Életmód

Tíz éven belül akár száz évig is élhetünk

Rengeteg könyv, film készült az örök élet utáni vágyról vagy az élet meghosszabbításáról. Az őssejtkutatás az innovációs tudományágak és a legfejlettebb technikákkal működő világcégek segítségével (főképp befektetéseivel) ez néhány éven belül valósággá válhat.

Tíz éven belül akár száz évig is élhetünk
Az orvostudomány bravúrjának köszönhetően a 75 éves Mick Jagger másfél hónapja esett át katéteres szívbillentyű műtéten, de már táncol és nemsokára turnéra indul
Fotó: AFP

A biotechnológiák és a precíziós orvosi robottechnikák fejlesztésével foglalkozó világcégek már évek óta azon dolgoznak, hogy az emberi élet felső határát még jobban kitolják. Ezt nem önzetlenül teszik, úgy tudni 2025-re 600 milliárd dolláros üzlet várható ennek végrehajtásától. A kezdeti eredmények már érezhetőek is, ezeket a Bank of America két vezető elemzője tett közzé. 

“A világ legfejlettebb gyógyszergyártó és labortechnológiával foglalkozó vállalatai évek óta azon fáradoznak, hogy 100 éves korunkig, vagy annál is tovább egészségesen, betegségektől mentesen élhessünk. Az orvostudomány eddig is szédületes ütemben fejlődött, ezt már számokban is tudjuk demonstrálni. Az orvostudomány fejlődésének üteme jövőre 73 naponta fog a duplájára növekedni. Ugyanez a szám 2010-ben még három és fél év volt - állítja a két elemző, Felix Tran és Haim Israel tanulmányukban, melyet a cnbc.com-on tettek közzé. 

„Számtalan erőfeszítés, fejlesztés történt az emberi életkor felső határának a kitolására, mely eddig hivatalosan 115 év. Ennek eredményképpen jöhetett létre a humanity és technika szavakból az új szó, a „techmanity”. Óriási üzletről van szó, de az is biztos, hogy vannak cégek, melyek üzleti érdekeik elé helyezik ezt a területet. Az életkilátások javításának „ipara” már ma is 110 milliárd dolláros üzlet. Így nem csoda, hogy a vezető high-tech vállalatok egymás mögött tolonganak a nagy üzlet reményében, ami 2025-re akár 600 milliárd dollár is lehet ” - tette hozzá a szakértő.

A cnbc.com-on közzétett tanulmány szerint a géntechnológiakutató Illumina, vagy a virtuális valóság és robottechnológia-fejlesztő Alphabet, vagy a svájci multinacionális gyógyszergyártó, a Novartis már élnek az élettartam kitolásában rejlő hatalmas üzletet lehetőségével. Fejlesztőik már rendelkeznek azokkal az anyagi forrásokkal is, melyekkel soha nem látott módon tudnának javítani az emberek életminőségén, ezzel életkilátásain. Egy amerikai kutatócsoport három éve 115 évben maximalizálta az ember élettartamát, de nem zárják ki, hogy az öregedés folyamatának késleltetésével ez az idő meghosszabbítható.

Eddig bizonyítottan a legmagasabb kort megért ember egy francia nő, Jeanne Calment volt, aki 1875-ben született és 1997-ben 122 évesen halt meg. Az indonéziai Mbah Gotho 146 évesen hunyt el. A napokban távozott az élők sorából Appaz Iljev, aki az Ingus Köztársaságban élt 123 évet. De mivel nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy 1896-ban született, jelenleg a világ legidősebb embere a 116 éves japán nő, Kane Takana.

Mbah Gotho állítólagos 146. születésnapján eszi a születésnapi tortát, de nem sokkal utána elhunyt
Mbah Gotho állítólagos 146. születésnapján eszi a születésnapi tortát, de nem sokkal utána elhunyt
Forrás: AFP

Azt is figyelembe kell venni, hogy még manapság sem juthat hozzá mindenki a megfelelő orvosi ellátáshoz. Az viszont biztos, hogy a kedvező folyamat elindult, melynek hasznát a kevésbé fejlett országok is mielőbb láthatják. 

Az amerikai eredmények mindenesetre biztatóak:

A grafikonon jól látszik, hogy az orvostechnológiai vívmányoknak köszönhetően az amerikaiak átlagéletkora 1920-tól folyamatosan növekszik.
A grafikonon jól látszik, hogy az orvostechnológiai vívmányoknak köszönhetően az amerikaiak átlagéletkora 1920-tól folyamatosan növekszik.
Forrás: National Center for Health Statistics

Az áldásos folyamat kezdetének már mi is tanúi lehetünk. Ha csak azt nézzük, hogy a The Rolling Stones frontembere, Mick Jagger másfél hónappal a szívbillentyű-műtéte után táncol és színpadképes, már hihetőbbnek hangzanak a statisztikák. A világsztár az Instagramra töltötte fel, milyen energikusan készül a nyári turnéra:

Objektum doboz

A Bank of America pénzügyi elemzői szerint öt fontos szemponttól függhet az élettartam kitolásának a sikere: 

1. Génkutatás

Csak a géntechnológia fejlesztéséből származó üzlet elérheti a 41 milliárd dollárt 2025-re. Az ezzel foglakozó cégek főképp a gyógyítás-, betegségmegelőzés- és gyógyszerkutatásokba fektetnek.

2. Robottechnológia

A robottechnológia és az egészségügyi adatbankok bevezetésének segítségével az orvosok jobb eredményeket érhetnek el a leghatékonyabb gyógymódok kifejlesztésében, de könnyebb értékelniük, összehasonlítaniuk a diagnózisokat is. A technológiák fejlődésével jelentősen csökkennek majd a szűrő- és egyéb vizsgálatok költségei.

3. Élelmiszertechnológia

A génkezelés tudományának fejlesztésével több ember juthat egészségesebb élelmiszerekhez a jövőben. Ilyen módon óriási a felelőssége az olyan élelmiszeripari világcégeknek, mint a Dow DuPont, vagy a WW International. Kiemelkedő a szerepük a lakosság egészségi állapotának megőrzésében, javításában.

4. Orvosi műszertechnika

A terv elérésében fontos szerepet kaptak a mesterséges intelligenciafejlesztők, vagy az olyan óriási orvosi műszergyártó vállalatok, mint a Intuitive Surgical és a Zimmer. Már most komoly eredményekkel büszkélkedhetnek, mert rengeteg betegen segítettek. Az Apple Watch-csal társulva protéziseikkel tízezer térd- és csípőprotézissel élő pácienst segítettek az élhetőbb élethez.

5. Innovációs cégek, kutatóintézetek

Ezek azok a vállalatok, melyek számára a pénzügyi nyereséggel közel egyenértékű az eredményesség. Főleg olyan géntechnológiakutató és -fejlesztő vállalatok sorolhatók ide, mint az Illumina, vagy azok a kutatóintézetek, melyek évek óta az emberiséget sújtó olyan betegségekre keresik a gyógymódot, mint a cisztás fibrózis, vagy az Alzheimer-kór.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom