Életmód

Hiába lepleznénk, testünk elárulja, ha rátaláltunk az igazira

A szerelem nem kóros állapot, ennek ellenére igen látványos jelei, már-már tünetei vannak. Egyesek izzadni kezdenek, másoknak elkezd remegni a lábuk, ha a kedves személy közelébe kerülnek. Nem mindenki ennyire érzékeny, viszont van négy külső jel, ami bárkit azonnal elárul.

Hiába lepleznénk, testünk elárulja, ha rátaláltunk az igazira
Legalább négy jelet adunk, ha valaki tetszik nekünk, de egyiket sem vesszük észre
Fotó: AFP / Eric Audras

Ezt a négy testi megnyilvánulást észre sem vesszük, mert akaratunkon kívül jönnek létre - adta hírül a francia bienetre-et-sante.fr. Ha valakiben mégis tudatosul, hogy másképp viselkedik egy bizonyos személy társaságában, előfordul, hogy megrémül, és próbálja a dolgot saját maga előtt is letagadni. Ezt a legtöbben önvédelemből teszik egy régi rossz élmény miatt, vagy azért, mert (talán ennek következményeképpen) nincs elég önbizalmuk. Pedig érdemes teret adni a szép érzéseknek, mert nagyon jó hatással vannak ránk.

Megváltozik a tekintetünk

A vonzódás első, egyik legegyértelműbb jele, amikor a szivárványhártyánk és a pupillánk kitágul. Ezt persze senki nem veszi észre. A jelenséget 1971-ben igazolta egy amerikai tanulmány, 2012-ben a Cornell Egyetemen elvégzett másik kísérlet pedig alá is támasztotta. A kísérleti alanyoknak erotikus videókat vetítettek, melyek hatására megnövekedett a pupillájuk és a szivárványhártyájuk is. A jelek már akkor látszódtak, amikor a videó elkezdődött. A kísérletből az is kiderült, hogy a férfiak keresték a nők tekintetét. Ugyanakkor a felvételen jobban tetszettek nekik azok a hölgyek, akiknek ki volt tágulva a szivárványhártyájuk. A kutatók azt akarták látni, milyen hatása van a látottaknak az ember érzelmeire. A végén azt a következtetést vonták le, hogy szemünk igen fontos szerepet játszik érzelmeink alakulásában.

Ha valaki tetszik, mindig keressük vele a szemkontaktust
Ha valaki tetszik, mindig keressük vele a szemkontaktust
Fotó: AFP / Eric Audras

Testünk is jelez

Ha nem is vagyunk tudatában, hogy valaki teszik nekünk, valamilyen megmagyarázhatatlan okból a közelében akarunk lenni. Szemünk akaratlanul is keresi az illetőt, ugyanakkor azt vesszük észre, hogy szívesen töltünk időt a társaságában. Bármit megadnánk, hogy valahogy beszédbe elegyedjünk vele, vagy hogy testünk hozzáérjen. Ha már sikerült beszélgetést kezdeményeznünk vele, akkor mindig teljes testfelületünkkel fordulunk felé. Ezekkel a jelekkel tudat alatt azt akarjuk jelezni, hogy közelebb akarunk kerülni hozzá.

Megváltozik a hangunk

Ha olyan személlyel elegyedünk szóba, aki tetszik nekünk, mindkét nem képviselői hangosabban kezdenek beszélni a szokásosnál. A nők hangja magasabb, a férfiaké mélyebb lesz. Ez ellen se tehetünk semmit, teljesen önkéntelenül történik, észre sem vesszük.

Megváltozik az arcunk színe

Ha a szemünk, hangunk más lesz, miért épp a bőrünk színének árnyalata ne változna meg? Ha számunkra kellemes személy közelében vagyunk, szervezetünk amolyan szerelmi koktélt rögtönöz hormonokból. Hogy fizikailag és szellemileg is a maximumot hozzuk ki magunkból, először is kapunk egy erős adrenalinlöketet. Aztán egy amfetamintartalmú hormon kezd dolgozni bennünk, amitől szenzációs hangulatunk lesz. Úgy érezzük magunkat, mintha minden a legcsodálatosabb lenne. A végén jön a szerotonin, dopamin és endorfin keverék, amitől aztán teljesen elernyedünk és határtalanul boldognak érezzük magunkat. Mindez olyan erővel hat ránk, hogy megemelkedik a vérnyomásunk is. Ettől kipirul az arcunk, de megjelenhetnek a nyakunkon azok furcsa vörös karikák is, amiket sokan nagyon szeretnénk leplezni.  

Kapcsolódó írásaink