Életmód

Életet hosszabbít a fogselymezés

Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány azt állítja: rendszeres fogmosással és fogselymezéssel súlyos, életveszélyes állapotoktól kímélhetjük meg magunkat.

Életet hosszabbít a fogselymezés
Fogselymezéssel akár halálos betegségektől is megvédhetjük magunkat.
Fotó: AFP

A fogínygyulladás nálunk is népbetegségnek számít csakúgy, mint a szív- és érrendszeri betegségek, melyek egyre több embert érintenek. Ez a súlyos állapot a daganatos betegségek után második helyen szerepel a halálozási okok listáján. Sokunknak vörös az ínye a fogtőnél, és ha ilyenkor a fogmosás, vagy fogselymezés hatására vérezni kezd az ínyünk, akkor biztosan ínygyulladásban szenvedünk.

Fogaink állapota és keringési rendszerünk közötti összefüggés nehezen látható, de a Columbia Egyetem új tanulmányában a kutatók pontosan elmagyarázzák, hogy miről is van szó.

Moise Desvarieux professzor csapatával  végzett egy kísérletet, amelyben főleg ínygyulladásban szenvedő páciensek vettek részt. A kutatók azt figyelték meg, hogy ha étkezés után húsz perccel nem lett eltávolítva a fogról vagy a fogínyről a lepedék, akkor az ínyen keresztül a baktériumok bekerültek a véráramba is. Megfigyelték, hogy a gyulladásos sejtek meszes lerakódásokat idéztek elő a szívartériában, de a véráram útján eljutottak az agyi erekig is.

Az elektronmikroszkóp felvételén az ínyről levált sejten hemzsegnek a zöld színnel jelölt baktériumok, kék színű a fogselyem.
Az elektronmikroszkóp felvételén kék színnel látható a fogselyem, az ínyről levált sejten (vörössel jelölve) láthatóan hemzsegnek a zöld színű baktériumok.
Forrás: AFP / VALERIE MACON

A fogselymezés abban segít, hogy szinte szétrobbantja az ínyünkön keletkezett baktériumkolóniákat. Megéri a fáradtságot, mert már néhány napos, vagy hetes tisztogatás után látszik az eredmény. Észre fogjuk venni, hogy ínyünk kevésbé lesz vörös a tövénél, és a vér is egyre ritkábban ered el fogápolás közben.

Sajnos még manapság sem mindenki veszi komolyan a figyelmeztetéseket, és a boltok polcairól szinte alig fogynak a fogselymek. A köztudatban az terjedt el, hogy ha elődeink nem használták, akkor nekünk sem kell. Egyesek szerint kényelmetlen, időigényes művelet, főleg azért, mert este, lefekvés előtt kell elvégezni, amikor az ember fáradt és minden perc számít.

A fogselymezéssel nem csak a fogínybetegségeket, de a fogkőképződést is el tudjuk kerülni. Nemcsak a lepedék, a fogkő is tele van olyan baktériumokkal, amelyek elősegítik az íngyulladás kialakulását. A fogkő levétele pedig nem csak kellemetlen, de költséges beavatkozás is.

A legtöbben a fogmosási technikával sincsenek tisztában. Nem szabad például erősen dörzsölni a fogakat, és ha lehet, a legpuhább fogkefét válasszuk a boltban. Evés után csak félórával mossunk fogat, mert az ételben lévő savak felpuhítják a fogzománcot. Ha ilyenkor dörzsölés éri, könnyen megsérül, ami szuvasodáshoz vezethet.

A fogkefe sörtéit körülbelül 45 fokos szögben kell a fogíny mellé helyezni, mintha ki akarnánk onnan söpörni a baktériumokat. Majd lefelé, függőleges irányban kell a fogakat tisztítani. Az pedig szinte alig hihető, hogy a fogkrémválasztással is óvatosnak kell lennünk. 

Egyes termékek ugyanis tartalmaznak egy triklozán nevű anyagot, ami ugyan hatékony a fogíny-betegségek elleni harcban, a kutatások szerint azonban bizonyos koncentrációban ártalmas lehet. Hogy ezt a veszélyt is elkerüljük, érdemes ezekre a termékekre rákeresni az interneten.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom