Életmód

Habfürdőben is fogyhatunk, de cukorbetegeket is gyógyít a wellness

Van, akit furdal a lelkiismeret, amikor egy wellness hétvégén több időt tölt a jakuzziban, mint a szálloda edzőtermében. Őket nyugtathatja meg az angol felfedezés, miszerint egy órányi fürdőzés félórányi gyaloglással ér fel.

Habfürdőben is fogyhatunk, de cukorbetegeket is gyógyít a wellness
Kevesen gondolnák, hogy a kellemes fürdőzéssel is lehet kalóriákat égetni
Fotó: AFP

Már az is jó hír, hogy futnunk sem kell ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, elég, ha gyalogolunk. Kiderült, hogy az intenzív séta is segíthet elérni, vagy megtartani az optimális testsúlyt, de ellensúlyozhatja az ülő életmód hátrányait is. Arra azonban nem igazán gondolnánk, hogy fürdőzés közben is égetünk kalóriát. Mint kiderült, nem is keveset, összesen 140-et, ami pontosan félóra sétával ér fel. Ugyanennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, ha megeszünk egy szelet marhatarját. 

Mint sok mindent, a meleg fürdőt sem szabad túlzásba vinni, mert nem mindenkinek tesz jót. De az arányokat betartva, ha minden nap csak egy órát töltünk este a fürdőkádban, már jelenős eredményt érhetünk el akár egy hét alatt. A fürdőzés úgy fejti ki jótékony hatását, hogy egy Celsius fokkal megemeli testünk hőmérsékletét.

A témával kapcsolatban a közép-angliai Loughborough Egyetem kutatói végeztek egy kísérletet. Vizsgált alanyaikat két csoportra osztották. Az egyik csoportnak egy órát kellett kerékpároznia. A szerencsésebbeket elvitték egy wellness szállóba, ahol ugyanennyi ideig pihenniük kellett a meleg vízben. Egy nap múlva megmérték a vérnyomásukat, vércukorszintjüket, majd azt is, hogy a sport vagy a fürdőzés közben mennyi kalóriát égetett el a szervezetük.

„Akik bicikliztek, természetszerűen több kalóriát égettek el, mint akik fürdőben voltak. Viszont utóbbiak pontosan annyi kalóriát égettek el, mintha félórát energikusan sétáltak volna, azaz 140 kalóriát. A vércukorszintje azonban mindkét csoportnak egyformán javult” - osztotta meg tanulmányuk eredményét a The Conversation nevű lap olvasóival a kísérletet vezető orvos, Dr. Steve Faulkner.

A testhőmérséklet megemelésének ezen kívül több más jótékony hatása is van. Képes javítani olyan hosszú ideje fennálló gyulladásos állapoton, mint a felnőttkori kettes típusú cukorbetegség. Hasonló a hatása a szaunázásnak és a gőzfürdőnek is. Főleg a skandináv országokban van nagy hagyománya a szaunázásnak. Nálunk kevesebben kedvelik, pedig életmentő hatása lehet. A meleg és hideg hőmérséklet váltakozása rendkívül jót tesz az érrendszerünknek. Szó szerint megtornáztatja, ellenállóbbá teszi az érfalat.

Szaunázás, wellness után megemelkedik az endorfin, azaz boldogsághormon szintünk, ezért érezzük jól magunkat utána
Szaunázás, wellness után megemelkedik az endorfin, azaz boldogsághormon szintünk, ezért érezzük jól magunkat utána
Forrás: AFP

A meleg levegő ezen kívül élénkíti a vérkeringésünket és beindítja az immunrendszerünket. Amikor izzadni kezdünk, szervezetünkből elkezdenek kiürülni a méreganyagok, de felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok is. A hő hatására erősödik szervezetünk öngyógyító képessége, ráadásul a szauna melegétől a szervezetben endorfin termelődik, amely csökkenti a stressz káros hatásait.

Egy amerikai tanulmány már azt is bebizonyította, hogy a meleg víznek hosszú távon vérnyomáscsökkentő hatása is lehet. Egy finn tanulmányban pedig arról írnak, hogy a gyakori szaunázással, amit beiktathatunk akár a hétvégeken is, jelentősen csökkenthető az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata. A Colorado's McKee Medical Centerben egy korábban elvégzett kísérletben felnőttkori cukorbetegségben szenvedőket vizsgáltak. A fürdőterápia után a páciensek nem csak lefogytak, de javult a vércukorszintjük, és egyensúlyba állt az inzulintermelésük is.


 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom