Életmód
Egészséges és finom adventi sütemények zöldségekből
Süssön nyalánkságot céklából, cukkiniből

Helyette inkább egy másik szokás terjedt el jobban, amikor az adventi vasárnapokon valamilyen sütemény kerül az asztalra. Ezek inkább aprósütemények, kekszek, mintsem torták, habos desszertek. Ezek a finomságok is gyorsan ünnepi illattal lengik be a lakást, különösen ha használjuk a tipikus karácsonyi fűszereket, a fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, szegfűszeget, mézet.
Hogy igazi élmény legyen a karácsonyi édes készülődés, nem hiányozhatnak az igazi klasszikusok az asztalról, de bolondítsa meg őket olyan – talán első hallásra szokatlan – alapanyagokkal, mint például a cékla, a cukkini, vagy a sütőtök.
Céklás muffin
A céklát sokan csak ecetes formában, savanyúságként eszik, pedig isteni sütve, húsok mellé köretnek vagy salátába. Sőt a cékla nagyon sok egészséges, diétás desszertnek is alapanyaga lehet.
Hozzávalók:
- 2 db cékla
- ¼ bögre malátaszirup (bármilyen cukorpótlóval helyettesíthető)
- 3 db tojás
- 1/3 bögre alacsony zsírtartalmú tej
- ¼ bögre olívaolaj
- 1.5 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A céklát meghámozzuk, lereszeljük, és egy nagyobb tálban összekeverjük a maláta sziruppal, a tojással, a tejjel, az olívaolajjal. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük egy másik tálban, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókhoz, beletesszük az apróra tört étcsokoládét, és összekeverjük. A tésztát muffinformákba töltjük és 20 perc alatt készre sütjük. Díszítésnek pillecukrot, gyönycukrot, vagy marcipánt is használhat.
Cukkinis-fahéjas kocka
Sokak kedvenc zöldsége a cukkini, nem véletlenül örvend óriás népszerűségnek: könnyed, gyorsan elkészül, diétás és mindemellett egészséges. De az édes élvezetek rajongóinak is jó hírünk van: semleges ízének köszönhetően isteni süteményeket is készíthetünk belőle.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg kristálycukor
- 40 dkg hámozott, magozott, durvára reszelt cukkini (tisztítva mérve)
- 35 dkg rétesliszt
- 10 dkg darált dió
- 2 dl napraforgóolaj
- csipet só
- csapott kávéskanál fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűbors
Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. A lisztet elkeverjük a dióval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk az olajat is. Hozzákeverjük a cukkinit, ha levet eresztene, kinyomkodjuk, majd beletesszük a lisztes keveréket is. Zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük (a formától fügően). Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, ízlés szerint porcukorral megszórva, bogyósgyümölcsökkel tálaljuk.
Sütötökös sütiszelet mézeskalács fűszerkeverékkel
Még javában tart a sütőtök szezon, így mi más lenne az egyik adventi vasárnapi süti alap összetevője, mint a sütőtök!
Hozzávalók:
- 1 közepes sütötök előre megsütve
- 15 dkg liszt
- 10 dkg porcukor vagy más édesítőszer
- 1 csomag vaniliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás 1-2 dl almalé
- 1 csipet só
- 1 kk fahéj
- 1 kk mézeskalács fűszerkeverékkel
Elkészítés:
A felszeletelt sütőtököt süssük meg. Miután kihűlt húzzuk le a héját és pürésítsük az almalével, majd tegyük félre. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, cukrot, sütőport, vaníliás cukrot és a fűszerkeveréket. Majd verjük fel az egész tojásokat és keverjük bele a vajat langyosan. Ehhez adjuk hozzá a száraz keveréket, majd a sütötök pürét, ezt a masszát aztán öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt sül készre. Érdemes eggyből dupla adagot készíteni, mert hamar elfogy!