Életmód

Vége a tűsarok egyeduralmának

Sok nő már csak alkalomra veszi föl a magassarkú cipőt, mert kényelmetlen és tönkreteszi a lábfejet. De van olyan hölgy is, aki azért nem viseli, mert nem akar megfelelni a férfitársadalom elvárásainak.

Vége a tűsarok egyeduralmának
Az ismert modell, Gigi Hadid már csak a vörös szőnyegen hord magassarkú cipőt
Fotó: AFP / LOIC VENANCE

Először a néhai divatcézár, Karl Lagerfeld divatbemutatóján hordtak a modellek edzőcipőt, előtte ez a kifutókon még Párizsban is elképzelhetetlen volt. Lett is belőle botrány, a 2014-es show után jó néhány divatszakember megkérdőjelezte a Chanel divatház azóta már elhunyt kreatív igazgatójának ötletét. Lagerfeld akkor ezzel mit sem törődött, csakúgy, mint annak idején nagy elődje, a divatház alapítója és vezetője, Coco Chanel.

Coco Chanel forradalmasította a divatot

A Chanel divatház nagyasszonya, Coco Chanel volt a 20. század felszabadult, elegáns és dinamikus női öltözködésének megteremtője. Ő szabadította meg a hölgyeket a kényelmetlen viseletektől, többek között a fűzőtől, és a hosszú ruháktól. Ő vezette be női öltözékként a nadrágot, tartós divattá tette a rövid szoknyát, és a kis fekete ruhát, ami azóta sem ment ki a divatból. Lagerfeld csak folytatta a világ leghíresebb divatháza megalapítójának koncepcióját. 

Kristen Stewart viszi tovább a trendet

Hasonló történik most a cipődivatban. A mai 20-as, 30 éves korosztály hölgy tagjai már nem viselik szívesen a magassarkú cipőt. Az amerikai színésznő, Kristen Stewart ezt a tavalyi Cannes-i fesztiválon félreérthetetlen módon a jelenlévők értésére is adta. Karl Lagerfeld egykori múzsája, a Chanel divatház arca mindenki szeme láttára szabadult meg a vörös szőnyegen a kényelmetlen lábbelitől. Azon túl, hogy fájhatott benne a lába, tette ezt tiltakozásképpen is, mivel előtte a fesztivál vezetősége több nőtársát eltanácsolta a vörös szőnyegről, mert lapossarkú alkalmi cipőt viseltek.

A Cannes-i fesztiválon mindenki meglepődött, amikor az Alkonyat sztárja levette a cipőjét a vörös szőnyegen
A Cannes-i fesztiválon mindenki meglepődött, amikor az Alkonyat sztárja levette a cipőjét a vörös szőnyegen
Fotó: AFP / Antonin THUILLIER

Soha nem hordtak még ennyien edzőcipőt

Az edzőcipők divatja az öt évvel ezelőtti botrányos Lagerfeld-bemutató óta szilárdan tartja magát. Az utcán szinte alig látni mást, de a legnagyobb divatmárkák, köztük a Louis Vuitton is hamar felismerte a trendet. A divatházak a legnagyobb sportcipő gyártókkal közösen álmodják meg, majd dobják piacra a legújabb fazonokat. Minél merészebbek, egyedibbek, annál drágábbak.

A világ legdrágább tornacipője több, mint másfél millió forintba kerül
Az világ legdrágább tornacipője aranyfüsttel van borítva, és több, mint másfél millió forintba kerül
Fotó: alux.com

Ennek ellenére ma is van olyan konzervatív szemléletű divattervező, aki kitart a női lábat megnyomorító magassarkú fazon mellett. Mások továbbra is előszeretettel adnak modelljeikre edzőcipőt a kifutón. Az egyik legkeresettebb mai manöken, Gigi Hadid szívesen viseli akár estélyivel is a divatbemutatókon. Húga, Bella Hadid és a másik nagy divatinfluencer, Hailey Bieber is ezt hordja koktélruhához és farmerhez. Úgy tudni, a teniszkirálynő, Serena Williams saját, és Harry herceg esküvőjén is sportcipőt hordott. Egy statisztika szerint tavaly tíz termék keresésből négy menő edzőcipőre irányult az interneten.

Gigi Hadid a Versace Cruise idei divatshowján hordta ezt a méregdrága darabot
Gigi Hadid a Versace Cruise idei divatshowján hordta ezt a méregdrága darabot
Fotó: AFP / Angela Weiss

Régen csak a férfiak viselték

A 17. században a magassarkú cipő a hatalom, a férfiasság és a nemesi származás szimbóluma volt. A Napkirály, XIV. Lajos és a francia arisztokrácia tagjai viselhették abban az időben. Divatja a 16. században érkezett Ázsiából Európába. Akkoriban főleg a lovasok hordták, mert a cipősarkat bele tudták akasztani a kengyelbe. Mivel Európában a lovasviseletet egyértelműen a férfiassággal hozták összefüggésbe, így értelemszerűen a férfiak kezdték el hordani. A tűsarok az 1950-es években vált népszerűvé a nők körében szerte a világon.

XIV. Lajos korában még a férfiak viselete volt a magas sarok
XIV. Lajos korában még a férfiak viselete volt a magas sarok
Fotó: The Vintage News

Kapcsolódó írásaink