Életmód

Súlyos tünetekkel sem mennek a magyarok rákszűrésre

A nemzetközi gazdasági szervezet, az OECD tagállamai közül Magyarországon a legrosszabb a halálozási arány rákbetegségek esetén, és ez évek óta nem változik. Kevesen járnak szűrővizsgálatokra, van aki azért halogatja, mert már tünete van és fél.

Súlyos tünetekkel sem mennek a magyarok rákszűrésre
Időben elvégzett szűrővizsgálatokkal sok haláleset elkerülhető lenne
Fotó: AFP

Itthon a legtöbben tüdőrák és vastagbélrák szűrésre nem mennek el. Nem tudni, mi lehet ennek az oka, mert a tüdőszűrés még csak nem is kellemetlen. Ez az adat a franciáknál a legjobb, ott a lakosság 85 százaléka rendszeresen szűreti magát. 

Vannak olyan vizsgálatok, melyek elvégzése életkortól függetlenül, évente ajánlott. Ilyen a fogászati- és szájüreg-vizsgálat, vagy a bőrgyógyászati melanomaszűrés. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy korosztályonként milyen szűrővizsgálatok elvégzése mikor javasolt.

EZEKRE A SZŰRÉSEKRE KELL ELMENNI MÁR 20 ÉVESEN:

Mellrákszűrés

Sokan megdöbbennek, amikor a médiában egy-egy híresség felvállalja, hogy nagyon fiatalon mellrákot diagnosztizáltak nála. Ez a betegség a fiatalokat sem kíméli, ezért a mammográfiás röntgenvizsgálatra ebben a korban egy-két évente ajánlott elmenni.

Kylie Minogue-nál pontosan 14 éve, 36 éves korában diagnosztizáltak mellrákot. Az ausztrál énekesnő esete jó bizonyíték arra, hogy az idejében kapott kezelés életmentő
Kylie Minogue-nál pontosan 14 éve, 36 éves korában diagnosztizáltak mellrákot. Az ausztrál énekesnő esete jó bizonyíték arra, hogy az idejében kapott kezelés életmentő
Forrás: AFP

Méhnyakrákszűrés

Sajnos a fiatal felnőtteket is érinti ez a betegség. A Magyar Rákellenes Liga adatai szerint méhnyakrákkal évente 1200-1300 nőt diagnosztizálnak, és 400-500 haláleset történik. Az érintettek közül 300-350 eset a 25–44 évesek között fordul elő. Ez azt jelenti, hogy ebben a korban is komolyan kell venni a szűrővizsgálatot, mely minden évben javasolt.

Tüdőszűrés

Mindenkinek éves rendszerességgel javasolt elmenni. Már csak azért is, mert a reklámok hatására divattá vált a dohányzás. Pedig az eddig 40-50 éveseket érintő tüdőrák már egyre gyakoribb a 25-30 éveseknél.

Magyarországon a férfiak rákos halálozásában az első, a nőknél a második helyet foglalja el a tüdőrák. A betegek 90-95%-a aktív dohányos.
Magyarországon a férfiak rákos halálozásában az első, a nőknél a második helyet foglalja el a tüdőrák. A sárga grafika a tumort, a barna a rákos sejteket mutatja
Forrás: AFP

Bőrgyógyászati szűrés

Javasolt évente elmenni szűrésre, de akkor mindenképp, ha pigmentelváltozásokat, új anyajegyeket, vagy az anyajegyek méretében változást tapasztalunk. De egész testünket folyamatosan kell figyelni, ugyanis nem minden melanoma fejlődik a bőr felszínén. Egyes fajtái a bőr alatt bújnak meg, ezeket tapintással érezhetjük.

Vastag- és végbélrák szűrés

Ez a vizsgálat általánosan 50 éves kortól ajánlott. Azoknál azonban, akiknek a családjában már volt hasonló daganatos megbetegedés, vagy polip, korábban is érdemes a szűrővizsgálatot elvégeztetni.

JAVASOLT SZŰRŐVIZSGÁLATOK 45 ÉV FELETT:

Mellrákszűrés

A folyamatos önvizsgálat mellett évente javasolt nőknél a szűrővizsgálat elvégzése. A mellrák a nőket érintő második leggyakoribb daganatos megbetegedés a bőrrák után. Sajnos a 45-65 éves korosztály csupán 41-42 százalékos részvételi aránnyal jelenik meg még mindig a szűrésen. 100 nő közül körülbelül 15-nek van hajlama erre a betegségre, tehát örökölhető is.

Méhnyakrákszűrés

A méhnyakrák még mindig sok áldozatot követel. A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal adatai szerint tavaly nagyjából 570 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak világszerte. Jó hír, hogy a középkorú nők többsége már figyel rá, és elmegy a szűrésre. Ebben a korban fokozottan javasolt évente felkeresni a nőgyógyászt.

Tüdőszűrés

Évente 8-10 ezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak hazánkban, 7-8 ezer ember pedig ebben a betegségben hal meg. A rendszeres tüdőszűrés a középkorúak körében is igen fontos. A röntgenvizsgálat mellett alacsony sugárterhelésű CT-s vizsgálatra is van lehetőség sok helyen, amely már korai stádiumban kimutathatja a daganatos betegségeket.

Vastag- és végbélrák szűrése

A betegség kockázata a korral nő, a 60-80 éves korosztályba tartozók a legveszélyeztetettebbek. 50 év felett mindenki számára érdemes legalább egyszer részt venni vastagbél-tükrözésen, vagy virtuális (CT kolonoszkópiás) vastagbél-vizsgálaton. Magyarországon több mint ötezer ember hal meg vastagbélrákban évente, ezzel világelsők vagyunk. Pedig a vastagbélrák lassan alakul ki, tíz-tizenkét év alatt, tehát ha a daganatot időben észreveszik és eltávolítják, a páciens jó eséllyel meggyógyulhat.

Kardiológiai vizsgálat

A többihez hasonlóan a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és gyakorisága is növekszik 40-45 év felett. A többi ország adataival ellentétben, nálunk a szívinfarktus következtében elhunyt nők aránya magasabb, mint a férfiaké. Ennek az az oka, hogy az otthoni és hivatalos teendőik mellett a nők nem figyelnek az intő jelekre, tüneteikkel nem fordulnak orvoshoz.

Csontsűrűség-mérés

Erre főleg a változókorban lévő nőknek kell figyelni. De csontritkulást lehet örökölni, továbbá hajlamosíthat rá a csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, és a pajzsmirigy-túlműködés is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom