Életmód

Ha szüleink boldogok, mi is azok lehetünk

Örökölhető a boldogság. Viselkedéskutatók most arra találtak bizonyítékot, hogy magánéletünk sikere nagyban függhet attól, milyen géneket örököltünk elődeinktől.

Ha szüleink boldogok, mi is azok lehetünk
Ha a szülők hosszú, boldog házasságban élnek, a gyerekeknek is meg van az esélyük a jó párkapcsolatra
Fotó: AFP

A New York-i Binghamton Egyetem kutatói azt már korábban is tudták, hogy az oxitocin, más néven boldogság hormon befolyással van a párkapcsolatra. Ez a hormon azért fontos, mert működésétől függhet, a párok mennyire elégedettek a partnerüktől kapott támogatással. Azt azonban nem tudták, hogy az eltérő genetikai kombinációktól, azaz örökölt hajlamtól erősen függhet egy párkapcsolat minősége, vagy akár tartóssága.

A Journal of Family Psychology című szaklapban ismertetett kutatás vezetője, Richard Mattson és kutatócsoportja az OXTR gén működését vizsgálta. Ez a gén szervezetünkben a szeretet és a kötődés érzésében alapvető szerepet játszó oxitocin, más néven boldogság hormon kibocsátását szabályozza. Utóbbinak nem csak a párkapcsolatok kialakításában van döntő szerepe. Ettől függhet hány barátunk vagy, mennyire vagyunk képesek kompromisszumokra, illetve a megbocsátásra.

A kutatók 79 párt kértek fel a vizsgálatra. Arra kérték őket, hogy beszéljenek életüknek egy olyan problémájáról, melynek nincs köze szorosan a magánéletükhöz, partnerükhöz, vagy annak családjához. Beszélhettek például a munkájukról, a kutatók mindössze annyit akartak tudni ezzel kapcsolatban, párjuk hogyan viszonyul ahhoz, amivel foglalkoznak.Tíz perc után a kutatók értékelték a hangfelvételt, ezután következett a génvizsgálat, melyet nyálmintából végeztek el.

„A vizsgálataink során azt találtuk, hogy a boldogsághormont befolyásoló gén két helyén lévő génváltozatok hatással voltak a párok egymáshoz való viszonyára. Ha például a férj azt a variánst hordozta, melyet korábbi kutatások antiszociális viselkedéssel hoztak összefüggésbe, akkor azt figyeltük meg, hogy kevésbé volt elégedett a feleségével és házassága minőségével” - írta tanulmányukban az amerikai viselkedéskutató professzor, Richard Mattson.

„Örökölt génjeink rendkívül fontos meghatározói tulajdonságainknak, partnerünkkel való viselkedésünknek. Hűen tükrözik mennyire vagyunk segítőkészek, megértőek, milyen a beleérző képességünk. Az eredményre azért vagyunk büszkék, mert nekünk sikerült tanulmányt készíteni arról először, hogy örökölt génjeink befolyásolhatják a párkapcsolatot” - tette hozzá a professzor.

A törzsfejlődés kutatók előtt már régóta világos, hogy génjeinknek óriási szerepe van abban, mennyire vagyunk sikeresek. Azt is sikerült megállapítani, hogy az embereknél már születésükkor eldől, milyen arányban milyen géneket kaptak szüleiktől és hogy alakul át később viselkedésük a körülmények, a neveltetés, művelődés, vagy épp ezek hiányának hatására.


 


 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom