogy igazi élmény legyen a karácsonyi édes készülődés, nem hiányozhatnak az igazi klasszikusok az asztalról, de bolondítsa meg őket olyan – talán első hallásra szokatlan – alapanyagokkal, mint például a cékla, a cukkini, vagy a sütőtök.

Céklás muffin

A céklát sokan csak ecetes formában, savanyúságként eszik, pedig isteni sütve, húsok mellé köretnek vagy salátába. Sőt a cékla nagyon sok egészséges, diétás desszertnek is alapanyaga lehet. 

Hozzávalók:

  • 2 db cékla
  • ¼ bögre malátaszirup (bármilyen cukorpótlóval helyettesíthető)
  • 3 db tojás
  • 1/3 bögre alacsony zsírtartalmú tej
  • ¼ bögre olívaolaj
  • 1.5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A céklát meghámozzuk, lereszeljük, és egy nagyobb tálban összekeverjük a maláta sziruppal, a tojással, a tejjel, az olívaolajjal. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük egy másik tálban, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókhoz, beletesszük az apróra tört étcsokoládét, és összekeverjük. A tésztát muffinformákba töltjük és 20 perc alatt készre sütjük. Díszítésnek pillecukrot, gyönycukrot, vagy marcipánt is használhat.

Objektum doboz

Cukkinis-fahéjas kocka

Sokak kedvenc zöldsége a cukkini, nem véletlenül örvend óriás népszerűségnek: könnyed, gyorsan elkészül, diétás és mindemellett egészséges. De az édes élvezetek rajongóinak is jó hírünk van: semleges ízének köszönhetően isteni süteményeket is készíthetünk belőle.

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg kristálycukor 
  • 40 dkg hámozott, magozott, durvára reszelt cukkini (tisztítva mérve)
  • 35 dkg rétesliszt
  • 10 dkg darált dió
  • 2 dl napraforgóolaj
  • csipet só
  • csapott kávéskanál fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűbors

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. A lisztet elkeverjük a dióval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk az olajat is. Hozzákeverjük a cukkinit, ha levet eresztene, kinyomkodjuk, majd beletesszük a lisztes keveréket is. Zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük (a formától fügően). Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, ízlés szerint porcukorral megszórva, bogyósgyümölcsökkel tálaljuk.

Objektum doboz

Sütötökös sütiszelet mézeskalács fűszerkeverékkel

Még javában tart a sütőtök szezon, így mi más lenne az egyik adventi vasárnapi süti alap összetevője, mint a sütőtök!

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütötök előre megsütve
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor vagy más édesítőszer
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás 1-2 dl almalé
  • 1 csipet só
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk mézeskalács fűszerkeverékkel

Elkészítés:

A felszeletelt sütőtököt süssük meg. Miután kihűlt húzzuk le a héját és pürésítsük az almalével, majd tegyük félre. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, cukrot, sütőport, vaníliás cukrot és a fűszerkeveréket. Majd verjük fel az egész tojásokat és keverjük bele a vajat langyosan. Ehhez adjuk hozzá a száraz keveréket, majd a sütötök pürét, ezt a masszát aztán öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt sül készre. Érdemes eggyből dupla adagot készíteni, mert hamar elfogy!

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom