Életmód

Adventi vásárok, ünnepi programok határon innen és túl

Ízek, imák, ünnepek

A szélrózsa bármelyik irányába is indulunk el ebben az időszakban, szinte biztos, hogy egy adventi vásárban kötünk ki. De ha már így alakul érdemes összekötni az ünnepre hangolódást valamilyen kulturális programmal, illetve természetesen a helyi konyhák kínálta különleges gasztronómiai élményeket se hagyjuk ki.

Adventi vásárok, ünnepi programok határon innen és túl
Nem csak Budapest, de a környező országok is számtalan varázslatos programmal várnak az adventi időszakban
Fotó: mh

Az ünnepet megelőző hétvégéket nem érdemes a négy fal között tölteni, akkor sem, ha már jó csípős az idő. Nem csak a magyar főváros, de a környező országok is számtalan varázslatos programmal várnak.

Mesél a Bazilika

Immár kilencedik alkalommal várja az ünnepre hangolódó közönségét az Adventi Vásár a budapesti Szent István téren, amelyet Európa második legimpozánsabb karácsonyi forgatagának választottak tavaly. Az ünnepi hangulatot nem csak a mézeskalács és a forralt bor illata, a gyerekek nevetése és a korcsolya karcos, ám csiklandós hangja fokozza, de a Bazilika homlokzatán a fény és árnyék háromdimenziós játéka minden nap, délután 16.30-tól 22.00-ig félóránként egy-egy új történetet mesél az arra járóknak.

A vásár közepén helyezkedik el a korcsolyapálya, amelyen gyerekeik első szárnypróbálgatásait nézhetik csillogó szemmel a szülők, miközben ők a pálya szélén a gőzölgő forralt bort kortyolgathatnak, ünnepi ételeket kóstolhatnak a barátok és családtagok körében.

Ha hó, Zakopane

Akár egyetlen napra is érdemes ellátogatni Lengyelország legkedveltebb hegyi üdülőközpontjába, a Lengyel-Tátra fővárosába, Zakopanéba. Napközben sétálhatunk a górál stílusú házak között, megcsodálhatjuk a méltán híres fatemplomot, majd fogaskerekűvel érdemes felmenni a Gubalowka-hegyre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és az azt körülölelő hegyekre. Ezek után irány a piac, ahol az ízletes, tradicionális sajtokat, helyi kézműves portékákat, faárukat, szépen kidolgozott bőr- és irhaárukat, na meg a jól ismert tejkaramellát is megtaláljuk.

Ha több időt, akár egy hétvégét is el tudunk itt tölteni, kihagyhatatlan program a lovas szánnal száguldás a havas tájban. De egy rövid túra keretein belül a Gubalowka-hegy ösvényein akár kétszemélyes motoros szánokon is repülhetünk, képzett instruktor vezetésével. A kis kaland után pedig forralt borral vagy forralt mézes sörrel melegíthetjük fel magunkat.

Nagyváradi forgatag

Ha az erdélyi városba látogatunk, amit sokszor emlegetnek a Körös-parti Párizsként is, nem szabad kihagyni a városnézést: egy kellemes séta keretében gyönyörködhetünk a település szecessziós épületeiben, elsétálunk a Városháza, a Szigligeti Színház, a Sas palota, a Püspöki Palota, a Kanonok sor, az Astoria szálló, az Igazságügyi Palota épületei előtt. A Szent László-templom belső tere, valamint Szent László ereklye megtekintése is szinte a kötelező programok közé tartozik, ahogy a látogatás a nagyváradi várban is. Késő délutánra érdemes időzíteni az elvegyülést az adventi forgatagban, ahol a gyönyörű szecessziós épületek övezte tér, valóságos karácsonyi ékszerdobozzá alakul. Talán mondani sem kell, hogy itt kihagyhatatlan csemege az igazi erdélyi kürtöskalács.

Elragadó Ljubljana

A programot itt is egy sétával ajánlatos kezdeni az óvárosban, érdemes bevenni a várat, meglátogatni a székesegyházat, valamint a Tromostovje hármas kőhidat, a Sárkányhidat és a Ferencesek templomát, és csak ezután belevetni magunkat az adventi forgatagba. A szlovén karácsonyi vásárban is megtalálható minden: forralt bor, kézműves termékek, sült gesztenye. De ajánlott megkóstolni a a tradicionális szlovén kolbászt, a Kranjska klobasát, némi mustárral, tormával és friss kenyérrel tunkolva. Az igazi ínyencek a helyiek kedvenc előételét se hagyják ki, a füstölt marhanyelvet almával és tormával.

Ha legalább két napot töltünk a térségben, feltétlenül látogassunk el Szlovénia híres nagyvilági üdülőhelyére, a Júlia Alpok központjában található Bledi tóhoz, mely télen is magávalragadó látványt nyújt. Itt is egy különleges mesebeli adventi vásárba csöppenhetünk, ahol a szokásos kézműves portékák mellett, egy adventi koszorú kiállítást is rendeznek. Itt az édesszájúaknak desszertként egyenesen kötelező a vaníliás krémből, tejszínhabból és leveles tésztából készülő krémest enni. A sütit Ištvan Lukačevič, a Park Hotel cukrásza fejlesztette tökélyre hatvan évvel ezelőtt. A bledi krémes népszerűsége azóta töretlen – a hotellel szemben található, panorámás kávézóban állítólag tizenkét milliót adtak már el belőle.

Kassai kalandok

Ha a Felvidék felé vennénk az irányt, két célpontunk is lehet. A kassai városnézést - melynek nevezetességei a Szt. Erzsébet Székesegyház, Rákóczi fejedelem sírja, és a zenélő szökőkút a főtéren - és az adventi kirakodó vásárt érdemes összekötni egy pozsonyi kirándulással is, a szlovák főváros adventi forgatagába. Itt megnézhetjük a nemrég felújított várat, sétálhatunk Pozsony legszebb részén, az ódon hangulatú belváros macskaköves utcáin, ahol a Mihály kapu, Fegyvermúzeum, Jagelló torony, főtér, régi városháza és a Prímási Palota vár bennünket.

Errefelé érdemes megkóstolni a tradicionális brindzás sztrapacskát, valamint a juhsajtokat, a juhtúrót. A káposztaételek, a sós kalácsok, az édes sütemények, a helyi sör, valamint a hideg elleni védő italok, az itteniek kedvenc gyomorkeserűje, a boróka- és a szilvapárlat szintén kihagyhatatlan.

Bécs vagy Graz mindenkit vár

Osztrák szomszédaink sem csak az országuk egy pontján szerveznek legendás hangulatú karácsonyi vásárokat. Bécsben meglátogathatjuk a Hofburgot vagy a Schönbrunn-i kastélyt. De a Hundertwasser-ház is mindig megér egy kis kitérőt, ilyenkor viszont szinte kötelező program a Heindl csokoládégyár. Ha belefér az időnkbe, iktassunk be feltétlenül egy rövid városnézést, hisz ilyenkor a Graben, az Operaház és Kartner Strasse is ünnepi díszben pompázik. Ezután kedvünkre barangolhatunk a szinte egymást érő varázslatos bécsi karácsonyi vásárokban. A Városháza előtti téren válogathatunk a tradicionális Christkindlmarkt, a „Jézuska vásár" portékái között.

Talán nem meglepő, hogy ha Grazba ruccanunk ki ilyenkor, ott sem kerülhetjük el az „édes bűnbeesést.” Már útközben nehéz lesz nem megállni a burgenlandi Bad Tatzmannsdorfban, ahol a híres Spiegel család helyi pralinémanufaktúrája vár nyitott ajtókkal, hogy elleshessük a csokoládékészítés rejtelmeit. Természetesen a csokoládékóstolás, a forrócsokizás is elmaradhatatlan program. Grazba, Stájerország fővárosába érve sétálgathatunk az ünnepi díszbe öltözött romantikus óvárosban és az adventi forgatagban. Valódi különlegesség a jégjászol a Tartományi székház udvarán, mely ugyan kristálytiszta jégből készült rövid életű műalkotás, de varázslatos hangulatban olvad össze a csillogó karácsonyi fényekkel és a lenyűgöző hátteret adó épülettel. Ha van lehetőségünk, főleg ha kisgyerekekkel utazunk, semmiképpen se hagyjuk ki a Krampusz fesztivált, ahol több, mint 500 ijesztő, ördögi maskarás jelmezes vonul fel harangokkal két órán keresztül Graz sétáló utcáján. 

A MÁV különjáratokat, úgynevezett Advent Expresszt is indít ebben az időszakban egyes célállomásokra kedvező jegyárakkal. De a speciális programokról érdeklődhetünk a helyi utazási irodáknál is. 

Kapcsolódó írásaink