Életmód

Nőknél heti tíz cigaretta elszívásával ér fel az esti borozás

Ha egy nő egy héten minden nap megiszik egy pohár bort, annyit árt szervezetének, mintha ennyi idő alatt tíz cigarettát szívott volna el. A férfiaknál öt cigarettával ér fel a rendszeres esti borozgatás.

Nőknél heti tíz cigaretta elszívásával ér fel az esti borozás
Sokan hangulatjavítónak, vagy ártatlan feszültség levezetésnek tartják az esti borozgatást, pedig ártalmas
Fotó: AFP

Az alkohol és cigarettázás káros hatásait egy új angol tanulmány vetette össze. Míg korábban számos jelentés és kutatás vizsgálta a rák kockázatát külön a cigaretta és az alkohol tekintetében, ez az első olyan tudományos munka, mely a kettőt összehasonlítja. A kutatók azt is figyelembe vették, hogy az alkohol és a cigaretta más típusú betegségeket, rákfajtákat okoz. Az összehasonlítást ettől függetlenül azért végezték el, mert szerintük a nemdohányosok nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel. A Southampton-i Egyetem hepatológusai az angol, a wales-i és a skót rákkutató intézet statisztikáit összevetve, egyszerű számításokkal mutattak rá az összefüggésekre.

„A dohányzás káros hatásával már tisztában vannak az emberek, az esti iszogatást azonban teljesen ártalmatlan kikapcsolódásnak tartják. Hogy mindenki megértse, ez mennyire veszélyes, kiszámoltuk hány cigaretta ér fel egy üveg borral. Számításaink azt igazolják, hogy egy élettartamra kivetítve a nőknél heti egy üveg bor elfogyasztása annyi kárt okoz, mintha tíz cigarettát szívtak volna el egy hét alatt. Férfiaknál öt cigaretta elszívását jelenti a heti egy üveg bor. Mindez azért veszélyes, mert a borozás lassan nagyobb divat, mint a dohányzás. a statisztikák pedig egyre kétségbeejtőbbek” olvasható Theresa Hydes hepatológus véleménye a BMC Public Health nevű szaklapban közzétett tanulmányban.

A kutatók főleg arra keresték a választ, miért olyan sok a rákos megbetegedés a nemdohányzó lakosság körében. A számítások azt igazolták, hogy egy élettartamra kivetítve a lakosság férfitagjainak 1 százalékánál, a nők 1,4 százalékánál alakult ki rákos megbetegedés heti egy üveg bor megivásának következményeképpen.

A férfiaknál főleg emésztőrendszeri rákot okozott az alkohol, a nők 55 százalékánál találtak arra bizonyítékot, hogy mellrákjuk az italozás következtében alakulhatott ki. A jelentéshez az intézet 12 millió nő kórtörténetét feldolgozó több mint száz tanulmány eredményét elemezte.  

A tanulmányban nagyobb alkoholmennyiségre is kiszámolták a rák életre szóló kockázatát. Heti három üveg bor tekintetében 1000 férfi páciens közül 19, 1000 nő közül pedig 36 betegedhetett meg rákban az alkohol miatt. Mindez a férfiaknál már heti nyolc, nőknél heti huszonhárom cigaretta elszívásával egyenértékű.


 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom