Életmód
Krónikus bélbetegségben szenvedők állapotán is segít az eper

Egy amerikai kutatócsoport kísérletével most bebizonyította, hogy nem csak a menedzserbetegségben, más néven az irritábilis bélszindrómában szenvedők tünetein enyhít az eper, de képes javítani a vastagbél-gyulladásban szenvedő betegek állapotán is.
A menedzserbetegségtől emberek milliói szenvednek a világon, de sokan küzdenek a Crohn-betegséggel és a fekélyes vastagbél-gyulladással is. Azon túl, hogy ezeknek a kórképeknek rendkívül kellemetlenek a tünetei, hajlamossá tehetnek a bélrendszer rákos megbetegedéseire is.
A desszertnek is finom gyümölcsről most kiderült, hogy kevesebb, mint napi egy csészényi adag fogyasztása vissza tudja fordítani akár a több éve fennálló gyulladásos bélbetegségek folyamatát.
„A szénhidrátban és a zsírban gazdag táplálkozás, valamint az ülő életmód erősen hozzájárul a krónikus bélbetegségek kialakulásához. Azt is régóta tudjuk, hogy a gyümölcsök, zöldségek rosttartalma jó hatással van az ilyen típusú betegségekre. Egereken végzett kísérletünk most azt bizonyította be, hogy az eperben lévő szerves vegyületek igen hatékonyak a bélbetegségek gyógyításában” - mondta a kutatást vezető Hang Xiao, akinek nyilatkozata a nonprofit szervezetként működő Amerikai Kémiai Társaság kiadványában megjelent tanulmányban olvasható.
A bélbetegségben szenvedő rágcsálók napi eperadagját emberi testsúlyra kivetítve számították ki. Az egerek egyik csoportja nagyobb koncentrációban kapta a rostot tartalmazó gyümölcsgranulátumot, a másik csoport a gyengébb koncentrációjú változatot fogyasztotta.
A kísérletet végző szakemberek azt figyelték meg, hogy a súlyos bélbetegségben szenvedő egerek testsúlycsökkenése lassan stagnálni kezdett, majd megállt, ugyanakkor leállt a béltraktusuk vérzése is. Ezzel egy időben csökkent a bélrendszerükben lévő kórokozók száma, viszont növekedett a hasznos baktériumaik mennyisége, azaz jelenős mértékben javult a bélflórájuk minősége.
A kutatócsoport a végén azt állapította meg, hogy emberi mértékkel napi háromnegyed pohárnyi eper javíthat a súlyos bélbetegségben szenvedők állapotán. A következő kísérletet már embereken fogják elvégezni.

Itt olvasható az eper többi jótékony hatása:
Serkenti az agyműködést
Az eper gazdag C-vitaminban, és kiváló jódforrás, ami hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Káliumtartalma miatt javítja a memóriát, és segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt. Vizsgaidőszakban hasznos csemege lehet.
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Cukor hozzáadása nélkül nagyon alacsony a vércukorszint-emelő képessége. Hatékonyan minimalizálja a diabéteszes szövődményeket, beleértve a vesebetegséget is.
Szívvédő hatású
Hatóanyagai, köztük a flavonoidok jelenléte 32 százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát. Az eperben található polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a vérnyomást is.
Segít megelőzni az allergiát és az asztmát
Vitaminjai enyhítik az allergiával kapcsolatos tüneteket. Magas C-vitamin tartalma miatt csökken az asztmás rohamok gyakorisága, és azok súlyossága.
Olasz édességet, panna cottát is készíthetünk eperből: