Életmód

Nekünk is van úszó falunk, akár itt is pihenhetünk idén nyáron

Nem kell átrepülni az óceánt, hogy gyönyörű nyaralásban legyen részünk. Magyarország is tele van eldugott csodákkal, melyeket bármelyik nagyobb ország megirigyelhetné. Azoknak mindenképp ajánlhatók ezek a helyek, akik kerülik a tömeget és nyugalomra vágynak.

Nekünk is van úszó falunk, akár itt is pihenhetünk idén nyáron
Bokodon ki is lehet bérelni egy ilyen bungalót, melyben úgy érezhetjük magunkat, mintha a tengerparton lenénk
Fotó: Instagram

Elég, ha csak a Bükk-vidékére, vagy a Balaton-felvidékre gondolunk, lélegzetelállítóan szép helyeken túrázhatunk, pihenhetünk itthon is. Amit viszont még a külföldiek is irigyelnek tőlünk, az a sok hazai fürdőhely. Az országnak nincs is talán olyan része, ahol a közelben ne lehetne találni egy szép vízpartot, ahol akár két hetet is szívesen eltöltenénk.

Bokodon vár az úszó falu

A Vértes lábától északnyugati irányban, Oroszlánytól hat kilométerre fekszik a Lebegő falu néven is ismert Bokod. Mesterséges tavát az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat létesítette 58 évvel ezelőtt, amely akkor hűtőtóként szolgált. Annak idején emiatt sosem fagyott be, ám amióta a hőerőmű bezárt, megváltoztak a körülmények, igazi nyaraló paradicsommá vált. A neve egyébként egy ügyes fotós trükknek köszönhető, ugyanis a sokszor fényképezett házikók igazából nem a vízre épültek, hanem stégek. Mindez semmit nem von le értékéből és inkább építőik leleményességét dicséri. Sokakat a thaiföldi úszó piacra, másokat Velence kevésbé ismert részére emlékeztet. Aki igazi vízparti élményre vágyik, annak van lehetősége stégház bérlésére is.

Zebegény a művészek paradicsoma

A Dunakanyar igazi gyöngyszeme Zebegény, páratlanul szép természeti adottságai és kiváló, gyógyító levegője sok turistát vonz még idényen kívül is. Nagy előnye, hogy ennek ellenére soha nincs akkora tömeg, mint például Szentendrén. Sok művész él errefelé, de itt élt és alkotott a híres nagybányai festő, Szőnyi István is, akinek festményeit az egykori otthonában berendezett emlékházában meg lehet nézni. Aki a környéken pihen, annak érdemes felkeresnie a Kálváriahegy lábánál lévő Sziklaszentélyt, mely a hagyomány szerint remetebarlang volt.

Zebegény a Dunakanyar gyöngyszeme és sosincs olyan tömeg, mint Szentendrén
Zebegény a Dunakanyar gyöngyszeme, nem véletlenül vonzza máig a művészeket
Forrás: Wikipedia

Hollókőt már a világ is ismeri

Hollókő Magyarország egyetlen faluja, melyet természeti környezetével együtt világörökségi helyszínként tartanak számon. A Nógrád-megyében lévő település Ófalujában parasztházakból kialakított üdülőházak várják azokat, akik nem csak egy napot szeretnének eltölteni ezen a gyönyörű helyen. Érdemes hosszabb időre jönni, mert itt minden egy helyen van. A turistákat többek között Falumúzeum, Tájház, Babamúzeum, Szövőház és fafaragó kiállítás várja. Rövid sétával a hollókői vár is elérhető, mely azért látványos, mert egy kiugró sziklaszakadék szélén áll.

Hollókőn rengeteg a látnivaló, rövid sétával a vár is elérhető
Hollókőn rengeteg a látnivaló, rövid sétával a vár is elérhető
Forrás: Világjáró.hu

Sukoró

A Velencei-tó északi partján fekvő Sukoróról valamiért sokan elfeledkeznek, akik a környéken akarnak időt tölteni. Pedig sok a látnivaló, legalább húsz műemlékvédelem alatt álló épület várja a látogatókat. A helyiek fontosnak tartják a régi parasztházak fennmaradását, generációk óta őrzik a hagyományos építészeti stílust. Még ma is épülnek nádfedeles házak a településen. Sukorón több strand várja fürödni vágyókat, de sok a kulturális érték, látnivaló is. Érdemes megnézni a közeli Borjúvölgyben lévő Pincesort, melynek borospincéi egykoron úgy készültek, hogy a hegy löszfalába hatalmas nyílásokat vájtak. Ezeket kukoricaszárral, vagy szalmával töltöttek meg, majd meggyújtották. A magas hőmérséklet cserepesre égette a helyiség boltozatát, a falba ivódott füst adja a környék borainak speciális aromáját.

Sukoróban legalább húsz műemlék parasztház várja a látogatókat
Sukoróban legalább húsz műemlék parasztház várja a látogatókat
Forrás: Wikipedia

Velem hegye kelta emlékeket is őriz

Velem az Alpokalja egyik legszebb faluja, mely Szombathelytől északra a Kőszegi-hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Klímája miatt gyógyüdülőhelyként is számon tartják, levegője jó hatással van a légzőszervi betegségekben szenvedőkre. Velem az Írottkő Natúrparkhoz tartozik, a hetvenes években hosszabbították meg az Országos Kéktúra útvonalát Sümegtől a községig. A település legmagasabb pontján, 568 méter magasan áll a Szent Vid-templom, melynek helyén a Római Birodalom idejében őrtorony állt. A környék régészeti szempontból is kiemelt jelentőségű. Ennek az az oka, hogy a  Szent Vid-hegy földtörténeti rétegei három évezred leleteit őrzik. Több népcsoport telepedett meg a környéken, köztük a kelták is.

Velem természetvédelmi területén meseszép túrákat szervezhetünk
Velem természetvédelmi területén meseszép túrákat szervezhetünk
Forrás: Femina.hu

Kapcsolódó írásaink