Életmód

Négy és fél óra szabadidő jut egy héten egy felnőttre

A technika hiába könnyíti meg az életünket, valamiért egyre kevesebb idő jut magunkra. A megkérdezettek közel fele arról panaszkodott, hogy egy héten négy és fél órája sem marad arra, hogy a legszükségesebbeket, példádul a házimunkát elvégezze.

Négy és fél óra szabadidő jut egy héten egy felnőttre
Egy átlag felnőttnek heti négy és félóra szabadideje marad, ami nagyon kevés
Fotó: AFP

Vészesen kevés ideje marad egy átlagembernek arra, hogy regenerálódjon, illetve elvégezze mindazt, ami az életéhez szükséges. Erre a megállapításra jutott egy amerikai tanulmány. A H&R Block nevű könyvelőcég azt akarta kideríteni, az emberek miért halasztják az utolsó pillanatra a lassan már esedékes adóbevallás elkészítését.

A tanulmányból kiderült, hogy a megkérdezetteknek több, mint a fele a takarítást odázza el a leggyakrabban, nem megy el a bankba a hivatalos dolgait elintézni, de az adóbevallást is csak az utolsó pillanatban adja be. Pedig ezt már a világon szinte mindenhol többféle intézkedéssel könnyítik. A megfelelő dokumentumok előkészítése után az adózónak nincs más dolga, mint feltölteni dokumentumait a könyvelőcég oldalára. Nálunk a NAV az alkalmazottaknak el is készíti, csak jóváhagyni kell.

A megkérdezett kétezer amerikai felnőtt 60 százaléka vallotta be, hogy gyakorlatilag semmire nincs ideje. Vagy a családdal való elfoglaltságok miatt nem tudnak szabadidőt szakítani magukra, vagy egyszerűen annyit dolgoznak, hogy nem marad idejük semmire.

A megkérdezettek 48 százaléka a takarítás halogatásával próbál spórolni az idővel, 40 százalék a kocsija szervizelésével vár. Az is kiderült, hogy a felnőttek több, mint a harmada nem megy el a szükséges szűrővizsgálatokra sem.  

A felmérést végző OnePoll összeállított arról egy listát, amit az amerikai emberek a leggyakrabban halogatnak. Egy másik 10-es listán azok a dolgok szerepelnek, amikre a legszívesebben költenek, vagy költenének még többet. Ezek között szerepel jó sok pizza, téli gumi és búvárfelszerelés is.

Ezeket halogatjuk, hogy időt nyerjünk:

1. Javítgatások a ház körül, vagy a lakásban

2. Orvoshoz menni, vagy elvégeztetni a legfontosabb szűrővizsgálatokat

3. Tavaszi nagytakarítás, heti takarítás

4. Számlák befizetése

5. Adóbevallás, adminisztráció

6. Lomtalanítás, visszavinni a boltba a hibás terméket

7. Elszakadt ruhák megvarrása, elromlott tárgyak megjavítása

8. Elmenni a fodrászhoz

9. Találkozni a barátokkal

10. Nyaralás és más programok tervezése

Ezekre költünk szívesen:

1. Új gumi a motorra

2. Playstation 4

3. Kaszinóba járás

4. Elmenni megnézni a Niagara vízesést

5. Születésnapi parti

6. Fűnyíró

7. Extra költségektől mentes hitelkártya

8. Sok pizza

9. Egy jó motor

10. Búvárfelszerelés

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom