Életmód

Kárpát-medencei borünnep a Festetics Palotában

Ismerje meg a történelmi Magyarország különböző borvidékeit

Mesterkurzusok, 50 kiállító, 14 történelmi régió és több, mint 150 tétel várja az érdeklődőket és a borkedvelőket december 7-én a Festetics Palotában a BORmedence Kárpát-medencei borünnepén, melyet harmadik alkalommal rendeznek meg. A Magyar BOR Intézet és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek azon, hogy erősítsék a térség magyar-magyar kapcsolatait, illetve a Kárpát-medencéhez kapcsolható magyar borkultúra népszerűsítését.

Kárpát-medencei borünnep a Festetics Palotában
Közösségi bor készül kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával
Fotó: MH

Első alkalommal 2017 decemberében szervezték meg a BORmedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkulturális eseményt, idén pedig immár harmadszor nyitja meg kapuit a határtalan Kárpát-medencei (bor)kultúra ünnepe, ezúttal Budapesten, a Festetics Palotában (Andrássy Egyetem) , december 7-én, 15 és 22 óra között.

Idén is sétálva lehet kóstolni a közel 50 kiállító remekeit anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. A több, mint 150 tétel korlátlanul kóstolható.

Szép szokás szerint idén is meghívnak egy-egy anyaországi és külhoni községet vagy régiót a rendezvény díszvendégeként. A 2019-es díszvendégek a Felvidék és Somló hegy, Balaton borrégiói.

Lesznek érdekességek és kiemelt programok is, mint például Korpás András felvidéki szőlőnemesítő különleges keresztezései és Somló kincse, a juhfark bemutató-kóstolója, illetve a Boregyetem – mesterkurzusok középpontjában hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek: a Monarchia sokszínű borvilága (Boldog békeévek borai) mesterkurzus Darrel Joseph, amerikai borszakíró, Közép- és Kelet-Európa szakértő tolmácsolásában és Somogyi Gergely, a Tokaj Today alapító-vezetője Tokaj alig ismert boraiból mutat néhány igazán érdekes különlegességet: édes és száraz fordítást, édes és száraz máslást, különböző stílusú szamorodnikat, de más meglepetések is várhatók.

A programsorozat részeként bemutatkozik az idei évtől kezdve a Kárpát-medence bora©, mely a Kárpát-medence legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor. A bor először hivatalosan ezen a rendezvényen lesz kóstolható a nagyközönség számára is.

A karácsonyhoz közeledve számos kiállító kedvező áron értékesíti palackjait a rendezvényen.

Kapcsolódó írásaink