Életmód

Málta a hazai házasulandók kedvence

Akik nem engedhetik meg maguknak a külföldön tartandó esküvőt, azoknak sem kell feladni az álmukat. Ők hivatalosan itthon kelnek egybe, a határon túlra már csak a templomi szertartást és a nászutat kell egyben megszervezniük.

Málta a hazai házasulandók kedvence
Csodás választás házasságot kötni a mesés Santorinin
Fotó: Daalarna

A násznépet hátrahagyva kelnek sokan útra júniusban, hogy egy csodás helyen fekvő, tengerparti templomban is kimondják a boldogító igent. A szertartást akár telefonon is meg lehet szervezni, egy helyi egyházi vezetővel kell felvenni a kapcsolatot, és már csak a nászút részletein kell gondolkozzunk.

Máltán minden együtt egy közös élet kezdetéhez

Amellett, hogy Málta meseszép, az árak sem túl vészesek. Szinte biztos, hogy az esküvő napján sütni fog a nap, mert évente 300 derült nap várja az ide érkezőket. Az egyházi szertartás sem lehet gond, hiszen Máltán minden napra jut egy templom. Összesen 365 templom várja a házasulandókat, de a kis állam gazdag történelme miatt látnivaló is akad arra bőven. A világ kilencedik legkisebb független országában először mindenki a fővárost, a hangulatos bárokkal teli Vallettát nézi meg. Málta fővárosa múzeumaival, történelmi emlékeivel, gyönyörű barokk épületeivel sok turista kedvence. Ha maradunk a nászútra is, érdemes megnézni a hatalmas kőtömbökből épült őskori megalitikus templomokat, melyek az i.e. 3600-as és az i.e. 2500-as évek közötti időszakból származnak. A mai napig fennmaradt 14 templom közül 7 a világörökségi listán is szerepel.

A házasulandók kedvelt helyszíne az Attard nevű településen lévő meseszép Villa Bologna
Az esküvők kedvelt helyszíne Máltán az Attard nevű településen lévő meseszép Villa Bologna
Forrás: Pinterest

Santorini a legszebb

Sok házasulandó bakancslistáján szerepel Santorini, a görög szigetcsoportot gyakran még ma is az elsüllyedt Atlantis legendájával hirdetik. Ha a rejtelmes sziget nem is itt süllyedt el, egy másik fejlett kultúrát, a mínoszit biztos, hogy a közelben nyelte el a tenger. A fiatal pár gyakran a képeslapokon látott kék kupolás épületbe is be szeretne jutni. A magánvilla sajnos nem látogatható, de ezen túl még számtalan érdekesség várja őket. Főleg, ha a nászutat is itt tölthetik. Érdemes kirándulást tenni a működő vulkánhoz, a Homeric Poemshez, vagy megnézni a híres barlanglakásokat, melyek többségéből már szállodákat építettek.

A kék kupolás épület a harangtoronnyal szinte minden képeslapon szerepel
A kék kupolás épület a harangtoronnyal szinte minden képeslapon szerepel
Forrás: AFP

Tito rezidenciáján van az esketés

Szlovéniában a legtöbb házasulandó a Júliai-Alpokban lévő, gleccser vájta Bledi-tó felé veszi az irányt. A település egyedi mikroklímája nemcsak a gyógyulni, vagy pihenni vágyóknak kínál tökéletes úti célt, az aktív pihenés szerelmeseit is paradicsomi körülmények várják. Egyik fontos látnivaló az egykori államfő, Josip Broz Tito rezidenciája, a Vila Bled. Kevesen tudják, hogy ebben az épületben adják össze a házasulandókat. A fiatal párt az esküvő után várja az igazi, felejthetetlen élmény. Csónakba szállnak, és áteveznek a tó közepén egy kis szigeten álló Nagyboldogasszony-templomba, melynek harangtornyában meghúzhatják a kívánságharangot. Ide 99 lépcsőfokot megmászva lehet feljutni, és a vőlegény dolga az arát felvinni a toronyba. 

Kevés ilyen gyönyörű hely van a világon, mint a közelünkben lévő Bled
Kevés ilyen gyönyörű hely van a világon, mint a közelünkben lévő Bled
Forrás: Secret Stories

Horvátországban mezítláb is esküdhetünk

Itt érdemes kisebb városba szervezni a tengerparti esküvőt. Egyrészt nem lesz olyan drága, másrészt a kisebb városokban a helyiek olcsóbban, készségesen segítenek a lebonyolításban. Az északi részeken Rabac, Moscenicka Draga, vagy Selce a legjobb helyszín. Délen Pirovacot vagy Pakostanet érdemes választani a romantikus tengerparti szertartáshoz. Mesébe illő esküvőt lehet szervezni Tučepiben, a 13. században épült Szent Antal templomban. De kiváló választás a híres horvát nyaralóhely, a Brač-szigeti Bol is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a világhírű és meseszép Aranyszarv strandra.

A tengerparton kis létszámú esküvők lebonyolítását is vállalják, melyen csak a szűk család vesz részt
A tengerparton kis létszámú esküvők lebonyolítását is vállalják, melyen csak a szűk család vesz részt
Forrás: Private Villas of Croatia

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom