Életmód
Hét étel fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus
2019. május 6. hétfő. 14:18

Magyarországon a felnőtt lakosság felének magas a koleszterinszintje. Ezt az érfalak elmeszesedése okozza, amivel, sajnos, nem igazán törődünk. Sokan nem is tudják, hogy magas a koleszterinszintjük, hiszen nincs semmiféle tünete. Nem fáj, és csak vérvétel útján állapítható meg. Pedig néhány egyszerű étellel nem csak távol tarthatnánk magunkat az orvostól, de az életünket is meghosszabbíthatnánk.
Ha túl sok a rossz koleszterin a vérben, akkor az lerakódhat az érfalakon, úgynevezett plakkokat képezhet, melyek nemcsak leszűkítik a vérereket., de el is zárhatják az áramló vér útját, ami agyvérzést vagy szívinfarktust is okozhat.
Jó hírek is vannak ezzel kapcsolatban. A legújabb vizsgálatok szerint a koleszterinszint drasztikus, 25-30 százalékos csökkentése nemcsak az infarktuskockázatot mérsékeli, hanem a túlélést is növeli. Nemcsak a szívkoszorúér-meszesedés folyamata lassítható, maga az érelmeszesedés is visszafordítható. Egyes esetekben a koleszterincsökkentő gyógyszer el is hagyható.
Ehhez nem árt tudnunk, mely élelmiszernek koleszterintartalma nagyon magas. Egy átlagember naponta 500-600 milligramm koleszterint fogyaszt. Ha diétát akarunk tartani, 300 milligrammnál többet nem lenne szabad bevinni belőle a szervezetünkbe. A tojást például az egészséges élelmiszerek közé sorolják, pedig a sárgájának közel akkora a koleszterinszintje, amennyit egy ember egy nap összesen fogyaszthat. De magas a májé, a sertéshúsé, a fagylalté, a teavajé is.
Ezért érdemesebb növényi eredetű és olívaolajjal készült ételeket választani. A pékáruk közül keressük a rostban gazdag tejes kiőrlésűeket, a tejtermékek között pedig a zsírszegényeket. Naponta négyszer kellene ennünk rostos ételt, zöldségeket ahhoz, hogy helyreálljon a koleszterinszintünk. Ennek életmentő szerepe lenne, a rostok ugyanis a tápcsatornában lekötik a koleszterint, így az nem rakódik le az érfalra.
Omega-3 zsírsavak
Szív- és érrendszert védő hatásai vannak, segítik csökkenteni a káros LDL, azaz rossz koleszterin, illetve a trigliceridek, azaz a vérzsírok szintjét. Az omega-3 zsírsavak nagyszerű forrásai a hideg vízben élő, zsírosabb halak, mint a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia. Sajnos, mi kevés halat fogyasztunk, ezért ezt érdemes táplálékkiegészítővel pótolni.

Alma, szőlő, áfonya
Ezeknek a gyümölcsöknek az esetében is a rosttartalom a legfontosabb, ami nem engedi a plakkok lerakódását az érfalra. Az emésztőrendszerben egyszerűen rátapad a megemésztett gyümölcsrostokra a rossz koleszterin, majd távozik a szervezetből.
Avokádó
Ez a délvidéki gyümölcs hatékonyan csökkenti a magas koleszterinszintet. Egy kellemesen fokhagymás avokádóval készült finomsággal két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen a fokhagyma önmagában is megakadályozza, hogy a koleszterinrészecskék az erek falára tapadjanak.

Diófélék
A mandula, a kesudió vagy a dió nemcsak egészséges zsírokban gazdag, de olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, melyeknek nagy szerepe van a szív egészségének megőrzésében. Az olajos magvakat fogyasztók körében kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés.
Olívaolaj
Manapság egyre több háztartásban térnek át az olívaolajjal való főzésre. Ezzel sokat teszünk egészségünkért főleg, ha a salátákat is ezzel készítjük. Arra ügyelni kell, hogy az extra szűz olívaolajat nem szabad magas hőfokra hevíteni. Ez annyit jelent, ne grillezzünk vele és ne égessük oda benne a húst!
Bab, borsó, lencse
Ezek a hüvelyesek is tele vannak rosttal, amire a rossz koleszterin rátapad, majd távozik a szervezetből. Sok finom étel készül belőlük, válogassuk be ezeket rendszeresen étrendünkbe!

Zab
A zabot kevesen szeretik, nem is könnyű elkészíteni. Viszont nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint magas a rosttartalma. A bio-boltokban viszont nagy a választék a jobbnál jobb, zabból készült aprósüteményekből, melyek ráadásul cukor hozzáadása nélkül készülnek.
