Életmód

Egymás örömének örülni, ez a boldog házasság titka

A párkapcsolatban élők többsége is ezt vallja, most azonban kanadai pszichológusok agyhullámok vizsgálatával is bebizonyították, hogy azoknak lehet tartós a házassága vagy a párkapcsolata, akik örülni tudnak a párjuk örömének.

Egymás örömének örülni, ez a boldog házasság titka
Minden akkor dől el, amikor a férj hazajön a munkából
Fotó: AFP / Simon Potter

Generációk óta kutatják, mi lehet a boldog házasság vagy partnerkapcsolat titka. Szinte minden pár más választ ad erre, egyértelmű recept nincs is rá. A torontói Rotman Research Institute pszichológusai agyhullámok vizsgálatával próbáltak  választ adni a kérdésre. Dr. Raluca Petrican és kollégái a Human Brain Mapping nevű szaklapban publikálták tanulmányukat.

Vacsora előtt dől el minden

A tanulmány szerint rendkívül fontos, hogy fogadjuk otthon a munkából hazaérkező párunkat. A kutatók erre a szituációra alapozták kísérletüket, melyben régóta stabil párkapcsolatban élő nők viselkedését vizsgálták. A 14, hetven éven felüli hölggyel kérdőívet is kitöltettek, mielőtt fejükre tették volna az elektródákat. Párkapcsolatukra vonatkozó kérdéseket tettek fel nekik. A válaszokat összevetették az agyhullám-vizsgálattal, a kettő eredménye minden esetben hasonlóságot mutatott. A hölgyek agytevékenysége akkor volt a legélénkebb, amikor férjüket boldognak látták.

Az agyhullámok nem csalnak

A nőkkel olyan néma, tíz másodperces videókat nézettek meg, melyen a férj vagy boldogan jött haza a munkából, vagy szomorúan. Hogy megzavarják őket, a látottakkal ellentétes szöveget írtak a képsorok alá. A jó hírrel érkező férj képe alá például azt, hogy aznap felmondtak neki. Az asszonyok agyhullámai minden esetben akkor voltak a legélénkebbek, amikor a férj boldogan jött haza, tekintet nélkül arra, mi volt a felvétel alá írva. Különös módon, amikor a férj szomorú hírrel jött haza, a feleségek agyhullámai nem mutattak különösebb aktivitást. A kísérletet elvégezték úgy is, hogy idegen férfi volt a képeken. A nők agytevékenysége ebben az estben sem voltak túl aktív, ami azt bizonyítja, hogy az illetőhöz nem fűzi őket semmilyen érzelmi kötelék. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az agyhullámok az agynak az empátiáért, azaz a beleérző képességért felelős részén aktivizálódtak a legjobban.

Legboldogabbak, akik rosszkedvűen is tudnak örülni párjuk örömének

Bár a kísérletet nőkkel végezték, vélhetően fordított esetben is hasonló lenne az eredmény. Egy másik kísérletben azt akarták kideríteni, mi történik, ha az otthon lévő, és a hazaérkező fél lelkiállapota teljesen eltérő. Tehát amikor a férj jó hírrel jön haza, a feleségének viszont rossz a hangulata. A kísérletet arra építették, hogy sok olyan ember van, aki azt feltételezi, hogy partnerének ugyanolyan a hangulata, mint az övé. A kutatók azt figyelték meg, hogy ebben az esetben sosem volt meg a harmónia a pár között. Akinek örömében nem osztozott a másik, az szinte mindig önzőnek, arrogánsnak érezte a másikat. Ilyen esetben a házasság sem ígérkezik tartósnak. 


 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom